Asian Street Food Budapest – Keleti ízek a Keletinél




Több mint fél éve jártunk a Thököly út 18. alatti ázsiai street food udvarban, és az első élmény annyira pozitív benyomást tett ránk, hogy azóta is rendszeresen visszajárunk. Törzsvendégek lévén pedig folyamatosan figyelemmel követjük az Asian Street Food udvar változó kínálatát, a megújuló üzleteket és az újabb és újabb finomságokat.



 

Mivel legutóbbi bejegyzésünk óta számos változás történt, ezért úgy döntöttük érdemes ismét bővebben feltérképeznünk az aktuális kínálatot. Így hát íme egy aktuális helyzetjelentés a jelenlegi kínálatról.



 


A gombócok és levesek szerelmeseinek – Tai He Lou

A Tai He Lou már nem szorul különösebb bemutatásra, korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy ebben az üzletben főleg lanzhou-i stílusú fűszeres levesben tálalt tészták közül válogathatunk. Az előző cikkben ajánlott fűszeres marhahúsos tészta mellett most külön kiemelnénk az igazi, ízletes kínai savanyúságot tartalmazó marhahúsos tésztalevest.


Savanyú zöldséges marhahús rámenni


A tészták mellett az étlapon szerepelnek még különböző gombócok is: főtt húsostáska, ugyanez létezik főtt, majd olajon megpirított változatban is, illetve a párolt és párolt-pirított gombócokat is érdemes megkóstolni!





Rizses fogások – Xun Wei

Korábbi bejegyzésünk megírásakor még nem nyitott meg a Xun Wei, azóta viszont minden kedves vendégnek kínálja rizses specialitásait.

Az egyik népszerű hagyományos kínai fogás a yuxiang sertéscsíkok rizzsel. Az étel nevének első fele (鱼香 yúxiāng) azt jelenti, hogy halillatú. Ezzel ellentétben azonban nem tartalmaz halat, sőt, még az illata sem hasonlít rá. Ez egy sertéshúsból és vékonyra vágott zöldségekből készült ízletes szecsuáni fogás, amelyet jellegzetes szósszal egészül ki.


Egy kiadós adag yuxiang sertéscsík


A gongbao csirke már ismerősebben csenghet a kínai éttermek kedvelőinek. A Xun Weinél ezt is megtaláljuk.

Azok sem maradnak ki a jóból, akik nem fogyasztanak húst, a rizzsel tálalt házi sült tofu is nagyon finom. A bátrabb kulináris kalandorok számára pedig a ropogós garnélarákot és a rántott tintahalat ajánljuk.




 

Tésztakedvelőknek – YY Liangpi

A YY Liangpi különlegessége a házi rizstészta, amely semmihez sem fogható állaggal rendelkezik, és az étlapon szereplő bármelyik ételben jól érvényesül. Persze ebben a különleges fűszerezésnek és a többi összetevőnek – tofunak, friss pak choynak, fafülgombának, savanyúságnak, roppanós zöldségeknek és omlós húsnak – is nagy szerepe van.

A Tusoló ajánlása a csípős-savanyú marhahúsos üvegtészta: egy-egy hűvösebb napon garantáltan felmelegít!


Csípős-savanyú marhahúsos tészta


Szintén nagy kedvenc a roujiamo, ez a pitához hasonló zöldségekkel vagy hússal gazdagon töltött tészta. Ha valakit először viszek az Asian Street Food udvarba, akkor elsőre általában ezt szoktam ajánlani – még sosem fogtam mellé...






 

A kínai street food legjava – Happy Panda

Blogunk olvasóinak már nem is kell bemutatnunk a Happy Pandát, amelynek fejlődését már régóta figyelemmel követjük, és amelyben még sosem csalódtunk.


Takoyaki avagy bundázott polipgolyók


A roujiamo mellett a másik olyasmi, amit bátran merünk ajánlani az ázsiai street food világával még épp csak ismerkedő vendégeknek, az a kínai palacsinta vagy jianbing.

