Játékosan kínaiul / Hogyan tanuljunk kínaiul?


Tíz perc a metrón, húsz perc ebédszünetben, két perc a boltban sorban állva, pár óra a rendelőben – valamivel el kell ütni ezt is. Miért ne töltsük akkor kínaival?

De a kínai tankönyvet valószínűleg kevesen cipelik magukkal mindenhova, a telefon viszont szinte biztos, hogy kéznél van. Ahelyett, hogy végigpörgetjük az instát vagy a facebookot, miért ne játszunk valamit?

Az alábbiakban néhány olyan játékot mutatunk be, amelyek megtornáztatják az agyunkat, különösen pedig a kínai nyelvtudásunkat.




 

Fontos, hogy az alább bemutatott játékok nagy része nem kifejezetten kínai nyelvtanulás céljára készültek, sőt, célközönségük az anyanyelvi beszélők csoportja, ezért néhányhoz kicsit komolyabb nyelvismeret is szükséges lehet. De a kezdők se keseredjenek el, bemutatunk olyan játékokat is, amelyek számukra is élvezetesek lehetnek.




 

Játékok a WeChaten

A WeChaten belüli miniprogramok sokak számára már ismerősek lehetnek. Akinek még nem volt alkalma ilyet használni, azok számára röviden: ezek a WeChaten belül elérhető programok (legegyszerűbben a beszélgetéseknél, az oldalt lehúzva találjuk meg ezeket, vagy a keresőben), különböző témában és minőségben, találunk ezek között, pl. rádiót, képszerkesztőt, jegyvásárló minialkalmazást és nem utolsó sorban rengeteg játékot.

A számtalan játék között vannak kifejezetten a kínai nyelv játékos, kreatív használatára épülők is.

 

魔法汉字

Akár kezdők is próbálkozhatnak ezzel a miniprogrammal, a játék nyitófelületén komolyabb kínaitudás nélkül is hamar ki lehet igazodni, utána indulhat is a játék.

A játék célja írásjegyek összeállítása gyökökből. A középső pakliból kapunk minden játékban tíz elemet, amihez a saját kezünkben lévő gyökökből kell egyet párosítanunk úgy, hogy létező írásjegyet kapjunk.

A játékot azonban nem egyedül játszuk, a program véletlenszerűen összedob két másik játékossal, ha szintet akarunk lépni, jobbnak kell lennünk náluk. Igen ám, csakhogy a játékosok a saját teljesítményt javító, és másokat büntető eszközöket is használhatnak, pl. tintát dobhatunk valakire, hogy ne lássa a saját kártyáit, vagy blokkolhatjuk néhány lapját stb.

Az extrákra pénzt szerezhetünk például a két másik minijátékkal (a kezdőoldalon balra). Az egyikben megadott elemekből kell kitalálnunk egy írásjegyet. A másikban pedig egy halom gyökből kell kettesével párosítanunk minél többet, mielőtt lejár az idő.

Ellenfél nélküli játékra is van lehetőség, ilyenkor ugyanahhoz az egy elemhez, kell tíz fordulóban tíz különböző gyököt párosítani.





王者猜谜

Ahogy a neve is mutatja, ebben a játékban találós kérdéseket kell megoldanunk. Ezek lehetnek hagyományos kínai találóskérdések, amelyeknek szövege egy vagy két írásjegyet ír le, de vannak a kínai kultúrához kapcsolódó kérdések is, pl. a Vízparti történet szereplői, kínai dalok címe stb.

Az előzőhöz képest ehhez már valamivel több nyelvi és jóval több kulturális ismeret kell (pl. előkerülhetnek irodalmi és történelmi alakok nevei), inkább haladó szinttől felfelé ajánlott.

Ehhez hasonló a 猜谜语 nevű minialkalmazás is, ebben ugyanúgy találós kérdéseket kell megfejetnünk.




 

我不是猪头

Ha ismered és szereted az Impossible Quizt, akkor jó hírem van: létezik kínai változata is! Ez pedig nem más, mint a 我不是猪头 nevű játék.

A kínai változat pont annyira idegesítően sajátos logikájú játék, mint az Impossible Quiz. A lényeg, hogy sosem az a feladat, amit elsőre gondolnál, valahogy mindig másképp kell gondolkodni.

Jó adag kreativitásra és türelemre lesz szükséged, ha huzamosabb ideig akarod játszani anélkül, hogy a falhoz vágnád a telefont. Cserébe viszont jól megtornáztatja a kínai szövegértésedet.




 

Játékok böngészőből

WeChate nélkül is rengeteg játékkal tudunk kínait gyakorolni, ezek közül sokhoz még alkalmazásra sincs szükség, böngészőből is kényelmesen játszható.

