Tanuljunk kínaiul a YouTube-on / Hogyan tanuljunk kínaiul?



A nyelvtanulás fontos része a hallásértés fejlesztése. Ebben nagy segítségünkre lehet a YouTube, már ha tudjuk mit keressünk.
Ebben a bejegyzésben összegyűjtünk néhány csatornát, melyek hasznosak lehetnek a kínaiul tanulók számára. Az alábbiakban kezdő szinttől egészen profi szintig ajánlunk YouTube csatornákat.


Kezdő

A Happy Chinese tulajdonképpen egy kínai nyelvkönyv videó formátumban. Felépítésében is ideális kezdők számára, hiszen könnyen emészthető, rövid és jól felépített epizódokra oszlik. A cselekmény és a párbeszédek egyszerűek, kezdők számára is követhetőek. A nyelvezet, a szókincs és a nyelvtan is a nyelvkönyvek szokásos felépítését követi, ennek megfelelően fokozatosan nehezedik az anyag. Kínai nyelvű nyelvtani magyarázatok és példák segítik a nyelvtan elsajátítását. A szereplők kifejezetten szerethetőek, annak ellenére, hogy a reakciók  és színészi játék – természetesen a jobb érthetőség érdekében – kissé eltúlzott. Emellett nagy előnye, hogy nincs nagyon lebutítva, és az intonáció is elég természetes.

Íme egy kis ízelítő:



Chinese 101
Habár nem minden videójuk kifejezetten kezdőknek szól, viszont ez a csatorna is a kezdő szinthez sorolható, mivel a videók angol nyelvűek, és részletes magyarázatokat tartalmaznak. Tartalmukban a mindennapi életben szükséges szókincsra és nyelvtanra fókuszálnak.

Szintén valahol kezdő és középhaladó között helyezkedik el a Mandarin Corner. Nyelvtanra koncentráló anyagaik kezdő szinttől haladóig segítenek a nyelvtanulásban. Az angol nyelvű fordítások miatt soroltuk mégis a kezdő szinthez. Különösen hasznosak lehetnek a HSK szókincs elsajátítását célzó lejátszási listáik.



Középhaladó


Szuper átvezetés a kezdőből a középhaladó szintre az Everyday Chinese. A csatorna gazdái kínai anyanyelvi tanárok, akik a videóikban is kínaiul (felirattal) magyaráznak egyes kínai nyelvi jelenségeket.

Egy elég nagy területet (tehát nem kizárólag Kínát) felölelő csatornáról van szó. A csatorna legnagyobb előnye a videók jellegében rejlik: a leggyakoribb tartalmak interjúk, riportok – ezzel első kézből származó, valós képet kaphatunk az egyes kulturális jelenségekről. Nyelvi szempontból azért soroltuk a középhaladó szinthez, mert minden videón szerepel angol felirat.



Haladó

A csatornát vezető amerikai és brit fiú Kínában ismerkedtek meg, és ahogy az már az expatek között szokásos, összevetik saját hazájuk és Kína szokásait. Minden részben egy új aspektust vesznek górcsó alá, leggyakrabban a mindennapi élet jelenségeiről illetve az egyes kultúrákra jellemző sajátosságokról van szó. A fiúk videói viszonylag rövidek, nagyon szórakoztatóak, és informatívak a kínai kultúrát illetően. Ami a nyelvi részt illeti, az angol és a kínai keveredik a videókban, túlnyomórészt a kínai javára. Azért ajánljuk haladóknak ezeket a videókat, mert a fiúk nem kínaiak, és bár elképesztően jól beszélnek kínaiul, az angol használata miatt mégsem 100%-ban kínai nyelvűek a videók, így az angol nyelven elejtett kulcsszavak sokat segíthetnek.

A fentiekhez hasonló okokból soroltuk ide ezt a csatornát is. A sanghaji expatek legtöbb videója a Kínába látogató vagy ott élő külföldiek utcai interjúin alapul, emellett viszont természetesen sok más tartalmat is készítenek. A csatorna főbb alakjai itt is kínaiul beszélő külföldiek, az interjúalanyok pedig sokszor nem kínai nyelven nyilatkoznak, ez mind bizonyos könnyebbséget jelenthet a nyelvtanulónak.

Az egyik legjobb (ha nem a legjobb) Kínával foglalkozó comedy csatorna a Mamahuhu. A külföldiek kínai életét, társadalmi és kulturális jelenségeket dolgoz fel a csatorna. Nyelvi szempontból a haladó szintnek felel meg, mivel az angol és a kínai együtt vannak jelen a videókban, az éppen beszélt nyelv mellett mindig ott van a felirat a másik nyelven.



Hasonló nyelvi formátummal dolgozik a kanadai expat csatornája is: vegyes angol és kínai nyelvű hanggal és feliratokkal. A tartalom is ismerős lehet, többségében szintén Kínát és a külföldöt összevető humoros, a kulturális különbségekre kihegyezett videókról van szó.



Profi

Kínával és Taiwannal foglalkozó csatorna, az előbbiektől eltérően kevésbé könnyed hangvételű, gyakran komolyabb témákat feldolgozó videókkal. A csatorna gazdája amerikai ugyan, viszont elképesztően jól beszél kínaiul, és a feliratok is kínaiul vannak (további nehezítés, hogy klasszikus írásjegyekkel).

Egy kínai gasztronómiával foglalkozó csatorna, ami kínai és egyéb ázsiai ételek elkészítését mutatja be. Mindezt kínai nyelven, kínai felirattal. Ha esetleg nehéz is megérteni, az ételekről készült felvételek minden esetben kárpótolnak, vagy legalábbis beindítják a nyálelválasztást.




Ezúttal kizárólag egyes csatornákra koncentráltuk, illetve a rövidebb videókat részesítettük előnyben. De természetesen ezeken túl rengeteg hosszabb terjedelmű műfaj (tévéműsorok, filmek...) is kiválóan alkalmas a nyelvtudás fejlesztésére, ezekről a későbbiekben még bőven lesz szó.


Kapcsolódó bejegyzések:

Szótárak

Tanuljunk kínaiul a YouTube-on!

A kínai olvasásértés fejlesztése

Szókincsfejlesztő játékok

Műsorok kínaiul

Online beszélgetőpartnerek

Tanuljunk kínaiul és Kínáról a YouTube-on!

Tankönyvmustra




祹络岚

Megjegyzések