Játékosan kínaiul 2. / Hogyan tanuljunk kínaiul?


Korábbi bejegyzésünkben összeszedtünk néhány játékot, amelyek segítségével fejleszthetjük a kínaitudásunkat. Most ismét összeszedtünk egy adag játékot hasonló célra. Csak olyan játékok kerültek fel a listára, amelyek nem nyelvtanító alkalmazások, hanem kifejezetten a játék a céljuk, viszont mégis van bennük annyi és olyan nyelvi tartalom, hogy azzal az átlag nyelvtanuló is fejlesztheti a tudását.



 

Chill játékok

Az alábbi játékok nem kifejezetten kínai fejlesztésűek, de kínai nyelvű felülettel is rendelkeznek, és emellett nagyon nyugisak – ezekben nincs semmi erőszak, semmi hirtelen döntéskényszer, sok idő van értelmezni az olvasottakat. Ezek a játékok pont ideálisak mondjuk, ha az ember tanulás vagy munka közben pár percet relaxálna. Illetve figyelembe vettük, hogy mennyi nyelvi tartalma van az egyes játékoknak – hiszen végülis a nyelvtanulás lenne (az egyik) cél.

 

1. Usagi Shima

A japán név ellenére több nyelven, például kínaiul is elérhető ez az aranyos játék, amelyben a nyulak szigetét kell működtetnünk és a nyuszik számára berendeznünk, akik nap mint nap ellátogatnak ide, néha enni kérnek, vagy egy kis simogatást. A játék célja, hogy igazi nyusziparadicsomot alakítsunk ki, hogy az összes nyuszi a barátunk legyen.




A játék elég minimális szöveges tartalommal rendelkezik, ezért akár kezdők is bátran kipróbálhatják. Egyszerű utasítások, tárgyak illetve a nyuszik neve szerepel csak szövegesen.

Játék nehézsége: könnyű

Nyelvi szint: akár kezdőknek is

Ára: ingyenes, játékon belüli vásárlás (enélkül is jól játszható)

Reklám: csak bónuszokért

Elérhető: AppStore, Google Play



 

2. Tsuki’s Odyssey

Szintén japán stílusú játék a Tsuki Odyssey, amely farmolós alapú játék. A főszereplő Tsuki házát kirabolta egy mosómedve, így a répáskert megművelésével lehet fizetőeszközt szerezni, majd ebből berendezni a nyuszi otthonát. Közben egyre több helyszín tárul fel a térképen, és számos extra tevékenység is elérhető lesz idővel, illetve egyre több szereplővel ismerkedhetünk meg.




A játék folyamatos fejlesztés alatt van, gyakran jelennek meg ünnepekhez kötődő kódok a fejlesztők közösségi média felületén (ig@rapbotstudois), illetve vannak egyéb időszakos események is (pl. húsvéti tojáskeresés). A játék elérhető kínaiul, de a fordítás nem teljes, egyes szereplők néhány megszólalása, illetve egyes tárgyak leírása nem kínaiul jelenik meg (általában az időszakos eseményeknek nincs kínai fordítása). Viszont így is sokat lehet belőle tanulni, különösen az egyes szereplőkkel folytatott párbeszédekből, illetve a Tsuki telefonján elérhető Parsnap közösségi médiáról, ahol a szereplők posztolnak képes-szöveges tartalmakat.

Játék nehézsége: könnyű

Nyelvi szint: középhaladótól

Ára: ingyenes, játékon belüli vásárlás (enélkül is jól játszható)

Reklám: csak bónuszokért

Elérhető: AppStore, Google Play


 

3. 离家的猫

Kínai fejlesztésű (azaz eredtileg is kínai nyelvű) játék, amelyben egy cicaházaspár fia elköltözik otthonról és egyedül hagyja a szüleit. A játék helyszíne a szülők háza, akik napraforgót termesztenek, amiért fizetőeszközt (halat) kapnak, ebből vehetnek a fiuknak dolgokat.




A fiúval a WeChatet imitáló platformon szövegesen is lehet beszélgetni (például figyelmeztetni, hogy sok forró vizet igyon), hiszen az egész játék célja, hogy a szülők kimutassák iránta a törődésüket. A játék nagyrészt nyelvi alapú, sok életszerű kifejezést lehet belőle tanulni – de éppen a sok nyelvi tartalom miatt kell hozzá egy bizonyos nyelvi szint.

Játék nehézsége: könnyű

Nyelvi szint: középhaladótól

Ára: ingyenes

Reklám: csak bónuszokért

Elérhető: AppStore


 

4. 众多回忆的食堂故事

Nem egy egyszerű klasszikus éttermes játékról van szó. Az ételek elkészítése és a vendégek kiszolgálása és az étterem felfuttatása mellett megismerkedünk a vendégekkel, és a beszélgetésen keresztül megismerjük az élettörténetüket. Minden egyes szereplő más személyiséggel és más háttérrel rendelkezik. Így viszonylag sok a szöveges tartalom a játékban. A párbeszédes tartalmak nyelvtanulói szempontból kifejezetten hasznosak, elég jól tükrözik az élőbeszédet sok beszélt nyelvi fordulattal.




