Bilibili csatornaajánló / Hogyan tanuljunk kínaiul




Ami a Nyugatnak a YouTube, kb. az Kínának a Bilibili. Nyelvtanulóként pedig miért ne kötnénk össze a kellemeset a hasznossal? Merüljünk el az anyanyelvi fogyasztóknak szánt, kimeríthetetlen tartalomhalmazban, és tanuljunk igazi, nem tankönyvízű kínait!


A Bilibili kabalái, 22 és 33

 

A 2009-es alapítású Bilibili 哔哩哔哩 – vagy becenevén b – az egyik legnépszerűbb videómegosztó felület Kínában. A Bilibili kb. azt a funkciót tölti be, mint a YouTube: amatőr és profi tartalomkészítők oszthatnak meg itt videókat sokféle különböző témában.

A bilibili használható böngészőből és mobilalkalmazáson is. Utóbbihoz előfordulhat, hogy a telefon beállításaiban át kell állítanunk a régiót, iOS-en legalábbis Magyarországról nem engedte a letöltést. A regisztrációhoz és videók nézéséhez szerencsére nem kell kitöltenünk a tesztet, amiről a bilibili néhány évvel ezelőtt világszerte elhíresült. A teszt egy része kifejezetten anime-ismeretekre koncentrál, hiszen a platform is az internetes anime (és egyéb szub-) kultúrából nőtte ki magát. Ez látszik például a felület kabaláin is, két Bilibililányon (Bilibili娘): 22 és 33.

 

A Bilibili előnyei

De miért töltenénk le még egy alkalmazást, miért szokjunk meg egy teljesen új felületet, ha egyszer YouTube-on (meg egy csomó más felületen) is elérünk kínai nyelvű tartalmakat? Néhány érv a bilibili mellett:

·      A bilibili a szárazföldi Kínában az egyik legnépszerűbb videómegosztó közösségi média felület, ezért sokkal több tartalmat érünk el, mint más felületeken. Számos b alkotó oszt meg videókat más felületeken is, ugyanakkor jóval kisebb a választék a bilibilin kívül, mint ott.

·      Az óriási választék azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden témában, saját érdeklődési körünknek megfelelően válogathatunk a témák (utazás, történelem, humor, kultúra, gasztronómia, divat, hadászat, média, politika) és műfajok (ismeretterjesztő, vlog, interjú, oktatóanyag, videóesszé) között.

·      A bilibili kínai alapítású, kínai felhasználók számára készült, ezért már pusztán a felület navigálása révén is tanulunk némi szókincset.

·      Mivel kínai felhasználók számára készült, ezért a tartalmak túlnyomó többsége igazi anyanyelvi kínait tükröz, azt a nyelvet, amelyet a kínaiak valóban beszélnek, nem pedig az elavult tankönyvízű frázisokat.

·      A bilibili egyik legnagyobb előnye (ami miatt e sorok írója egyre inkább átpártol a b-ra egyes nyugati videómegosztók helyett...) a szinte teljes reklámmentesség. Szponzorált termékmegjelenés és -népszerűsítés bizonyos mértékben persze megjelenik itt is, de a videó előtt, alatt és után felugró idegesítő reklámok egyáltalán nincsenek – még prémium előfizetés nélkül sem.

·      Egy további előny, hogy mobilon az alkalmazásból kilépve nem állnak le a videók, hanem tovább futnak a képernyő sarkában.

 



A Bilibili sajátosságai

A bilibili rendelkezik néhány olyan egyedi sajátossággal, amellyel nyugati felületeken nem, vagy csak ritkán találkozunk.

·      Tartalomjegyzék: a YouTube-on ugyan létezik ez a funkció (time stamp), de elég kevés tartalomkészítő él vele, pedig kifejezetten hasznos. Lényege, hogy a videó alján futó csíkon szerepel a videó „tartalomjegyzéke”, azaz hogy mikor miről van szó, illetve a videó előrehaladtát jelző csík pedig azt mutatja, hogy éppen hol tartunk. Ez kifejezetten hasznos ha gyorsan akarjuk áttekinteni egy videó tartalmát, vagy egy bizonyos pontra akarunk tekerni.

·      Felirat: A sinoszférában bevett gyakorlat az audiovizuális tartalmak feliratozása, így a nyugati videómegosztókon is felirat kerül a legtöbb kínai videóra, a bilibilin ez szinte a videók 100%-ra igaz, ami nyelvtanulóként sokat segíthet a szöveg értésében.

