Virágzó tea – Gasztrotúra

 

Korábban már írtunk arról, hogy a virágokat milyen kreatívan használja fel a kínai gasztronómia. Ennek leglátványosabb formája a virágzó tea.

 

 

皎然:九日与陆处士羽饮茶

九日山僧院,东篱菊也黄。

俗人多泛酒,谁解助茶香。

 

Jiaoran: A dupla kilences ünnepén Lu Yu mesterrel teázom

Kilencest ünnepel a hegyi kolostor,

Keleten sárgállik a krizantémbokor.

Ünnepi bort isznak világi emberek.

Nem sejtik, a tea íze milyen remek.

 

 

Virágzó tea, kép forrása

Mi az a virágzó tea?

A virágzó tea (花茶 huāchá开花的茶 kāihuā de chá陈列茶 chénlièchá手工缝制的茶 shǒugōng féngzhì de chá工艺花茶 gōngyì huāchá, vagy手提茶 shǒutíchá) tealevelekből és különböző virágokból készülő kézműves termék. A benedvesített hozzávalókat összekötözik, pamutmadzagra fűzik, majd különböző formára alakítva szárítják: gombóc, tojás, barack, kúp, szív stb. A virágzó tea különlegessége azonban nem szárított formájában rejlik, hanem a forró víz hatására lejátszódó folyamatban, és az ennek nyomán kialakuló művészi formában.

 

Miből áll a virágzó tea?

A virágzó tea alapja általában tealevél, ez legtöbbször alul helyezkedik el, mintegy kosárként vagy füves talajként a virágok számára. Létezik csak tealevélből álló virágzó tea is, a legtöbb azonban tartalmaz különböző virágokat is.

Van olyan gombóc, amely csak virágot rejt, de gyakoriak a több virágból álló művészi kompozíciók is.

A virágzó teák kreatív összeállításaihoz leggyakrabban krizantémot (菊花 júhuā), jázmint (茉莉 mòlì), rózsát (玫瑰méigui), liliomot (百合 bǎihé), szegfűt (康乃馨 kāngnàixīn), osmanthust (桂花 guìhuā), gyapotrózsát vagy lótuszvirágot (芙蓉 fúróng), kerti bíborkát (千日红 qiānrìhóng) használnak.

 

Hogyan „virágzik” a tea?

Forró víz hatására a gombóc kinyílik, és néhány perc alatt kitárul, „kivirágzik”, majd különböző ötletes formákat vesz fel: virágcsokor, virágfüzér, virágkosár stb. Ezeknek a formáknak szinte mindig van valami igen költői neve is.

Sok kompozíció egyszerű természeti képet jelenít meg.


Pillangó és virág szerelme, kép forrása


Ilyen a pillangó és a virág szerelme (蝶恋花 dié liàn huā), ez általában egy nagyobb, dúsabb virág, melynek tetején egy apró, lepkére emlékeztető szirmú virág ül.

Szintén ilyen természeti összeállítás a lótuszkosár (百合花篮 bǎihé huālán), mely valóban olyan, mint egy virágoskosár: a kosár alapját a zöld tealevelek alkotják, fülét a félkör alakban húzódó jázminfüzér adja.

A kompozíciók között gyakoriak a mitikus lények, a hagyományos szerencsehozó képek.

A gyönggyel játszó sárkánypár (双龙戏珠 shuāng lóng xì zhū) két jázminfüzérből áll (a sárkányok), melyek felül egy lilásbordó színű bíborkában (a gyöngy) találkoznak.

Gyönggyel játszó sárkánypár, kép forrása


Hasonló a gyöngyöt okádó aranysárkány (金龙吐珠 jīnlóng tù zhū), ezúttal egy jázminfüzér jelképezi a sárkányt, és az előzőhöz hasonlóan egy bíborka a gyöngyöt.

A jázmintündér (茉莉仙女 mòlì xiānnǚ) egy sárga krizantémon táncoló, lengedező jázminfüzér (a tündér).

A kompozíciók megjeleníthetnek átvitt értelmű kifejezéseket, szólásokat, idiómákat, chengyuket (成语 chéngyǔ) is.

Ilyen például a brokátra virágot hímez (锦上添花 jǐnshàng tiānhuā) kifejezés, mely azt jelent, hogy egy eleve jó dolgot még jobbá, még szebbé tesz. Ezt egymásra ülő, egymás szépségét még inkább kiemelő virágok füzére jelképezi.

A lépésről lépésre feljebb törő tea (步步高升 búbú gāoshéng) több, egyre magasabbra nyúló szintből áll.


Brokátra hímzett virág, kép forrása

 

A virágzó tea elkészítése, íze

A virágzó tea elkésztése nagyon egyszerű, csak forró vízzel kell leönteni, majd várni kell néhány percet, hogy kivirágozzon. Az a legjobb, ha a forró vizet nem közvetlenül a gombócra öntjük, mert az erős vízsugártól a száraz növény sérülhet, letörhetnek róla darabok.

Arra figyeljünk, hogy teljesen átlátszó üvegedénybe tegyük, hogy jól érvényesüljön a tea legnagyobb különlegessége. Az a legjobb, ha 5–10 cm széles, és legalább 8–10 cm magas üvegpohárba vagy teáskannába tudjuk tenni.

Előfordulhat, hogy a gombóc nem akar lesüllyedni, ez csak akkor zavaró, ha éppen olyan kompozíciót szeretnénk megcsodálni, amelynek a magassága kell, hogy legjobban érvényesüljön. Ilyenkor meg lehet egy picit piszkálni, hogy a gombócot fenntartó légbuborékok feljöjjenek a víz színére.

Szép, szép a virágzó tea, de az íze milyen? A legtöbb virágzó tea alapja a tealevél, ezért enyhe teaízre kell számítanunk, ehhez hozzáadódik még az egyes virágok íze, amely természetesen minden összeállításnál más (jázmin, rózsa, krizantém stb.), Összességében nagyon natúr, kissé földes ízélményt kapunk.

 

Hol kapható virágzó tea?

Magyarországon több webáruházból is tudunk virágzó teát rendelni. A Tusoló blog semmilyen kapcsolatban nem áll a lenti üzletekkel, ezek pusztán javaslatok az érdeklődő olvasó számára. A lenti üzletekben vásárolt termékekért a Tusoló blog nem vállal felelősséget.

Manutea 

Teaház Ajándék 

Silver Tea

Demmers Teahouse 

 

 





Felhasznált források:

https://zhcn.hiloved.com/了解开花茶/

http://www.1mag.cn/5604 



祹络岚

 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése