Online beszélgetőpartnerek / Hogyan tanuljunk kínaiul?


A nyelvtanulás során sokak számára az aktív kommunikáció az egyik legnagyobb nehézség, és a hagyományos nyelvtanulás keretein belül általában éppen ennek a fejlesztésére van legkevesebb lehetőségünk.

A modern technológia azonban számos megoldást kínál a probléma kiküszöbölésére, sőt, annyi alkalmazás és weboldal áll rendelkezésünkre, hogy azt sem tudjuk, melyiket válasszuk.

Ebben a bejegyzésben bemutatunk néhány applikációt és weboldalt, melyekkel online beszélgetőpartnereket találhatunk nyelvtudásunk elmélyítéséhez.

 

Alkalmazások

italki

Az italki egy ingyenesen letölthető alkalmazás, mely több különböző funkciót egyesít.

A regisztráció és a felület kezelése nagyon egyszerű és kényelmes. Az italkin keresztül egyrészt anyanyelvi tanárokat kereshetünk, akiktől online órát vehetünk. Mandarinból rengeteg tanár közül választhatunk, akiknek a profilján egy bemutatkozó videót és minden fontos adatot megtalálunk, valamint az órák, illetve próbaórák árát is (1000–5000 Ft a próbaórák, illetve 2500–5000 Ft órák esetében), hiszen ez a funkció fizetős. A mandarin mellett kantoni tanárokat is találunk szép számmal, illetve elvétve egy-egy hakka és hokkien oktatót is.


Az online magánórák mellett a nyelvtanulás során felmerülő kérdéseinket is feltehetjük a közösségnek, általában néhány órán belül érkezik rá válasz, legtöbbször anyanyelvű személytől. Valamint fogalmazásainkat is közzé tehetjük anyanyelviek javítását és megjegyzéseit kérve, cserébe természetesen mi is kijavíthatjuk másokét.

Emellett nyelvtanuló és beszélgetőpartnereket is kereshetünk az alkalmazás segítségével.

Személy szerint egészen megkedveltem az italkit. A közösség gyorsan és pontosan válaszolt a feltett kérdéseimre, és többen is felajánlották, hogy segítenek a nyelvgyakorlásban.



 

Tandem

Nagyon nagy érdeklődéssel töltöttem le a Tandemet, korábban sokat hallottam már róla. Először Kínában vetemedtem ilyen cselekedetre, ott kint látszólag sokkal több kínai emberrel tudtam beszélgetni, de rengeteg orosz anyanyelvűvel is sikerült „kapcsolatba lépni”; én főként az orosz nyelv gyakorlására használtam

Használata könnyű, véleményem szerint nagyon hasonlít a Facebook Messengerhez, abban különbözik, hogy megadhatja az ember, hogy milyen nyelvet szeretne gyakorolni, és aszerint adja ki a partnereket.

Nagyon tetszett a letisztult stílus. És az egyszerű és követhető instrukciók. Regisztrálni többféle fiókkal is lehet, legyen szó emailes feliratkozásról, Wechat, Facebook vagy Google felhasználó hozzákapcsolásáról.

És itt jön képbe egy nagyon fontos aspektus. Alapvetően a felhasználó biztonságról sokat nem tudok, ezért is döntöttem végül úgy, hogy nem fogom igénybe venni.

Valamint erre az elhatározásra jutottam miután több olyan személlyel is megismerkedtem, akik nem a fent említett két nemzethez tartoztak és teljesen más célra használták, nem kölcsönös nyelvtanulásra. De akadt olyan is, aki csak arra volt hajlandó, hogy én tanítsam angolra, de egy kérdésemre sem akart válaszolni.



Bilingua

A Bilingua applikációt letöltve már a kis ikon is megfogott, nagyon aranyosnak találtam, és a letisztult kialakításban és a színekben is kedvem leltem.

Itt is többféleképpen lehet regisztrálni, igaz a felhasználói biztonság itt is kérdéses számomra, de ez is nagyon hasonló a Facebook Messenger vagy Telegram applikációkhoz.

Az elején a felhasználó meg tudja adni, hogy ő maga milyen nyelveken beszél (legfeljebb hármat) és megadhatja a nyelveket, amelyeket szeretne elsajátítani vagy fejleszteni. Ezután lehetősége van a felhasználónak arra, hogy potenciális partnereket válasszon a kínálatból. Meglátásaim és tapasztalataim szerint, hiába a jelzés, hogy kínait szeretnék gyakorolni, a legtöbb felhasználó, aki engem megkeresett, a közel-keleti országokból, Indiából, Németországból vagy Oroszországból származik, de rengeteg olyan is akad, akinek angol az anyanyelve és/vagy angolul gyakorolna.

Az alkalmazáson töltött másfél hét alatt rengetegen írtak rám, főként bemutatkozás céljából, de többen is voltak, akik csak közösségi média oldalukat promotálták; számos olyan is akad, aki németül gyakorolna velem, vagy spanyolul. A spanyolt mint opciót egyik lehetőségnél sem adtam meg – így mindig meglep a megkeresés.

Nagyon egyszerű a használata – az alkalmazás azt is megjeleníti, hogy az adott illető melyik országból származik; ami segíthet a kiválasztásban.

