Tanuljunk kínaiul és Kínáról a Youtube-on / Csatornaajánló

 

Egy korábbi bejegyzésünkben már összegyűjtöttünk néhány YouTube csatornát, melyek segítségünkre lehetnek, ha kínaiul szeretnénk tanulni. Mivel a YouTube-on hatalmas választék áll rendelkezésünkre nemcsak kínai nyelven, hanem magyarul vagy akár angolul is Kínáról, a kínai kultúráról, kínai tapasztalatokról stb., ezért most ezekből szemezgetünk.

Ezúttal kínai, angol és magyar nyelvű csatornákat is ajánlunk, ezért most nem a nyelvi szint, hanem a csatorna fő tematikája alapján rendszerezzük ezeket.

 

Napra készen – hírek

New China Tv

Nyelv: angol és kínai, angol felirattal

A New China Tv a kínai politika, gazdaság, tudomány és technológia híreit kínálja rövid (1-7 perces) blokkokban. Kínával kapcsolatos aktualitások kevés beszéddel, angolul feliratozva.

 

BBC News 中文

Nyelv: angol, kínai felirattal

A BBC híreinek kínai kiadása. A legtöbb rövid videó a nagyvilág híreit mutatja be angol hanggal, kínai felirattal.

 

Csorgó nyállal – gasztronómia

Wang Mester

Nyelv: angol, magyar felirattal

Bár egyelőre nem sok videót találunk a sokak által már ismert Wang Mester YouTube csatornáján, viszont reméljük, hogy a továbbiakban még tanulhatunk tőle néhány fogást.


 

Dumpling Sisters

Nyelv: angol

Amy és Julie, két kedves, vidám lány mutatja be rövid, könnyen érthető videókban a hagyományos kínai ételek elkészítését.

 

老饭骨

Nyelv: kínai, kínai felirattal

Országos és nemzetközi diplomáciai eseményeken edződött kínai mesterszakácsok mutatják be mesterségük minden titkát, és készítik el a legfinomabb hagyományos kínai fogásokat.


 

A sűrűjében – kultúra, utazás

Vizer Rita

Nyelv: magyar

Egy szimpatikus magyar lány a kínai kultúráról, szokásokról, mentalitásról. Videói között találunk komolyabb témájúakat, mint például a koronavírus, vagy éppen könnyedebb hangvételűeket, a mindennapi élet mozzanatait bemutatókat.


 

Lu Zhao Luca

Nyelv: magyar

A Magyarországon született kínai származású, jelenleg azonban Párizsban tanuló Luca rendkívül vegyes videókkal jelentkezik nagyjából hetente. Videóiban a nagyobb YouTube trendek mellett a kínai kultúra egyes jelenségeit boncolgatja.

 

Salát Gergely távoktatás

Nyelv: magyar

Némileg komolyabb hangvételű Salát Gergely tanár úr csatornája, melyet a járvány első hulláma során indított. A videók az egyetemi kurzusokhoz készültek, ebben a formában azonban bárki élvezheti őket.


UtasTárs: Kína és Kelet-Ázsia lejátszási lista

Nyelv: magyar

„Elindultunk egy hátizsákkal a világ körül, és úgy döntöttünk, hogy elindítjuk utazó vlog csatornánkat.” – olvashatjuk az utazó páros csatornájának névjegyén. És ebbe nagy örömünkre nem kevés kínai város és nevezetesség is belefért.



 

一条Yit

Nyelv: kínai

Az 一条Yit csatorna rövidebb, portréműsor jellegű videóiban a kínai kultúra, mindennapok, művészet és tudomány szereplőivel és mozzanataival ismerkedhetünk meg.

 

China Hour

Nyelv: angol

A China Hour lenyűgöző felvételekkel és sok-sok információval szolgál Kína nevezetességeiről, kultúrájáról, történeleméről.

 

China Icons

Nyelv: kínai, angol, angol felirat

A China Icons nagyon vegyes palettán mozog: Kína csodái, látványosságai mellett hírességekkel készült interjúkat, illetve kínaiak és külföldiek találkozását megörökítő portrévideókat is találunk.



 

Saját bőrön – magyarok Kínában

Lilla vlogja

Nyelv: magyar

Lilla már három éve vlogol, először kínai mindennapjain keresztül mutatta be a kinti életet, majd hazaköltözése után némileg más vizekre evezett, ma már kevésbé aktív, ugyanakkor a régebbi videók továbbra is sok érdekeset árulnak el a kínai életről.



 

Zoli Vlogja Kínából

Nyelv: magyar

Zoli Kínában élő magyarként készít videókat, melyben saját tapasztalatait osztja meg a kinti élet különböző területeiről. Reméljük, hogy a későbbiekben még több videót láthatunk tőle!

 

Li Taiwan

Nyelv: magyar

Hogy Taiwan se maradjon ki! A szigeten élő magyar lány vlogja a napi élet apró eseményeiről tudósít látványos felvételekkel, megkapó apró részletekkel.



 

Hungarian Panda

Nyelv: magyar

Szerkesztőségi tagunk saját kínai élményei egy évvel ezelőttről, egyetemi és utazós mindennapok, illetve az angol-kínai tanári szak rejtelmei – már itthonról.




Reméljük rövid válogatásunkban ti is találtok kedvetekre való csatornát, melynek segítségével szórakozva tanulhattok többet a kínai kultúráról, nyelvről és hétköznapokról!


Kapcsolódó bejegyzések:

Szótárak

Tanuljunk kínaiul a YouTube-on!

A kínai olvasásértés fejlesztése

Szókincsfejlesztő játékok

Műsorok kínaiul

Online beszélgetőpartnerek

Tanuljunk kínaiul és Kínáról a YouTube-on!

Tankönyvmustra



祹络岚、杨康、叶灵儿


 

Megjegyzések