Egy bubiteázó egy napja – FIND TEA Pécs



Múlt csütörtökön nyitott Pécs első igazi bubiteázója, amely a pestieknek talán már ismerősen csengő FIND TEA európai hálózat legújabb üzlete.

A klasszikusok mellett több egészen egyedi teakreációt is találunk a Find Tea-ben. De hogy telik egy bubiteázó egy napja?

Nemrég Pécsre látogattunk, hogy ennek utánajárjunk.


Find Tea a Jókai téren



Egy bubiteázóban nem nyitáskor kezdődik a nap, és a zárással sem fejeződik be rögtön, a színfalak mögött több munka zajlik, mint sejtenénk.

A mediterrán óváros hangulatú Jókai tér pihenésre, andalgásra csábít, tökéletes a hangulat egy tea melletti beszélgetéshez – mármint a vendégeknek: a Find Tea kis csapata számára már délben kezdetét veszi a munka, hogy időben ki tudjanak nyitni.


A lehető legjobb környéken: városnézés közben is beugorhatunk egy teára



12:00

Az alkalmazottak egy része előkészíti az üzletet a vendégek fogadására: kipakolják az asztalokat és székeket, egy gyors takarítás, és a gépeket is üzembe helyezik.

Eközben rövid egyeztetés után megtörténik a szükséges alapanyagok beszerzése is. Az anyagbeszerző körúton a napi igényeknek megfelelően veszik meg a friss gyümölcsöket és tejtermékeket; ottjártunkkor éppen kiwit, ananászt, mangót, és laktózmentes tejet.




 

12:30

A nyitáshoz közeledve a lányok előkészítik az italok alapanyagát adó teaalapokat és persze a különböző feltéteket is, például az egész üzletet belengő illatú finom bobát, illetve az édes vagy savanykás gyümölcsteákat mind sűrű textúrájával, mind lágy, enyhén sós ízével ellensúlyozó könnyű tejszínhab/krémsajtszerű 奶盖-t (nǎigài) is.

Ezeket azért célszerű még nyitás előtt elkészíteni, hogy a rendelések minél gyorsabban elkészülhessenek, és a vendégeknek ne kelljen sokat várniuk.

 

13:30

Utolsó simítások nyitás előtt: kikerülnek az itallapok, és a nyitvatartást jelző tábla is a helyére kerül. Jöhetnek a vendégek!

 

14:00

Az első csúcs a nyitást követő egy-másfél órában van. A környéken sétáló helyiek és turisták ebéd után szívesen betérnek, hogy kipróbáljanak valami újdonságot. Aznap, mikor a Tusoló beleshetett a színfalak mögé, a nyári hőség miatt sokan választották a jeges finomságokat, hogy ezzel hűsítsék magukat.

Sokan kicsit bizonytalanok, mikor először járnak bubiteázóban, ezért már az itallap értelmezésénél elkelhet a segítség.






Az itallap

A FIND TEA a különböző italok széles választékát kínálja, amelyek közül mindenki találhat kedvére valót. Az itallapon való könnyebb eligazodás érdekében a teák kategóriákra vannak osztva.

Tejes teák

Az első csoportban a klasszikus tejes teákat találjuk. Aki még nem próbálta a bubiteát, annak érdemes a barna cukros tápiókagyöngyös tejes teát kipróbálni. Az ezt követő néhány tétel ugyanúgy tejes tea alapú, viszont tápiókagyöngy (boba) helyett más feltétet tartalmaznak. A karamellás tejes tea és a mangós tej már az italalapban is különbözik.

Barna cukros tápiókagyöngyös italok

Ebben a kategóriában barnacukorral készült italokat találunk, melyekhez tápiókagyöngy feltét jár, de ez cserélhető egyéb feltétre is: kókuszzselére, pudingra, teazselére vagy konjaczselére.

Ezek között van barnacukros tej, matcha, kakaó, kávé és taróital is.


Az itallaptól el is lehet térni: az italokat úgy variáljuk, ahogy nekünk tetszik
Én barnacukros tejes teát kértem, extra bobával és naigai habbal!


Habos teák

Ebben a csoportban olyan teák szerepelnek, melyek tejnélküli teaalappal készülnek a tetejükre pedig egy tejszínes, habos réteg, az ún. naigai (奶盖 nǎigài) kerül. Természetesen a tealapok közül itt is válogathatunk: jázmin zöld tea, barack oolong, licsi oolong, sakura oolong, rózsa oolong, yunwu zöld tea és japán hajdinatea.

Természetesen ezkehez is kérhetünk extra feltétet: tápiókagyöngyöt, kókuszzselét, konjaczselét, vagy teazselét.


A napfény íze: maracuja gyümölcstea


Jeges gyümölcsteák

A gyümölcsteák esetében is elég nagy és egzotikus választék áll rendelkezésünkre: kumquat-citrom, grépfrút-citrom, grépfrút, maracuja, licsi, ananász és vegyesgyümölcs.

Ezeket is választhatjuk bármilyen feltéttel.

Frappék

A frappék tejszínnel bekevert gyümölcsös italok. Ezek között több ízben válogathatunk: szőlő, kiwi, ananász, mangó, licsi, taró, matcha és kakaó. És itt is válogathatunk a feltétek között.


Licsi frappé: az új kedvencem?


 

A legtöbb ital esetében két méret (közepes: 5 dl és nagy: 7 dl) közül választhatunk, és kiválaszthatjuk a hőmérsékletet (meleg, hideg vagy jeges), valamint az cukortartalmat is (normál, fél adag cukor vagy cukor nélkül). Válaszható opció ezen kívül a vegán/laktózmentes, a tejet ilyen esetben laktózmentes tej, zabtej vagy szójatej helyettesíti.




 

17:00

Munka után is sokan szeretnek meginni valamit, ezért négy-hat óra között is viszonylag sok vendég érkezik. Halkan zúgnak a gépek, mindent betöltenek a finom illatok.

Ilyenkor már az idő is kellemesebb, nem éget a nap, jól esik meginni egy hűsítő gyümölcsteát, vagy a barátokkal leülni egy tejes teára.

 

19:30

Miután az utolsó vendégek is megkapták a rendelésüket, a teázó a zárásra készül. A lámpák meleg fénye tölti be a Jókai teret, ahonnan hegedűszó hallatszik be az üzletbe.

A gépek duruzsolása lassan elhallgat. A lányok ezzel szemben sürögnek-forognak, mindenkinek megvan a feladata: a maradék italokat kitöltik, az asztalokat és székeket letakarítják, elpakolják, a gépeket is letisztítják, a padlót felmossák, a szemetet kiviszik. Még egy utolsó ellenőrző pillantás, és a lámpákat is lekapcsolják.

 

Így telik el egy újabb nap a bubiteázó életében.


Életkép közvetlenül zárás előtt


 

 

 


 

Közösségi média:

Instagram: findtea_pecs

Wechat:

 

Cím és nyitvatartás:

7621 Pécs, Jókai tér 7.

Hétfő – szombat: 13:00 – 19:30

 

 

A fenti bejegyzés a Tusoló személyes tapasztalata alapján alkotott szubjektív véleményeket (illetve az üzletvezetéssel készült interjú során gyűjtött anyagot) tartalmazza, fizetett promóciót nem tartalmaz.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Mi is az a bubitea?

Kalandjaim a bubiteával

Bubiteák Budapesten – R&D

Bubiteák Budapesten – TI TEAS

 


 

祹络岚

Megjegyzések