A különlegesebb fogásokra vágyó ínyenceknek ajánlott kipróbálni a különböző nyársakat: tintahal, garnéla, tofu... Elég csak rágondolni, és máris csorog a nyálunk!


Kis adag malatang


A Happy Panda legfrissebb újítása is érezhetően közönségkedvenc lesz. Már malatangot, vegyes betétekből álló kiadós fűszeres levest is kóstolhatunk. Ezt kifejezetten a nagyétkű foodie-knak ajánljuk, már a kisebb adag is igencsak kiadós!




 

Dél-indiai különlegességek – Malabar Coast

A Malabar Coast a street food udvar legújabb üzlete. Már csak azért is egyedülálló étteremről van szó, mert ez Magyarország első és egyetlen dél-indiai bisztrója. Készülj fel az intenzív indiai ízekre!

Az étlapon szerepelnek indiai sós palacsinták különböző lencsével és paradicsomcsatnival kombinált feltétekkel: fűszeres burgonya, sajt, hagyma, tojás között válogathatunk. Vegáknak kihagyhatatlan! A kevert rizses fogások is egyedi ízkombinációkkal lepnek meg. A biryani bármelyik változatát érdemes kipróbálni: húsevőknek csirkés vagy garnélás változatban, vegáknak zöldséges vagy tojásos változatban ajánljuk.




És ha már India, akkor persze a curry sem maradhat ki. A mangós-gyömbéres szósszal készült kókuszos csirke egészen egyedi ízvilágot képvisel.

Persze a desszertek sem maradhatnak ki. Igazi indiai édességeket kóstolhatsz itt, és az egészet egy finom lassival is kiegészítheted – a csípős fogások után jól jön egy lágy, selymes, gyümölcsös ital.




 

A koreai ízek rajongóinak – Koreai Bisztró

Hatalmas kínálattal várja a koreai ízek kedvelőit a Koreai Bisztró. Aki tartalmasabb fogásokra vágyik ugyanúgy megtalálja a neki valót, mint aki csak egy könnyed kóstolót szeretne.




Könnyedebb fogások között ajánljuk az édes tök levest és a hínár salátát – személyes kedvenc mindkettő – , de a rizsgolyókkal, a koreai omlettel vagy a sült csirkékkel sem lehet melléfogni.


Rizsgolyók


A tartalmasabb ételekre vágyóknak első körben a tteokbokki lehet érdekes. Ezek a rizsnudlik csípős koreai szószban készülnek. De a levesek között is találunk nagyobb adagokat, a tengeri tofu leves és a kimchi tofu leves szintén kellemesen eltelít, nemcsak mennyisége, hanem egyedi íze sem hagy kíánnivalót maga után.


Bibimbab


Még egy személyes ajánlás: a bibimbab. Ezt már inkább a bátrabbaknak javasoljuk, ez a csípősség már nekünk is kihívást jelentett, az egyedi ízekért viszont mindenképp megéri!




 

Vietnámi konyha – Dong Do Quan

A Dong Do Quan is szerepelt már előző bejegyzésünkben. Akkor a phot emeltük ki, azóta viszont számos egyéb fogást is megkóstoltunk, és egyikben sem csalódtunk.

A tavaszi vagy nyári tekercs mindig jó választás, ha valami kisebb snackre vágysz, de autentikus vietnámit szeretnél enni.




Ha tartalmasabb fogásra vágysz, akkor tésztafélék garmadája közül válogathatsz kedvedre. Vermicelli vagy metélt, búza- vagy rizstészta, főtt vagy wokban pirított – a lehetőségek szinte végtelenek. És persze a feltétek között is megtalálja mindenki a maga kedvencét, legyen szó marháról, kacsáról, garnéláról, tigrisrákról, sőt, még tavaszi tekercssel tálalt tésztát is találsz az étlapon.