Az elkészíthető ételek száma is elég nagy, illetve ebben is van kihívás, hiszen az új ételek elkészítéséhez a korábbi fogásokban bizonyos szintet kell elérni. Az ételeken látszik, hogy eredetileg japán fejlesztésű a játék, főleg tipikusan japán, illetve egész Ázsiában népszerű ételek szerepelnek, jó szókincset lehet összeszedni, ha valaki kifejezetten ilyen téren szeretne fejlődni.

Játék nehézsége: könnyű

Nyelvi szint: haladó

Ára: ingyenes (appon belüli vásárlások)

Reklám: többnyire csak bónuszokért

Elérhető: AppStore, Google Play


 

Nyelvi játékok

Néhány kifejezetten nyelvi jellegű játékot is összegyűjtöttünk – hiszen mégiscsak a nyelvtanulás lenne a cél. Az alábbi játékokban a puszta nyelvtanulás helyett inkább a nyelv kreatív vagy idiomatikus használatán van a hangsúly. Ezek a játékok anyanyelvi beszélőknek készültek, gyakran kisiskolások a célközönség, úgyhogy a nyelv helyes használatának elsajátítása mellett hangsúly került a könnyű érthetőségre is.

 

1. 汉字找茬王

Ez a nyelvi alapú játék kifejezetten kínai fejlesztés, anyanyelvi kínaiaknak (kínai kisiskolásoknak) készült. Többféle feladattípus elérhető: 找错别字 – azaz a hibás írásjegy felismerése rövid összefüggő szövegben; 用词不当 – rosszul használt idiómák felismerése rövid összefüggő szövegben; 文字填空 – rövid összefüggő szöveg lyukas helyeinek kitöltése a megadott írásjegyek kiválasztásával; 诗词成语 – klasszikus versek és ismert idiómák hibás írásjegyeinek beazonosítása; 去多余子 – felesleges írásjegy beazonosítása ismert klasszikus versekben.




Játék nehézsége: közepes

Nyelvi szint: középszinttől

Ára: ingyenes

Reklám: idegesítően sok

Elérhető: AppStore, Google Play (több játék is fut ezen a néven, kicsit eltérő feladattípusokkal)



 

2. 汉字拼拼拼/汉字拼多多

Hasonló a korábbi cikkünkben bemutatott 魔法汉字 játékhoz, itt is megadott írásjegyelemeket kell a kezünkből párosítani a pakli tetején lévővel, hogy létező írásjegyet kapjunk, és le kell győzni az ellenfelet (a több helyes válasz nyer). Vannak bónuszok, segítségek is. A korábban ismertetett, a WeChaten elérhető 魔法汉字-vel ellentétben itt gép ellen játszunk, nem más felhasználók ellen, illetve valamivel korlátozottabb a felhasználható írásjegyelemek száma, de a játék lényege ugyanaz.

Játék nehézsége: könnyű

Nyelvi szint: kezdőtől is játszható

Ára: ingyenes 

Reklám: csak bónuszokért

Elérhető: AppStore

 

3. 汉字玩梗传

Ebben a nyelvi játékban többféle feladattípus közül lehet választani: 字中找字 – egy megadott írásjegyben kell egyéb írásjegyeket keresni (pl. a  írásjegyben: 日,旦,一,二,三,  stb.); 趣味猜明星 – emojikból álló képrejtvények, amelyek kínai hírességek nevét rejtik; 看图猜成语 – kép alapján kell kitalálni egy chengyut成语接龙 – chengyu-lánc megadott írásjegyekkel, a szólánchoz hasonlóan az előző chengyu utolsó írásjegye lesz a következő chengyu első írásjegye (illetve van még egy nem nyelvi alapú játék is: a képre nem illő dolgokat kell megtalálni).




A feladattípusok kreativitáson alapulnak, és az írásjegyek és chengyuk alapos ismeretét segítik elő – viszont mivel bizonyos előzetes tudás már kell hozzá, ezért inkább haladó szinttől ajánljuk.

Játék nehézsége: közepes

Nyelvi szint: haladótól

Ára: ingyenes

Reklám: viszonylag sok

Elérhető: AppStore



 



Hogyan tanuljunk kínaiul?

Szótárak

Játékosan kínaiul

Új YouTube csatornaajánló

Mit hallgassak?

Az íráskészség fejlesztése

Könyvajánló kezdőknek

Bilibili csatornaajánló



祹络岚

Megjegyzések