Éjszakai piac 6 szóban – Gasztrotúra


Tájfun előtti naplemente Keelung legnépszerűbb éjszakai piacán


Már messziről áramlik a tömeg, mindenki egy irányba halad, az emberáradat egyre sűrűsödik, ahogy a fények, a hangok és illatok intenzívebbé válnak. Míg végül az utcavégen feszítő kapu fogadja be a finomságokra, újdonságra, szórakozásra, kikapcsolódásra, közösségre éhes látogatókat.



Zhongli éjszakai piac


Az éjszakai piacok bejáratát szinte kivétel nélkül kapu jelzi, lehetőleg kínai stílusú, vörös, kivilágított és hatalmas. A kapu jelzi, hogy innentől kezdve csak gyalogos (elvétve motoros) forgalom haladhat – gyakran olyan utcákon, ahol nappal hétköznapi élet zajlik, rendes városi forgalommal. És a kapu jelzi az átmenetet is; az átmenetet az átlagos éjszakai utcákból a piac színes, szagos, sziporkázó világába, az átmenetet a hétköznapiból a hétköznapon túliba. Hiszen az éjszakai piac mindent megtesz, hogy meghaladja a hétköznapit – itt minden különleges, szinte ünnepi színt nyer.


Raohe éjszakai piac bejárata, Taipei


 

Éjszaka, mert valóban a legkorábbi piacok is csak délután négy-ötkor nyitnak és többségében éjfél után zár a bazár. Ebben az idősávban a 8-4-ben dolgozók már kiszabadulnak a munkahelyről, az iskolákban is kicsengetnek és – különösen fontos szempont nyáron – a hőmérséklet is egyre kellemesebb, a nap sem éget már.


Liuhe éjszaki piac, Kaohsiung


A rózsaszín naplemente vagy a mélykék éjszakai ég háttere előtt a színes neonok is feltűnőbbek, a cégérek, étlapok, játékgépek fénye minden mást háttérbe szorítva követeli a látogatók, fogyasztók figyelmét. A lámpák fénye alatt sokkal csillogóbbak a bizsuk, sokkal izgalmasabbak a játékfigurák, még étvágygerjesztőbbek a gombócok és kolbászok, mint nappal. A szomszédos kis utcák jellegtelen sötétjéből rikít elő a sok fény: a neoncégérek és kivilágított étlapok a tájékoztatást szolgálják, a markolós, horgászós, lövős játékgépek a szórakozásért felelnek, a lampionok, égősorok pedig a hangulatkeltést segítik elő.


Keelung jellegzetes sárga lámpái


 

Az éjszakai piac élő hagyomány, generációkon átívelő történelem, amely nem szorul semmilyen kulturális védjegy oltalmára, él és virul minden különösebb marketingfogás nélkül. Azon ritka kulturális jelenségek közé tartozik, amelyek a helyiek és a messziről jött vendégek ugyanúgy élveznek, nem válik a túlturizmus kiüresedett, eredeti kulturális tartalmát vesztett prédájává.


Sok stand, bódé, kocsi, üzlet családi vállalkozás


Egyes éjszakai piacok évszázados történelemre tekintenek vissza, mások csak néhány évtizede léteznek, mégis mindegyik saját stílussal, egyedi arculattal rendelkezik. Minden éjszakai piacnak megvan a maga sajátos múltja, mindegyik egy kicsit más stílusú, mindenhol más dolgok népszerűek. Persze van, ami örök, vannak azok az ételek, portékák, amelyek minden éjszakai piac elengedhetetlen kellékei, például büdös tofu, nyársak és bubitea nélkül nincs éjszakai piac, ahogy felfújt cukorállatot és gombócokat is mindenhol találunk. Sokszor az ételek elkészítése, a konyhatechnika, az ízesítés tekint vissza évszázados múltra, vagy pedig maga az üzlet az, ami családi hagyományként öröklődik tovább.


Hagyományos ételek és új kreációk


 

Az éjszakai piacok gyakran egy-egy templomhoz kötődnek, sokszor a település, közösség központi templomához, amely körül először csak egy-egy lacikonyhás tűnt fel, aki a helyi lakosokat és zarándokokat szolgálta ki, aztán gombamódra szaporodni kezdtek az ételeket, italokat, kegytárgyakat, és minden elképzelhető portékát kínáló árusok. Nagyjából így kell elképzelni az éjszakai piacok eredetét. A templomok – ha nem is mindegyik piac esetében és nem is minden látogató számára – a mai napig fontos szerepet töltenek be mind a helyi közösség, mind maga az éjszakai piac életében.


