Bubitea


咖啡淳厚但苦涩浓郁 
啤酒泡沫翻滚热情若不小心会太刺激 
可乐的糖太甜腻 
我只爱奶茶像爱你

A kávé egyszerű, de túl kesernyés
A sör habzik, de a fejedbe száll és véged,
A kóla meg nekem túl édeskés
Csak a bubiteát szeretem úgy, mint téged.

A fenti sorok a 珍珠奶茶 (Zhēnzhū năichá Bubitea) című dalból származnak. Az előadót, Victor Wong (品冠, Pĭn Guān) maláj kínai énekest is megihlette a világszerte ismert ital, a bubitea.



Mi is az a bubitea?
A bubitea (珍珠奶茶, zhēnzhū năichá boba, bubble tea, pearl milk tea stb.) az egyik legnépszerűbb ázsiai ital. Az első bubitea történetét – mint annyi más étel esetében – városi legendák övezik, annyi azonban biztos, hogy az 1980-as években, Tajvanon kezdték fogyasztani. Tehát innen indult világhódító körútjára a népszerű ital.

Sokféle bubitea van, és szinte naponta jelennek meg újabb és újabb, egyre színesebb és extrémebb változatok.

Az alap
Általában véve tejes és tej nélküli bubiteákról beszélhetünk, mindegyik készülhet zöld, fekete vagy oolong, néha fehér teából, sőt, több különböző gyümölcsös variáns is létezik.

A bubik
A bubik (珍珠, zhēnzhū szó szerint gyöngyök) tápiókából készülnek. A tápióka, más néven manióka egy világszerte elterjedt növény, melynek gumós gyökerét fogyasztják. A tápiókalisztet olvasztott cukorral gyúrják össze, majd apró gyöngyökké formálják és kifőzik. Végül cukorral keverik össze, és mehet is a teába.



Egyéb feltétek
Természetesen egyéb feltéteket is lehet kérni a bubiteába.
A bubi egyik változata a pukkanós bubi, ami csak formájában hasonlít a bubira, összetételében nem, ugyanis vízből, cukorból és gyümölcsléből készül. A pukkanós bubi különleges tulajdonsága, hogy – akárcsak egy lufi – kipukkan.
Nagyon népszerű például a fűzselé (仙草, xiāncăo), egy enyhén kesernyés növényből készülő puha zselé. Az italba kocka formában kerül, viszont a szívószálon felszívva hosszúkás szálakra szakad, innen kapta a nevét.
Szintén a legkedveltebb feltétek közé tartozik a kókuszzselé (野果, yēguŏ más néven nata de coco). Ez a kókusztej fermentálásával készülő, többszínű feltét a Fülöp-szigetekről származik.
Egy másik népszerű feltét a szágó (西米, xīmĭ). A szágó trópusi pálmák beléből készül, a tápiókához hasonlóan egyfajta keményítő, melyet cukor hozzáadásával apró gyöngyökké formálnak, így kerül a pohárba.
Elsőre kicsit furcsának tűnhet, de pudingot is kérhetünk a bubiteánkba. A puding remekül illik a tejes bubiteákhoz.
Szintén furcsának tűnik elsőre babot kérni egy édes teába. Azonban nem akármilyen babról van szó, hanem azukibabról (红豆, hóngdòu vörösbab). Ezzel az ázsiai babfajtával legtöbbször édes süteményekben (sokan elsőre azt hiszik csokis péksüteményt látnak,az első harapással viszont egyértelművé válik, hogy nem erről van szó) vagy jégkrémekben találkozunk. Kellemesen édes, nem émelyítő íze miatt szeretik.


Szerencsére nem kell messzire mennünk, ha bubiteát szeretnénk inni, ugyanis nálunk is egyre több bubitea-üzlet nyílik. Ezekben az eredeti bubitea mellett a legújabb kreációkat is megkóstolhatjuk.





祹络岚

Megjegyzések