YOUCHA – Bubiteák Budapesten

 


Először a 4-es 6-os ablakából tűnt fel a szürke üzletsorból kiugró púderrózsaszín és türkizkék meg egy nagy U betű tavaly ősszel. Meg is jegyeztem magamban, hogy majd legközelebb, ha erre járok, benézek. Aztán be is néztem egyszer, kétszer, háromszor... Miután minden egyes alkalommal pozitív tapasztalatokat szereztem, elhatároztam, hogy közelebbről is megismerkedem a Youchával egy interjú keretében.



 

A Youcha története

A Youcha viszonylag új bubble tea üzlet, kb. egy éve nyitott, de már annyira népszerű, hogy egymásnak adják a kilincset a vevők, és két helyszínen is működik a városban. Az egyik üzlet az Oktogonon, a másik pedig a Király utcában van.

A népszerűség nemcsak a vendégek számán látszik, a Google Maps alapján a Youcha az egyik legjobban értékelt budapesti bubiteázó.




A fujiani származású Chen János ambiciózus tervekkel fogott bele a teázónyitásba. A bubble tea kultúrájának alapos ismerőjeként és remek üzleti érzékkel indította el vállalkozását, amely túlmutat a két bubble tea üzlet működtetésén. Az alapanyagok, felszerelések, berendezések beszerzése mellett a dizájn és márkaépítés terén több hazai és európai bubble tea üzlet is a vállalkozónak köszönheti működését. Valamint a jövőben is célja, hogy további üzletek megnyitását és ellátásának megszervezését biztosítsa nemcsak nálunk, de egész Közép- és Kelet-Európában. Célja, hogy a jelenlegi bubble tea boom piaci résztvevői ne versenytársak legyenek, hanem egyéniségükkel mind a fogyasztók más csoportját tudja kiszolgálni, és együttműködve alapozzák meg az európai bubble tea kultúrát. Ehhez persze folyamatos fejlődésre és a specifikusan magyar és európai piaci igények minél jobb kielégítésére van szükség.




Chen János saját márkájába, a Youchába is legalább ennyi energiát fektet. Már a két üzlet megnyitását megelőzően, a tervezési fázisban is számos tudatos döntés született, amelyet az átlag fogyasztó talán észre sem vesz, de nagyban meghatározzák a teázás élményét. Ilyen például a teázó neve. A „Youcha” név háromnyelvű szójáték: a cha a tea kínai megfelelője ( chá) a you-t viszont többféleképpen értelmezhetjük: lehet az angol you (te), azaz a te teád, a kínai you (yōu) azaz ízléses, minőségi tea, illetve magyaros kiejtéssel egyszerűen jó tea.

 

Itallap

A Youchában nagy választékot találunk; a klasszikus tejes teáktól kezdve a gyümölcsteákon át a saját italkreációkig mindenki megtalálja a neki valót.

A Youcha specialitásai a virágos italok. Az abszolút közönségkedvenc is ezek közül kerül ki, a legnépszerűbb ital ugyanis a levendulás tejes tea. Elsőre furcsának tűnhet ez a párosítás, de a levendulaíz elég enyhe, még azoknak is ízlik a tejes teával készül kombináció, akik egyébként nem rajonganak a virágos ízekért. A levendulás ital annyira keresett, hogy az alapanyagok nagyon hamar elfogynak, ezért sajnos nem is mindig elérhető.




Egy másik virágos ital a rózsával készült tejes tea. Szintén enyhe, egy kicsit talán eperre és vaníliára emlékeztető mellékízzel egészíti ki a tejes teát.

A magyar sajátosságokra, ízlésre reflektálva, a magyar hagyományokat újragondolva alkották meg a bodzás teát. Ez a gyümölcsteakülönlegesség szezonálisan elérhető.




És ha már szezonális italok, a Youcha választéka folyamatosan megújul, és vannak limitált kiadású italok is, például egy-egy ünnep alkalmával. Például ilyen volt a tavalyi Valint nap kép citrusos italkreációja, a Poison of Love és párja, az Antidote to Love.

Idén február-március környékére ismét új italok várhatók. Ezúttal a trópusi ízek kedvelőinek kedveznek a Tropical Ride italokkal. Számíthatunk többek között kókuszos és barackos teákra is.




 

Hab a tortán – harapnivalók

A Youcha a teázás élménye mellett mást is nyújt, új desszerteket is megkóstolhatunk például, sőt sós egyedi finomságokkal is találkozhatunk.

A beszélgetés alatt lehetőségünk volt megkóstolni a Youcha karamellás krémmel készült piskótatekercsét. Annak ellenére, hogy nem vagyunk piskótarajongók, meglepően finom volt! Legközelebb a matchásat vesszük sorra.




Sós harapnivalók közül pedig egyedi pogácsákat kóstoltunk. Puha, omlós volt mindhárom ízesítés, a sajtosban pedig töltelék is volt.

Ezek a pék- és cukrászati termékek saját készítésűek, így mindig friss áruval találkozunk.



Cloud9 fagyik

Chen János nagy büszkesége, hogy a teázóban a Cloud9 biztosítja a fagylaltot. És mi, magyarok is méltán büszkék lehetünk, hiszen egy magyar márkáról van szó, amely igazán minőségi fagylaltkülönlegességeket készít. A Youchában pultból is kérhetünk gombócos fagyit, illetve nemsokára kaphatóak lesznek a Cloud9 egyszemélyes fagylaltdesszertjei, amelyek közül néhányat le is tesztelhettünk ottjártunkkor.