·      弹幕: angolul bullet comments – nyugati médiához szokott szemmel talán ez a legfurcsább dolog a bilibilin. Ezek a felhasználói kommentek a videón a képen (újabban a képen, de az emberalakok mögött) futnak, és éppen a videó tartalmának megfelelő idősávban jelennek meg. Ez a videó alatti kommentszekcióval szemben azért praktikus, mert spoilereket előzhet meg, illetve egyértelmű, hogy a videó mely részére utal. Sőt, nemcsak hasznos, de önmagában is emeli a videó szórakoztató értékét, sokszor ez – a tartalom és a tartalomra reflektáló kommentáló felhasználók egyfajta párbeszéde – adja a videó sava-borsát.

 

Bullet kommentek a Bilibilin


Csatornaajánló

Az alábbiakban megosztunk néhány csatornát, amelyek nyelvgyakorlásban segíthetnek. Igyekeztünk minél több témában és stílusban válogatni, hogy mindenki találjon kedvére valót.

 

Nyelvtanulás, tanulás

1. ZoeLanguages

Általában tanulás és kifejezetten nyelvtanulás, valamint a közben előforduló problémákról, azok megoldásáról, tanulási tippekről szól a csatorna.

Téma: nyelvtanulás

Nehézség: közepes (HSK 4-5)

Hosszúság: 10-20 perc

Gyakoriság: havonta-kéthetente

 

2. 国际汉语教师Phoebe és 对外汉语老师Cristina

Ez a két a csatorna a kínai mint idegen nyelv oktatására koncentrál, célközönsége elsősorban kínai mint idegen nyelv tanárok. Ugyanakkor a nyelvtanulók is profitálhatnak belőlük, gyakran tárgyalnak egyes nyelvtani pontokat, illetve ad tippeket tanulást segítő felületekhez, eszközökhöz.

Téma: a kínai nyelv oktatása

Nehézség: közepes-nehéz

Hosszúság: 2-8 perc

Gyakoriság: kb. hetente kétszer

 
3. ElenaLin_青青

Elena korábban Hollandiában tanult, tanulós tapasztalatainak megosztásával kezdte a videózást, azóta pedig életmód, önfejlesztés témában készít videókat, illetve sok a terméktesztelés, főleg IT területen.

Téma: önfejlesztés, életmód

Nehézség: közepes (HSK 4-től)

Hosszúság: 3-8 perc

Gyakoriság: kb. heti kétszer

 



Kínai kultúra, nyelv, történelem

1. 艺述史

A csatorna fő témája a hagyományos kínai kultúra, történelem és a kínai nyelv. Elég rövid (három-négy perces) videókban ismerkedhetünk meg a kínai kultúra egyes kevésbé ismert jelenségeivel. A videók között gyakran szerepel kínai szólások, közmondások, írásjegyek magyarázata és eredetének bemutatása. Gyakori még régi szokások, ünnepek ismertetése is. Ritkábban, de előfordulnak klasszikus irodalmi témák is.

Téma: kultúra, nyelv, történelem

Nehézség: közepes (HSK 4-től)

Hosszúság: 3-4 perc

Gyakoriság: naponta

 

2. 无忧文史

Az előzőhöz hasonlóan elsősorban kínai kultúrával, nyelvvel és történelemmel foglalkozik ez a csatorna is. Szintén gyakran kerülnek a középpontba szólások, kifejezések és azok magyarázata, általában szokásokkal, hagyományokkal összekapcsolva.

Téma: kultúra, nyelv

Nehézség: közepes (HSK 4-től)

Hosszúság: 2-4 perc

Gyakoriság: naponta

 

3. 李右溪

Elsősorban a kínai nyelv kerül fókuszba: szavak, írásjegyek, szólások magyarázatára, eredetének felkutatására fókuszálnak a videók. Ezen kívül a hagyományos kultúra egyes jelenségei is előtérbe kerülnek.

Téma: nyelv, kultúra

Nehézség: közepes (kb. HSK 5-től)

Hosszúság: 3-5 perc

Gyakoriság: hetente-heti kétszer

 

4. 浪花姜

Valamivel hosszabb terjedelemben és kicsit bővebben ismerkedhetünk a kínai kultúra és történelem jelenségeivel ezekben a videókban. A fenti két csatornához képest sokkal inkább a fiatalokat szólítja meg, kötetlenebb hangvételű, beszéltnyelvibb, ugyanakkor tele van klasszikus utalásokkal. A tempó is pörgősebb, így az előzőekhez képest valamivel nehezebb az értés, ugyanakkor a viszonylag sok internetszleng miatt megéri.