Nyári tekercsek ízletes szósszal


Ha gluténmentesen étkezel, vagy csak nem éppen a kedvenced a tészta, akkor rizsételeket ajánljuk neked. Ezek között találsz főtt jázminrizzsel vagy pirított rizzsel készült specialitásokat, amelyek megint csak többféle feltéttel választhatók: a csirkés, marhás, rákos változat mellett tofusat is találsz, ha inkább nem ennél húst.




 

A bubiteák szerelmeseinek – Addictea

Az Addictea-ről szintén olvashattál már korábbi bejegyzésünkben, azóta azonban megújult az itallap. Kiegészült például a rendelés menetét bemutató lépésekre bontott ábrával. Ha még csak most ismerkedsz a bubiteák világával, akkor hasznos segítséget nyújthat az ábra. Tudtad például, hogy a méret kiválasztása és plusz feltét hozzáadása mellett tudod szabályozni a cukor és a jég mennyiségét is?

Az itallapról továbbá azt is megtudhatod, hogy melyik ital forró, melyik hideg. De ha glutén- vagy laktózérzékeny vagy, akkor szintén érdemes odafigyelni a jelzésekre.


Tej- és cukormentes matcha, szőlő-maraduja tea, tart tejes tea


A bubiteákat még nem ismerőknek először a klasszikus ízeket ajánljuk: az eredeti tejes teát, a taró tejes teát és a klasszikus matcha tejes teát, de ha az édesebb ízeket szereted, akkor a karamellás brulee-vel vagy az oreós tejes teával biztosan nem fogsz mellé.

Mivel a jóidő is egyre közeleg így a melegre leginkább a hűsítő gyümölcsös frappékat (személyes kedvenc a szőlő- és az eperfrappé!) és a gyümölcsös teákat javasoljuk, utóbbiak közül kifejzetten egyedi a kumquat, a mézes pomeló és a yakult tea.




Ha inkább a komolyabb, enyhébb ízek valók neked, akkor pedig a sima teákat érdemes megkóstolnod, például egy pohár ceyloni fekete teát, vagy egy fehér oolongot.




 

Édes ízek kedvelőinek – Shumai House

A Shumai House-ban két szuper dolog egyesül: ázsiai édességek és ázsiai sörök.

Szereted az édes ízeket, de azért ne legyen túl édes? Akkor ezek a sütik pont neked valók – könnyed állag, enyhén édes, különleges ízekkel találkozhatsz itt. Megkóstolhatod például a tigris-tekercset, a különleges mochikat, vagy a sokrétegű crepe-tortát.

 




 

Az Asian Street Food udvar nemcsak remek ázsiai gasztronómiát hoz Budapest szívébe, de folyton megújuló kínálata révén mindenki számára tartogat kellemes meglepetéseket. A Tusoló szerkesztősége legalábbis számos remek étkezésre gyűlt már a street food udvar cseresznyefái alá, és még sosem csalódtunk sem a kínálatban, sem az ízekben.

Ha a fenti rövid helyzetjelentés felkeltette az érdeklődésedet, akkor csak biztatni tudunk, hogy látogass el a Thököly út 18-ba! 





 

 


Cím:

1076 Budapest, Thököly út 18.

 

Nyitvatartás:

Kedd-Vasárnap: 11-21 óráig (konyhák zárása: 20:30)

Hétfő: zárva

 

A helyszínen az üzletekben csak bankkártyás fizetésre van lehetőség. Ugyanakkor a bejáratnál lévő pultnál kártyát is válthatunk, amelyet tetszőleges összeggel töltünk fel, ami minden üzletben levásárolható.

 

Közösségi média:

Weboldal: https://asianstreetfood.hu

Instagram: @asianstreetfoodbudapest

Facebook: https://www.facebook.com/asianstreetfoodbudapest

 



祹络岚

 

Megjegyzések