Hey Bao – Bubitea és ázsiai street food


Már tavaly tavasszal megnyitott a Vámház körúton a Hey Bao – egy bubiteát és ázsiai street foodot kínáló üzlet. Jártunkban-keltünkben már többször elhaladtunk a feltűnő embernagyásgú bubiteaszobor mellett, de valahogy sosem kerítettünk rá sort, hogy be is nézzünk. A különböző közösségi média felületeken megjelenő insta chic bubiteákat és étvágygerjesztő ázsiai snackeket ábrázoló fotók átböngészése után úgy döntöttünk itt az ideje, hogy ki is próbáljuk a Hey Baót.





Design

A Hey Bao berendezése és dekorációs stílusa első ránézésre egy átlagos bubitea üzlethez hasonlít, semmi extra. Tipikus rágógumirózsaszín–melegszürke–arany színkombinációval az ázsiai bubiteázókat idézi. Az elmaradhatatlan művirág és neonok viszont azért kölcsönöznek neki némi egyediséget.




A helykihasználás és a tér elrendezése viszont figyelemreméltóan jól meg van tervezve, a vendégek különböző igényeire van szabva. A bejárat melletti pultnál lehet rendelni – italt és ételt is, a kettő viszont máshol készül. Az italok az első pultban, az ételek a hátsó konyhában, így egyrészt gyorsabb, másrészt kényelmesebb is a kiszolgálás.




A bejárattól jobbra lévő rész kávézó hangulatú, a kényelmes fotelekkel és kis asztalokkal tökéletes egy nyugodt beszélgetéshez. A beljebb lévő tér pedig inkább étkezéshez van kialakítva hosszú, magas asztalokkal és székekkel.




 

Bubitea

a Hey Bao teáit a Magyarországon már több helyszínen is működő Find Tea biztosítja, így mind a választék, mind a minőség ismerős lehet azoknak, akik már jártak Find Tea-ben.

Saját megfigyelés szerint kevesen élnek a lehetőséggel, pedig nagyon sokat tud változtatni egy tea ízén a cukor és a jég mennyisége azaz az ital hőmérséklete, mindkettő szabadon változtatható a legtöbb (de nem mindegyik!) ital esetében.



 

Klasszikus tejes teák

A klasszikus tejes teák között zöld és fekete teával készült italokat találunk különböző feltétekkel. A tápiókagyöngy a legismertebb és talán a legkedveltebb is ezek közül. A kókuszzselét inkább azoknak ajánljuk, akik az édesebb ízeket kedvelik. A karamellt szintén. A konjac megtévesztő neve ellenére nem konyakkal nyakon öntött tea, hanem a konjac növény magas keményítőtartalommal rendelkező gyökeréből őrölt liszt felhasználásával készült zselét takarja.

 

Barna cukros tejes teák

A Find Tea specialitása a barna cukros sorozat, kínaiul 脏脏茶 (zāngzāng chá) – piszkos tea. Magas cukortartalma ellenére, vagy éppen ezért, különösen finom. Személyes ajánlás a taróval készült tejes barnacukros tea – a Find Tea tarós italai talán az országban a legjobbak. Illetve a matchás változat is szuper, a matcha enyhe fanyarsága jól ellensúlyozza a cukros ízt.



 

Tea sajtkrémmel

Ideális választás az enyhébb ízek kedvelőinek, ezek a teák tej nélkül készülnek, viszont az ital tetején van egy réteg lágy, édes ízű sajtkrém. Ezek közül elsősorban az oolongot ajánljuk, a tea természetes fanyarsága, a gyümölcs (barack, licsi) enyhe édessége és az intenzív sajtkrém nagyszerű párost alkot.

 

Joghurtos gyümölcsteák

Egyedi ízvilágot kínálnak a joghurtos gyümölcsteák. Szinte alig érezni benne az élőflórás joghurtital ízét, de az összhatást mégis egészen egyedivé teszi.



 

Gyümölcsteák

Személy szerint ha már bubiteázóba megyek, általában nem gyümölcsteáért megyek, de azért előfordult már, hogy megkóstoltam egyet-kettőt. A maracuja (aka passiógyümölcs) gyümölcstea remek választás, valamint a licsi és a kumquat citromos teát is megéri kipróbálni.

 

Frappék

A Find Tea másik specialitása a frappé. Különösen a nyári kánikula idején esik jól egy finomra darált jégből készült frissítő ital. A tejes teákkal ellentétben a frappék közül a gyümölcsöseket érdemes kipróbálni, például az ananász-, a licsi- vagy a szőlőfrappét. A sajtkrém a tetején már tényleg csak hab a tortán, teljessé teszi az élményt.