 

Weboldalak

globalpenfriends.com

A világ minden országából találunk levelezőtársakat és nyelvgyakorló partnereket a Global Penfriends oldalán.

A regisztráció nehézkes, a profil viszonylag részletes kitöltése kötelező és csak angol nyelven lehetséges, ezután pedig az adminok ellenőrzik is, aminek nagyjából egy nap az átfutási ideje. Az én profilomat elsőre elutasították (egy részt kínaiul írtam), másodszorra azonban minden rendben ment. Ezt a procedúrát sajnos ki kell várni, csak ezután lehet kapcsolatba lépni a többi felhasználóval.

Az ingyenes verzió némileg korlátozza a lehetőségeinket, napi egy új embernek küldhetünk üzenetet (ezzel szemben „mosolyból” tetszőleges számú engedélyezett) – ez a korlátozás azonban nem vonatkozik azokra a felhasználókra, akikkel már váltottunk legalább egy üzenetet.

A nehézségek és korlátozások ellenére a Global Penfriends megér egy próbát, mivel hatalmas közösséggel rendelkezik, a világ szinte minden országából találunk számos felhasználót.

Saját tapasztalataim alapján sokan válaszolnak a megkeresésre, sőt, keresni is alig kellett, nagyon sok felhasználó írt magától.

Egy másik pozitívum, hogy az oldal felhasználói valóban komoly szándékkal írnak, ritkán fordul elő, hogy egy-két üzenet után eltűnnének, ami egyéb felületeken viszonylag sűrűn megtörténik. Ez talán azért van, mert a hosszas regisztrációs folyamat megszűri a kevésbé türelmes vagy eltökélt felhasználókat.



Conversation Exchange

Megjelenésében és funkcióiban a Conversation Exchange talán a legrégiesebb és legpuritánabb oldal a kategóriájában, a funkcióját azonban kellőképpen betölti.

A weboldal legnagyobb hátránya, hogy kevéssé telefonbarát, sokkal kényelmesebb számítógépről használni.

A regisztráció viszont nagyon egyszerű. Ennek során pontosan megadhatjuk, hogy milyen kontaktust keresünk, a következők közül választhatunk: személyes találkozó, levelezés – internetes, ill. papíralapú, valamint egyéb chat program.

Nyelvek és nyelvpárok alapján tudunk keresni. A kínai-magyar közösség viszonylag kicsi, több szerencsével járunk kínai-angol párosítással. Viszont annál készségesebbek a felhasználók, minden megkeresésemre érkezett válasz, és én is számos megkeresést kaptam.



 

Összességében

叶: Véleményem szerint az ilyen alkalmazáson ritkán bizonyulnak sikeresnek, legalábbis a saját tapasztalataim alapján, mivel nagyon sokszor a másik fél és a saját nyelvtanulási „céljaink” nem egyeznek – nem igazán kölcsönös a folyamat.

Amennyiben valaki valóban el szeretne sajátítani egy nyelvet, legyen az kínai vagy akármi más, jobb ha keres egy anyanyelvi beszélőt a saját országában. Amennyiben nem engedheti meg, hogy anyanyelvi környezetbe utazzon, ott éljen és tanuljon.

 

祹: A fenti alkalmazások és weboldalak számtalan lehetőséget kínálnak, és teret adhatnak igazi, mindkét fél számára előnyös nyelvtanulói, ill. –gyakorlói kapcsolatoknak. Viszont ez csak akkor valósul meg, ha mindkét fél részéről megvan a hajlandóság és a bátorság ehhez.

Sokszor hallottam, hogy valaki egyik alkalmazást próbálta a másik után – sikertelenül. Saját meglátásom szerint ezek az alkalmazások nem kulcsot adnak a nyelvhez, és nem automatikus barátokat generálnak nekünk, hanem ahogy a való életben, itt is meg kell dolgoznunk mind a nyelv elsajátításáért, mind pedig a másik fél bizalmáért. Ezek az oldalak pusztán arra adnak lehetőséget, hogy hasonló célokkal rendelkező emberekkel találkozzunk – a többi már a mi feladatunk; akár arról van szó, hogy kilépünk a komfortzónánkból, és írunk egy idegennek, akár arról, hogy naponta időt szakítunk egy rövid üzenet megírására és ezáltal a nyelvet a mindennapjaink részéve tesszük. Csodát azonban ne várjunk!


A járványhelyzet miatt nyelvtanulsái és –gyakorlási lehetőségeink is korlátozottabbak, a személyes jelenlétet igénylő nyelvtanulási formák hiányában nagy segítséget jelenthetnek a fenti oldalak és alkalmazások. Az már rajtunk áll, hogy milyen mértékben és sikerrel tudunk velünk élni.




Kapcsolódó bejegyzések:

Szótárak

Tanuljunk kínaiul a YouTube-on!

A kínai olvasásértés fejlesztése

Szókincsfejlesztő játékok

Műsorok kínaiul

Online beszélgetőpartnerek

Tanuljunk kínaiul és Kínáról a YouTube-on!

Tankönyvmustra



A fenti bejegyzés a Tusoló szerkesztőségének személyes tapasztalata alapján alkotott szubjektív véleményeket tartalmazza, fizetett promóciót nem tartalmaz.

祹络岚、叶灵儿


Megjegyzések