Tea For You – Bubiteák Budapesten



Egy-egy fárasztó nap végén szeretek gyalog indulni hazafelé és új útvonalakat bejárni, kiszellőztetni a fejemet, jobban megismerni a várost. Egy ilyen alkalommal sétáltam a Ráday utcán, amikor hirtelen szembetűnt egy embernagyságú műanyag bubitea – ez pedig csak egy dolgot jelenthet: itt bizony bubitea üzlet lesz. Nem sokat haboztam, rögtön be is tértem megnézni a felhozatalt.

Belépve egy hangulatos, csendes teázót találtam. A bejárati ajtó melletti polcokon társasjátékok és ázsiai snackek, a pulton pedig aranyos matricák és anime figurák fogadtak.



 

A Tea For You története

A Tea For You 2020 októberében nyitott, ami merész döntésnek tűnhet, hiszen még jócskán benne jártunk a járvány miatti korlátozások időszakában, abban az időszakban több vendéglátóipari egység szűnt meg, mint amennyi új nyílt. A Tea For You üzemeltetője, Xu Xin (许鑫 Xǔ Xīn) elmondása szerint sok ismerőse helytelenítette ezt az üzleti lépést, ő azonban vállalta a kockázatot, az üzlet pedig azóta is töretlenül működik.




Xu Xin nem első alkalommal nyitott bubiteaüzletet, mielőtt 2019-ben Magyarországra érkezett, már volt Kínában hasonló tapasztalata. Ezt a tapasztalatot használta fel a Tea For You tervezésekor, és máig vezérelv, hogy a teázó eredeti kínai élményt nyújtson a vendégeknek.




Az eredeti elképzelés szerint a Tea For You olyan bubiteázó, amely mind az itt élő kínaiakat, mind a hazai közönséget vonzza. Egyaránt megfelel a kínai ízlésnek és a kínaiak magas elvárásainak, illetve a magyar vendégek számára is elérhetővé teszi az igazi kínai bubitea-kultúrát. Azaz olyan helyről van szó, amely igazán össze tudja hozni a két kultúrát. A jelek szerint ez az üzleti stratégia működik is: ottjártamkor magyarokat és kínaiakat nagyjából ugyanolyan arányban láttam.

Xu Xintől megtudtam, hogy ezen a téren szeretne még jobb szolgáltatást nyújtani a vendégeknek. Jelenle ugyanis jellemzően a kínai vendégek szoktak inkább beülni beszélgetni, tanulni, dolgozni, a magyar vendégek pedig inkább elvitelre fogyasztanak. Xu Xin eredeti célja egy olyan hely kialakítása, amely maradásra csábítja a betérőket, ideális környezetet teremt baráti beszélgetésekhez, diákoknak tanuláshoz, vagy akár távmunka végzéséhez is.




 

A választék

Itallap

Az itallap alapkoncepciója szerint a kínai trendeket követi: kiemelten fontos, hogy autentikus kínai ízek szerepeljenek rajta. Így a választék a Kínában népszerű italok alapján alakul. Mindig történnek újítások, illetve szezonális jellegű teákkal is találkozhatunk.



Klasszikus tejes teák

A klasszikus bubble tea tejes teával készül, ezek az igazi, autentikus ízek. A Tea For You üzletében az eredti tejes tea mellett találunk jázminteával készült bubiteát (茉香奶绿), brûlée teákat (布蕾奶茶), fűzselével készült tejes teát (仙草奶茶) és azukibabbal készült tejes teát (红豆奶茶) is. A tetején krémes habbal (雪顶) készült teát is választhatunk, karamell, eper és csoki ízben.



Gyümölcsös teák és szénsavas italok

Gyümölcsös teák terén is jó felhozatallal rendelkezik a Tea For You: mangó, maracuja, citrom, narancs...

Hasonló a választék a szénsavas italok között. Ez a kategória igazán egyedi, kevés bubiteázóban találkoztam eddig ilyennel. Különösen érdekes a szénsavas mojito mocktail jellegű italkreáció.



Lactobacillus élőflórás italok

Igazi különlegesség az élőflórás italkínálat (乳酸菌饮料). Kicsit az ivójoghurtra hasonlít az íze és az állaga egyaránt, különböző gyümölcsös ízesítésekben kapható: citromos, maracujás, epres, mangós és narancsos változatban.



Frappék

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a frappék, egyre több bubiteázóban találkozni velük, viszont szinte mindenhol gyümölcsös ízesítéssel. A Tea For You viszont egyedi módon nem gyümölcsös frappékat kínál, hanem matcha-, kávé- és csokifrappét.