 

Pinyin cai chengyu 拼音猜成语

A Wordle nemrég meghódította az internetet. Az eredeti angol mellett van francia, német, japán és persze kínai is!

Ha még nem ismered a Worlde-t, akkor röviden a Mesterlogika néven ismert játékról van szó. Ebben az egyik játékos színes pöckökből felállít egy sorrendet, a másiknak pedig ezt kell kitalálnia úgy, hogy ő is lerak sorokat, az eredeti sorrendet felállító játékos pedig jelzi, hogy melyik szín szerepel az ő sorrendjében, és hogy vajon jó helyen van-e. Na, ez a Wordle is, csak színes pöckök helyett betűkkel.

Amikor elkezdtem játszani az eredeti Wordle-lel, az egyik első gondolatom rögtön az volt, hogy hogyan lehetne átültetni kínaira. Nálam okosabbak persze már megelőztek, így született meg a pinyin cai chengyu, ami pontosan az, amit a neve mond: pinyin segítségével kell kitalálnunk egy chengyut. A keretet megkapjuk hozzá: az egyes szavak hossza ismert, nekünk ehhez igazodva kell kitalálnunk a helyes megfejtést.

A Wordle-lel szemben egyik nagy előnye, hogy nem naponként, hanem óránként kapunk új feladatot, így nem is kell olyan sokat várni az új feladványra.

Kezdők is bátran kipróbálhatják. Még ha a chengyuket nem is ismerik, elég ha tisztában vannak a kínai szótagok felépítésével, lehetséges kombinációival, és már indulhat is a tippelgetés.

A játék ezen a linken érhető el. 




 

Chengyu Wordle

Jóval nehezebb a Chengyu Wordle, ahol már nem pinyinnel, hanem a megadott karakterkészlettel kell operálnunk, és a tippek között is csak létező chengyuk lehetnek.

Ez már tényleg komolyabb nyelvi tudást és chengyuismeretet kíván meg. A játék ezen a linken érhető el. 




 

Escape! 逃出去

Izgalmas szabadulós játék, amihez a gondolkodás mellett kínai szövegértési készségekre is szükség van. Ezt a játékot kifejezetten nyelvtanulók számára fejlesztették ki, ezért a nehézsége is ennek megfelelően, középhaladó-haladó szinten van.




Adott a szituáció: egy szobába vagy bezárva, ahonnan ki szeretnél jutni, ezt pedig a környezet felfedezésével teheted. A játék erősen szövegalapú, képek nélkül csak a szövegértésre támaszkodva kell kijutnod a szobából.

Illetve egyéb sztorik is elérhetőek, mind hasonló sémára épülve. A sztorik nyitóoldalán olvasható egy rövid angol nyelvű leírás az alapszituációról, a nyelvi szintről, illetve a karakterszámról.

Az oldal használatához email címes regisztráció szükséges. Valamint nem mindegyik történet játszható végig ingyenesen. A játék ezen a linken érhető el.




 

Alkalmazások

Rengeteg kínai játékot találunk az Appstore-ban, a GooglePlay-en és egyéb áruházakban, amelyek közül mindenki kedvére válogathat. Mi most csak egyet mutatunk be, amely kifejezetten a kínai nyelv játékos gyakorlására és tanulására szolgál, ugyanakkor nem nyelvtanuló alkalmazás, hiszen anyanyelvű beszélők számára készült.



成语群英传

Egyszerű a feladat: töltsd ki a chengyu keresztrejtvényt, hogy pénzt és a játékot segítő jutalmakat szerezz. A pénzből pedig új szereplőket vehetsz, akiket összeadva egyre magasabbra lépkedhetsz a hagyományos kínai hivatalnoki ranglétrán.

Ez a játék erős haladó szinttől ajánlott (vagy legalábbis jó sok chengyu ismeretében), mert úgy nem sok értelme, ha minden egyes mezőhöz segítség kell.


 



A fentieken kívül számtalan egyéb játék létezik, amely segíthet a kínai nyelv gyakorlásában. Nemcsak a kifejezetten nyelvi logikára vagy nyelvismeretre épülő játékok fejleszthetik a nyelvtudásunkat, már az is segíthet, ha a kedvenc játékunkat átállítjuk kínai nyelvűre.

Jó játékot, jó tanulást!

 

 



Kapcsolódó bejegyzések:

 Szótárak

Tanuljunk kínaiul a YouTube-on!

A kínai olvasásértés fejlesztése

Szókincsfejlesztő játékok

Műsorok kínaiul

Online beszélgetőpartnerek

Tanuljunk kínaiul és Kínáról a YouTube-on!

Tankönyvmustra

Tanuljunk kínaiul az instán!

Chengyuk

 



祹络岚

Megjegyzések