Új YouTube csatornaajánló / Hogyan tanuljunk kínaiul



Korábban már két bejegyzésben is ajánlottunk a kínai nyelv tanulásával és a kínai kultúrával foglalkozó YouTube-csatornákat a kezdőtől a haladó szintig.

Ideje frissíteni a listát!

 

Ezúttal a legkülönbözőbb témákból és műfajokból szemezgetünk, hogy mindenki megtalálhassa a neki valót. Tartalomban és nyelvi szintben is a lehető legnagyobb változatosságra törekedtünk.

A csatornák rövid ismertetője végén kulcsszavakat is megadunk a csatorna jellegére, ill. tartalmára vonatkozóan. Valamint egy nyelvi szint skálán is elhelyezzük a csatornák nehézségét 1 (kezdő) és 5 (anyanyelvi szint) között. Továbbá minden csatornához csatolunk egy reprezentatív kedvcsináló videót is.

 

Grace Mandarin Chinese

Grace csatornája kifejezetten kínaiul tanulóknak szól. Videóiban nyelvtani jelenségeket magyaráz, egyes kifejezések közötti különbséget segít megérteni, frázisokat tanít és a kiejtést segít csiszolni. Néhány videójában a beszélt nyelvben és online használt kínai szlenget is tanít, illetve néha külföldi hírességek és poliglottok nyelvi szintjét elemzi. Csatornáján előfordulnak még vlog jellegű videók is.

Elsődlegesen angolul készülnek a videók, egy-egy közbeszúrt kínai mondattal, illetve kínai példamondatokkal. Vlogjai között szerepel egy-két kínai nyelvű is.

Kulcsszavak: nyelvtanulás, nyelvtan, kezdő

Nyelvi szint: 1/5

Ízelítő:




 

陈一丁Dingslook

Chen Yiding csatornáján főleg divattal és trendekkel foglalkozó videókkal talákozhatunk. Sztárok, stílusikonok, vagy éppen a kínai közösségi média felületek trendjeinek alapos elemzése mellett számos videóban ad arctípushoz, alakhoz, stílushoz illő öltözködési tippeket, stílustanácsokat.

Kulcsszavak: divat, szépségápolás, trend, sztárok

Nyelvi szint: 4/5-től felfelé

Ízelítő:




 

当下频道DxChannel

A csatorna fő profilja: tíz-húsz perces rövid, de velős mini oknyomozó riportvideók aktuális társadalmi, kulturális és egyéb kérdésekről – fókuszban a kínai fiatalok életmódjával és az őket érintő problémákkal.

Minden videó mögött komoly háttérmunka és kutatás áll, a végeredmény mégis szórakoztató és könnyen nézhető marad.

Kulcsszavak: fiatalok, életmód, társadalom, média

Nyelvi szint: 4/5-től felfelé

Ízelítő:




 

天才女友GG

Ez a csatorna elsősorban trendekkel és hírességekkel foglalkozik. Kiemelt szerepet kap a média, a divat és az ezekhez kapcsolódó társadalmi jelenségek. Érdekessége, hogy a kínai és a nyugati trendek egyformán nagy hangsúlyt kapnak, gyakran megjelenik a kettő összevetése is.

A nyelvtanuló számára nehézséget jelenthet a viszonylag gyors beszédsebesség, illetve a nyugati nevek és márkák kínaias alakja.

Kulcsszavak: hírességek, média, divat

Nyelvi szint: 5/5 (a sebesség miatt)

Ízelítő:




 

TheKellyYang

Kelly Yang taiwani származású vlogger, aki jelenleg az Egyesült Államokban él. Mindennapjait 20-40 perces videókban örökíti meg, a beszéd és a videótartalom aránya nagyjából kiegyenlített. Tartalmaiban a nyelvtanuló számára a kiejtés jelenthet, illetve a hagyományos írásjegyek használata. Viszont elérhető kínai (hagyományos) és angol nyelvű felirat is.

Az utóbbi néhány hónapban nem töltött fel új videót YouTube-ra, bizonytalan, hogy a jövőben fog-e még frissülni a csatorna.

Kulcsszavak: vlog, életmód, ételek, taiwani

Nyelvi szint: 5/5 (a kiejtés és a hagyományos írásjegyek miatt)

Ízelítő:




 

ElenaLin_青青

Elena Lin három éve jelen van a felületen tanulási módszerekről, könyvekről, életmódról és külföldi tanulásról szóló videóival. Tartalmai között szerepel még különböző tech kütyük kipróbálása, illetve utazós vlogok.

Csatornáján végigkövethettük egyetemi éveit, hollandiai diákságát, újabban pedig ismét Kínából forgat, a tanulásról és diákságról a hangsúly egyre inkább a munka, lifestyle, vlog és tech tartalmakra terelődik.

Kulcsszavak: életmód, tanulás, tech

Nyelvi szint: 3/5-től felfelé

Ízelítő:




 

融融歷險記Ben's Adventure

Ben csatornája a világ különböző pontjaira kalauzolja el nézőit. Utazásait megörökítő videóiban ötvözi a dokumentumfilmes stílusú alámondást és a személyes élményeit, érzéseit megörökítő közvetlen stílusú videókat.

Utazásai során nagy szerepet kapnak az adott hely történelme, kultúrája mellett a helyi ételek és a különleges élmények is.

Kulcsszavak: utazás, élmények, ételek, taiwani

Nyelvi szint: 4/5-től felfelé (hagyományos írásjegyek)

Ízelítő:




 

周观鱼Official channel

周观鱼Official channel főleg régi kínai irodalommal és festészettel foglalkozik. Bemutatja a legismertebb klasszikus kínai verseket és egyéb szövegeket, a leghíresebb kínai festményeket, és egyéb, a klasszikus kínai kultúrához kapcsolódó jelenségeket elemez.

A témából fakadóan ezeket a videókat leginkább azoknak ajánljuk, akik már magas szintű nyelvi ismeretekkel rendelkeznek.

Kulcsszavak: kultúra, irodalom, művészet

Nyelvi szint: 5/5

Ízelítő:






Kapcsolódó bejegyzések:
Játékosan kínaiul

 


 

祹络岚

 

Megjegyzések