Miaokou (庙口 azaz "a templom bejárata") éjszakai piac, mögötte a templom, Keelung


Benézni csaknem minden látogató benéz, ha másért nem, hát azért, mert turistalátványossággal felérő pompával ékeskedik majdnem mindegyik templom; sokan azonban nemcsak bepillantanak, hanem a hely vallási funkciójával is élnek, füstölőt gyújtanak, imádkoznak, leborulnak, jóslatot kérnek. Olyan is előfordul, hogy a templom egészen magába fogadja az éjszakai piac nyüzsgését, az árusok és az étkező vendégek egy része gyakorlatilag a templomon belül van, a halotti pénz égetésére szolgáló kemence, vagy a füstölőmedence mellett helyezkednek el a padok, ahol a látogatók esznek, vagy éppen csak rövidebb utat keresve vágnak át a templomon a vendégek.


Hsinchu éjszakai piaca, ahol a templomban is ehet az ember


 

Paradoxonnak tűnhet, hogy a hagyományok mellett az éjszakai piac a kérészéletű trendek kísérleti telepe is. Fidget spinner és slime volt néhány éve a sláger – ma már alig tűnik fel egy-egy kevésbé trendkövető üzletben. Az eredeti és még eredetibb animefigurák (és az őket ábrázoló mindenféle merch) viszont mindig népszerűek, persze szezonális jelleggel változik, hogy éppen melyik anime szereplőit keresik. Sanrio és elvétve Disney is felbukkan – persze ebből is csak az épp aktuálisan legnépszerűbbek. És természetesen mindenféle elektromos kütyük, telefonkiegészítők – minden szigorúan 网红 (kb. viral).


Tömeg a Ningxia éjszakai piacon, Taipei


Nemcsak a mütyürök és kacatok újulnak meg folyamatosan, hanem az ételkínálat is. Vannak ugyan olyan ételek, amelyek hosszú múltra tekintenek vissza, ugyanakkor mindig van igény az újra, a különlegesre is. Néhány éve ilyen újdonság volt a vízcsepp desszert, a törökfagyi, vagy a kívül lánggal pirított mályvacukorba csomagolt fagyi, ezek helyett most mesefigurás formában sütött piskóta, japán felhőpalacsinta, koreai panírozott sajtrúd stb. hódít.




Ez a folyamatos megújulás, innováció adja meg az éjszakai piacok lendületét, életerejét. Ez garantálja, hogy mindig érdemes visszamenni, mert minden alkalommal lesz valami újdonság. A hagyomány kontinuitása mellett szükség van a folytonos újításra is, ettől pezseg igazán az éjszakai piacok világa.


Minden korosztály megtalálja a neki való szórakozást


 

Az éjszakai piac sokrétű szórakozási forma. Olyan all-inclusive élmény, amely minden érzéknek, és amelyet kor, nem és társadalmi állásra való tekintet nélkül mindenki élvez. Bár neve szerint piac, mégis jóval többről van szó.




Vannak persze árusok, a csipkés fehérneműtől és Disney gyerekzoknitól kezdve a telefontokon, gyűjthető animefigurákon, jádén és Swarovskin, koreai bőrápolószereken, akupunktúrás masszázspapucson, retro édességeken és füstölőkön át egészen az írószerekig, kitűzőkig, matricákig, modellautókig és kulacsokig minden kapható.




A vásárlás azonban csak mellékes tevékenység. A látogatók elsősorban a kulináris élvezeteket keresik itt, és nem is hiába, itt tényleg nincs olyan, hogy valaki ne találna olyasmit, amit szívesen megenne. Az éjszakai piacos ételvásárlás persze jól ki van találva, úgy alakult ki a rendszer, hogy az ember sétálgat a szinte labirintusszerű kis utcácskákban, és ahol meglát valami finomat, ott megáll. Az ételek kis adagok, gyorsan elkészíthetőek, vagy már eleve kész vagy félkész ételek, és olcsóak. Így néhány méterenként valami újat, valami mást kóstolhat az ember, nem kell sokat várni, nem telik meg hamar a gyomor, és nem ürül ki hamar a pénztárca – a tökéletes kulináris kaland!




A csillogó portékák és ínycsiklandó ételek forgatagában jól esik néha megállni kicsit – erre vannak a „játéksarkok”. Az éjszakai piacok gyakori jelensége a különböző játékgépeket vagy más játékokat kínáló standok, üzletek. Van itt markolós gép, céllövölde, horgászat, flipper, kalapácsos játékgép, zsákbamacska és még rengeteg egyéb.


Játékgépek, Zhongli éjszakai piac



Az éjszakai piacok a városi kultúra termékeiként alakultak ki, hosszú múltra tekintenek vissza, és népszerűségük ma is töretlen. Ázsia-szerte mindenhol találunk éjszakai piacokat, és mindegyiknek megvan a maga kultúrája, sőt, akár egy országon, sőt egy városon belül is különböző stílusú, hangulatú éjszakai piacokkal találkozunk, amelyek folyamatosan változnak, megújulnak, így érdemes végiglátogatni amennyit és amilyen gyakran csak tudunk!






Gasztrotúra

A négy szépség

A tea útja

A magyar kínai nyomában

Az amerikai kínai nyomában

Mao mangói

Az újévi asztal

A szerencsesüti

Az öt gabona

Virágzó tea

Kínai vagy barbár?



祹络岚

Megjegyzések