Egyik kedvencünk volt a trópusi mix: mangó-passió-kókusz és egyszerűen imádtuk a karamella-piemonti mogyorót. Megkóstoltuk továbbá az eper-pisztáciát is – kihagyhatatlan párosítás! – , illetve a málna-csokoládét, amelynek pedig az a különlegessége, hogy hozzáadott cukor nélkül készül.



 

Minőségi színvonal és innováció a Youchában

A Youchában az alapanyagok minősége elsődleges fontossággal bír, ezek nagyrésze egyenesen Taiwanról érkezik. Minden alapanyag szigorúan ellenőrzött, és mivel a főnök maga intézi a beszállítást, így gondoskodni tud róla, hogy az egyes alapanyagok az EU-s szabványoknak is megfeleljenek (két keze között mutatja mekkora tömb papírhalom kitöltésére volt szükség, hogy minden tökéletesen megfeleljen az előírásoknak).




Természetesen az italok megfelelő elkészítése is van olyan fontos, mint az alapanyagok. A Youcha elkötelezi magát a kézműves italok mellett. Az igazi, autentikus bubble tea különlegessége, hogy kézzel rázzák össze, pont, mint a koktélokat (a nevében szereplő bubble is arra utal, mikor buborékok és hab jelenik meg a tea tetején a rázást követően, nem azért bubble tea, mert tápiókagyöngyök vannak benne, mint ahogy sokan tévesen gondolják). A Youchában is így készülnek az italok, kézzel keverve és rázva, az autentikus technikával.




Ahogy beszélgetünk, hirtelen kávéillatot érzek, és már érkeznek is a shakerek, bennük bézsszínű folyadékkal. Ez az ital még kísérleti fázisban van. Hong Kongból ered a tejes tea és kávé keverékéből készült különlegesség, amelyet most mi is megkóstolhatunk, és részesei lehetünk a kísérleti folyamatnak. Összesen négy különböző variációt kóstolunk meg, hol a kávé, hol a tea, hol a tej aránya eltérő, édesebb vagy savanykásabb, lágyabb vagy erősebb – és valóban, nem is gondoltam volna, hogy néhány százalékkal több ebből, kicsivel több abból mennyire más összhatást eredményez. Persze az összetevők precíz mennyiségének beállítása csak az alap, ezen felül fontos a szubjektív tényező is: melyik felel meg jobban az ázsiai ízlésnek? melyik lesz várhatóan kedveltebb a magyar fogyasztók körében? Semmit sem bíznak a véletlenre.




Elsőre egészen extrémnek tűnő dolgokkal is foglalkoznak a műhelyben. Ilyen például egy minőségi instant tejes tea kifejlesztése is, amely szintén tervben van. Illetve még egy fokkal érdekesebb az a téli különlegesség, amely nemcsak képletesen melegít fel, hanem valóban megemeli a végtagokban mért testhőmérsékletet és teszi mindezt teljesen természetes módon. A főnök elénk tett egy kicsi ezüsttasakot, amely a hagyományos kínai orvoslásban is használt longan vagy sárkányszem gyümölcs héjából kivont anyagot tartalmaz, ez lenne az az anyag, amely ilyen melegítő hatással rendelkezik. Lehet, hogy jövő télen már egy italkreációban meg is kóstolhatjuk.




 

 

Minden bubiteázóban készített interjú után kellemes élményekkel távozom, és ez különösen igaz a Youchára, ahol a bubiteának igazi kultúrája és hagyománya van, ugyanakkor kész a megújulásra és érvényesülnek a hazai sajátosságok is. Szívesen visszatérek majd még ide. Vagy talán már az új üzletbe, amelyet a Blahára terveznek, és ahol a tea mellett a tervek szerint kulturális programok is lesznek, például kínai sarok, amely kifejezetten a kínaiul tanulni vágyók számára biztosít gyakorlási lehetőséget.


A Tusoló olvasói január 25. és március 24. között különleges kedvezményt kapnak a Youcha Teréz körúti üzletében a következő kód bemutatásával:

LJ2023Y@Okt10%



 

 

YOUCHA üzletek címe és nyitvatartása

Budapest, Teréz krt. 20, 1066

hétfő–vasárnap 10:00–21:00

Budapest, Király u. 1/b, 1075

hétfő–vasárnap 11:00–21:00

 

Elérhetőség

Weboldal: http://www.uchaeuropa.com

Instagram: @youcha_budapest

Facebook: https://www.facebook.com/uchaeuropa

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Bubitea

Kalandjaim a bubiteával 

RD Tea

TI TEAS

Nagy instant bubitea kóstolás

Egy bubiteázó egy napja – Find Tea, Pécs

Asian Street Food Budapest

Hey Bao

Tea For You



A fenti bejegyzés a Tusoló személyes tapasztalata alapján alkotott szubjektív véleményeket (illetve az üzletvezetéssel készült interjú során gyűjtött anyagot) tartalmazza, fizetett promóciót nem tartalmaz.

 


杨康

祹络岚

Megjegyzések