Téma: kultúra, történelem

Nehézség: közepes-nehéz (HSK 5-től)

Hosszúság: 15-25 perc

Gyakoriság: hetente-kéthetente

 

5. 丹青旅者

Elsősorban történelemi események, alakok, kulturális jelenségek ismertetése áll a videók középpontjában. A témák kevésbé ismertek, az átlag nyugati számára legalábbis sok újdonság szerepel a videókban. A nyelvezet sem a legegyszerűbb a viszonylag sok klasszikus idézet és utalás miatt, illetve a videók tömörsége miatt is inkább gyakorlott nyelvtanulóknak ajánljuk.

Téma: történelem

Nehézség: nehéz (HSK 6-tól)

Hosszúság: 2-4 perc

Gyakoriság: 2-3 naponta

 



Divat, életmód

1. 十音

Shiyin videóiban elsősorban a divat, a luxus és a lifestyle tartalmak kapnak szerepet. Egyes videók luxusmárkák történetét és népszerűségét mutatják be, de sok utazós vlog, termékbemutató, valamint elvétve hanfu-tartalmak is kerülnek fel.

Téma: divat, luxus, életmód

Nehézség: közepes (HSK 4-től)

Hosszúság: 10-20 perc

Gyakoriság: kb. hetente

 

2. 壹个袋子

Zöld témákat jár körül ez a csatorna, egészen konkrétan környezettudatos trendeket és a zöld életmódot mutatja be. Sok vlog, DIY, tipp stb. mind a zöld életmód témájában.

Téma: környezettudatos életmód

Nehézség: közepes (HSK 4)

Hosszúság: 10-15 perc

Gyakoriság: hetente-heti kétszer

 



Gasztronómia

1. 耶叔的四方食事

Ismered már a hotpotot, a jiaozit meg a baozit? Már mindent tudsz a yuxiangrousiről meg a gongbao csirkéről és szeretnél még többet megtudni a kínai konyháról és az egyes vidékek ételeiről? Akkor ez a csatorna neked való. Utazás Kína minden vidékére az ottani egyedi, csak a helyiek által ismert specialitások felkutatására.

Téma: helyi specialitások

Nehézség: közepes (HSK 4)

Hosszúság: 3-6 perc

Gyakoriság: 3-4 naponta

 

2. 清山茶事

Aki a teafogyasztás, teakultúra iránt érdeklődik, az találhat itt kedvére való videókat. Az ismeretterjesztés kevésbé itt kevésbé játszik szerepet, inkább teakóstolás, teás vlogok, teás kiegészítők, unboxing videók kerülnek előtérbe.

Téma: tea

Nehézség: közepes

Hosszúság: 5-7 perc

Gyakoriság: heti 1-2 videó

 

3. 茶呆刘主任

Az előzővel ellentétben itt inkább ismeretterjesztő jellegű videók kapnak helyet: egyes teafajták bemutatása, hatásuk, fogyasztásuk, teatermesztés, teakészítés stb.

Téma: tea

Nehézség: közepes

Hosszúság: 10-20 perc

Gyakoriság: kb. kéthetente (egy ideje nem frissül)

 



Utazás, vlog, életmód

1. 奇映记

Utazás Kína különböző részeire egészen egyedi, hangulatos, nagyon szubjektív nézőpontból és egy adag humorral. A csatornán helyet kap még a videózás, kifejezetten az utazós videók készítésének titkai.

Téma: utazás, videózás

Nehézség: nehéz

Gyakoriság: havonta-kéthavonta

 

2. Jasmine茉莉与冰川

Ha már unod a legismertebb nevezetességeket bemutató utazós videókat, akkor itt egy igazán egyedi csatorna. A videók egészen egyedi módon ragadják meg a világ különböző pontjainak hangulatát, előtérben a természet, a lassú életmód. Utazós tippek, lírai videóeesszék, illetve néha a színfalak mögötti videókészítés is megjelenik.

Téma: életmód, utazás

Nehézség: közepes

Hosszúság: 5-10 perc

Gyakoriság: kb kéthetente

 



Hogyan tanuljunk kínaiul? 

Szótárak

Játékosan kínaiul

Új YouTube csatornaajánló

Mit hallgassak?

Az íráskészség fejlesztése

Könyvajánló kezdőknek

 

祹络岚

Megjegyzések