 

Ételek

Az étlapon is egész nagy választék szerepel, elsősorban koreai és japán ételekkel, illetve elvétve egy-egy kínai étel is találunk rajta.

Az ételeket elnézve akár mukbang videóban is érezhetjük magunkat, a social media felületek legnépszerűbb ételei mind megvannak itt: tteokbokki, rabokki, sült rizs, koreai és japán sült csirke és persze corn dog!




Kipróbáltuk a rabokkit, ez lényegében abban különbözik a tteukbokkitól, hogy ramen is kerül bele a rizsnudli, a virsli a gochujang szósz és az olvasztott sajt mellé. Az eladó szerint ez az egyik legcsípősebb fogás, de aki koreai ételekhez van szokva, annak nem lesz erős. A rizsnudli állaga megfelelően rágós volt, az ízek is rendben voltak, bár a gochujangból mehetett volna bele egy kicsit több. Az adag mérete ránézésre kicsinek tűnt, de a doboz meglepően mély volt.




A bibimbap szintén tartalmas, nagy adag volt. Rizs, tojás és friss párolt zöldségek koreai módra. Mellé jár fűszeres szósz is. Mind az íz, mind az ár-érték arány rendben volt. Az egyik legjobb budapesti bibimbap.




Szintén megkóstoltuk a corn dogot, sült krumplis változatban. A belseje szabadon választható: sajt vagy virsli, viszont a szószoknál nem kérdezték, hogy mit kérünk rá, ketchuppal és mustárral kaptuk. A krumpli sokat dobott rajta, azzal együtt nagyon finom volt. A cheese pull (iykyk) mukbanghoz méltó volt.




A japán sült csirkét azaz karaagét is megkóstoltuk. Sült csirke hallatán az ember nem feltétlenül az ázsiai gasztronómiára asszociál, pedig Japánban egészen sajátos módon készül a sült csirke, ez itt is érezhető volt. A panír alatt egyedi ízű pácba volt forgatva a hús, így nagyon omlós maradt, és különleges ízt kapott. Köretként egy adag sült krumpli jár a csirkéhez, ezt egy kicsit száraznak éreztük. Cserébe viszont kárpótlás volt a csirke tetejére szórt nori, ami még autentikusabbá tette az ízélményt.





Desszertek

A bejárat melletti pult különböző desszerteket is kínál, a népszerű ázsiai mille crepe mellett többféle ízesítésű mochi is kapható.




Mi a mochi mellett döntöttünk – matcha és eper párosításban. Egyetértettünk, hogy az egyik legjobb mochi volt, amit eddig itthon kóstoltunk! A külseje tökéletesen nyúlós, puha állagú, a belseje dugig töltelékkel. Maga a töltelék nagyon finom volt mindkét ízesítés esetében.




 

Kiszolgálás, fenntarthatóság

A kiszolgálás türelmes (pedig az egész étlapot átböngésztem), udvarias és pontos volt. Az italokat és ételeket elég gyorsan elkészítették, megfelelő hőmérsékleten és módon tálalták. Ezzel maradéktalanul meg voltunk elégedve.




Egy számunkra fontos szempont, a fenntarthatóság terén azonban még van hova fejlődni. Az ételek tálalására szolgáló dobozok praktikusak ugyan, de felesleges, ha az ember csak helyben fogyaszt. Örültünk volna, ha helyben fogyasztáshoz nem egyszer használatos papírdobozt és -tányért, illetve műanyag (bár volt közte fa is...) evőeszközöket kapunk. Mindenesetre legalább a szívószál papírból készült és papírcsomagolásban volt.


 

 


Összességében szimpatikus benyomást tett ránk a Hey Bao. Könnyen megközelíthető, központi helyen van, elég jó a választék és az ár-érték arány is. Jó ötlet a legnépszerűbb ázsiai street foodok és a bubitea kombinációja. Biztos, hogy még többször vissza fogunk térni.

 




 


Nyitvatartás

Hétfő–vasárnap

11:00–21:00

 

Elérhetőségek

cím: Budapest, Vámház krt. 14, 1053

Tik Tok: heybao_bp

Instagram: heybao_bp

Facebook: @heybaobudapest




Egyéb gasztroélményeink, ajánlóink:

Asian Street Food Budapest

Holdsütemény

Egy bubiteázó egy napja - Find Tea

Nagy instant bubitea kóstolás

Happy Panda

TI TEAS

R&D Tea

Kalandjaim a bubiteával



Megjegyzések