Hagyományos kínai teák

Természetesen a hagyományos teák sem hiányozhatnak az itallapról. A magyar vendégek számára ismerős jázmintea mellett lehetőség van az igazán különleges osmanthustea megkóstolására is. Különlegesség továbbá a kínai hajdinával készült tea, ez kicsit pörköltebb, erősebb, földesebb ízű. Szintén kipróbálásra érdemes a yunnani virágtea, könnyed és édeskés ízével igazán egyedi.

Kávék

A legtöbb bubiteázó általában nem kínál kávét a vendégeknek, a Tea For You-ban azonban több kávé közül is választhatunk, a lette mellett jeges americanót, sőt, a tetején krémes habbal készült kávé is kapható.



 

A magyar vendégek körében a klasszikus tejes teák a legnépszerűbbek. Xu Xin is ezeket ajánlja leginkább. Illetve szintén népszerűek a mangós és epres italok.

Az alapanyagok részben Kínából érkeznek, részben helyiek, hiszen sok alapanyag esetében nagyon fontos szempont a frissesség. A járvány hatása itt is érződik, hiszen megnőtt a szállítási idő, így, jobban megéri minőségi helyi alapanyagokból dolgozni.

 

Ételek

Már belépéskor feltűnt, hogy a bejárat melletti polcon ázsiai rágcsálnivalók, édességek, kekszek is vannak, illetve – meglepő módon – instant tészták is. A tea mellé snacket is vehetünk, illetve, ha valaki éhesen tér be, akkor az instanttészta-felhozatalból is válogathat, majd a kiválasztott tésztát helyben el is készítik a pultosok.




 

A TeaForYou különlegessége: több mint tea!

Ahogy fentebb említettem, Xu Xin szeretne egy olyan helyet kialakítani, amely kellemes közegével maradásra bírja a betérő vendéget.

A bejárat melletti polcsoron, illetve az emeleten több társasjáték is található, ezeket díjmentesen használhatják a vendégek. Jelenleg főleg kínai nyelvű társasjátékokból és logikai játékokból áll a felhozatal, de a jövőben ez várhatóan bővülni fog.

Xu Xin még azt is hozzátette, hogy már régóta tervez jubensha (剧本杀 jùběnshā) programokat a teázóba. A jubensha az utóbbi években fiatalok óriási tömegeit mozgatta meg Kínában. Egy interaktív társasjátékról van szó, amely előre megírt szövegkönyvön alapul. Minden játékos saját szerepet kap, ennek megfelelően kell a többiekkel együttműködve megoldania valamilyen bűnesetet vagy rejtélyt. Ez egyelőre folyamatban van, hiszen nehéz hozzájutni igazán jó szövegkönyvekhez, illetve nagyon sok szervezést igényel a program.

Egy további igen eredeti ötlet a kézműves lehetőségek biztosítása. A vendégek számára ez emeleten találhatók kézműves eszközök is, mintegy a társasjáték alternatívájaként. Ezzel szintén az az üzlet célja, hogy minél kellemesebb hangulatot teremtsen a vendégek számára.



 

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság egyre fontosabb szempont minden bubiteázó számára, és a Tea For You esetében sincs ez másként. Ahol csak lehet, papíralapú csomagolást használ a teázó. Papírpohárban, papírszívószállal készülnek az italok. Sőt, a pohár tetejét lefedő műanyagfólia helyett is papíralapú fóliát használnak (ilyet most láttam először), bár elvitelre kért italok esetén erre ugyanúgy kerül egy műanyag fedő.




 

Az első látogatás után persze még visszatértem máskor is, részben az italok, részben pedig az egyedi hangulat miatt. Ahogy Xu Xin is mondta, Budapesten az utóbbi néhány évben sorra nyíltak újabb és újabb kínai stílusú bubiteázók, egyre nő a minőségi színvonal, és egyre nehezebb kiemelkedni a tömegből.

A Tea For You viszont igazán egyedi hangulattal bír: a nyugodt, csendes környezet, a barátságos légkör, és a tea mellett nyújtott egyéb szolgáltatások igazán egyedivé teszik ezt a helyet.




  


 

Közösségi média

Instagram: teaforyou_888

 

A TeaForYou címe és nyitvatartása

Budapest, Ráday u. 8, 1092

Hétfőtől vasárnapig

11:00–20:00

 



Kapcsolódó bejegyzések

Bubitea

Kalandjaim a bubiteával 

RD Tea

TI TEAS

Nagy instant bubitea kóstolás

Egy bubiteázó egy napja – Find Tea, Pécs

Asian Street Food Budapest

Hey Bao

 


A fenti bejegyzés a Tusoló személyes tapasztalata alapján alkotott szubjektív véleményeket (illetve az üzletvezetéssel készült interjú során gyűjtött anyagot) tartalmazza, fizetett promóciót nem tartalmaz.

 

 

祹络岚


Megjegyzések