TI TEAS - Bubiteák Budapesten

Finom édes illat, gépek tompa zümmögése és négy maszk felett négy mosolygós szempár fogad, mikor megérkezem a Ti Tea’s bubiteázóba.

 

A fiúk vidáman üdvözölnek, és készségesen hellyel is kínálnak a „műhelyben”, ahol a csoda történik, ahol a tej, a tea, és a sok egyéb titkos összetevő varázslatos módon, meg a fiúk fürge ujjainak köszönhetően ízletes bubiteává áll össze. Az apró helyiség közepére ültetnek le, és várják türelmesen kérdéseimet – új élmény ezúttal a pult másik oldalán lenni.



A Ti Tea’s története

Október elején nyílt a József körút 31. alatt a Ti Tea’s, négy jóbarát közös vállalkozásaként. A fiúk mind cserediákként érkeztek Magyarországra, hárman Luoyangból, egy fő pedig Harbin városából. Az egyetemen állt össze a kis csapat, és itt született meg a bubiteázó ötlete. A fiúk sok itteni teázóban jártak, majd elhatároztak, hogy megalapítják a sajátjukat, ahol saját ízlésük szerint kínálhatják kedvenc italaikat a nagyközönségnek.

Az üzlet logója egy lustán hasaló cica egy hullám felett. A fiúk mind tartanak otthon macskát, innen is jött az ötlet, meg onnan, hogy egy olyan szimbólumot kerestek, ami a ráérős lazítást idézi fel az emberben. A hullám szintén erre az asszociációra játszik rá, a tengerparti pihenést, a nyugalmat jeleníti meg.

Gépek zümmögése, forró gőz, mindent belengő finom illat - egy bubiteázó mindennapjai


A lazítás a vendégeknek jár, a fiúk számára nem volt ennyire könnyű az üzletnyitás. Járvány idején boltot nyitni enyhén szólva is nehéz, de a Ti Tea’s csapata jól alkalmazkodott a helyzethez, és online is megrendelhetővé tették kínálatukat. Jelenleg az online rendelések teszik ki a bolt forgalmának jelentős részét. Az egyetlen nagyobb nehézséget az alapanyagok beszerzése jelenti. A Ti Tea’s alapanyagai mind egyenesen Kínából érkeznek, ezért a járványhelyzet miatt kissé lelassult ezek beszerzése.

Lássuk, mik is ezek az alapanyagok!

 

A Ti Tea’s alapanyagai

Teák

A Ti Tea’s választékában három főbb teafajtát találunk: fekete, zöld és oolong közül választhatunk.

Az interú során lehetőségem volt közelről is megvizsgálni a teákat - mind egyedi, karakteres illatot árasztott


A fekete tea (红茶 hóngchá) a Fujian tartomány Wuyi régiójából érkező lapsang souchong fajta (正山小种 zhèngshān xiǎozhǒng), melyet a világ egyik legkorábbi teafajtájaként tartanak számon. A fenyőtűn, illetve fenyőgallyon történő füstölés után nyeri el szürkésfekete színét, teája gazdag, sötét borostyánszínű, karakteres ízű.

A zöldtea (绿茶 lǜchá) egy 2003-ban nemesített fajta, a jáde zöld tea (翡翠绿茶 fěicuì lǜchá), mely Guizhou tíz híres teafajtájának egyike. A teakedvelők körében népszerű fajtának jellegzetes, magvakra hasonlító íze és hosszú utóíze van.

Az oolong (乌龙 wūlóng) pedig a jellegzetesen kínai fajta, a jinyan oolong (金研乌龙 jīnyán wūlóng).

 

 És íme a választék:


A bal oldalon lévő alapokból és feltétekből akár magunk is összeállíthatjuk egyedi ízlésünkre szabott italunkat. A fiúk abszolút támogatják a kreativitást, és ki tudja, lehet, hogy egy-egy saját összeállítás annyira népszerű lesz, hogy idővel felkerül az itallapra is.

Magunk választhatjuk ki a tea alapot, melyet kérhetünk tejesen vagy tej nélkül. A feltétek közül a Ti Tea'snél találunk kétféle - fekete és aranyszínű bobát, bobót, pudingot, fűzselét és szójazselét. Az ital tetejére pedig kérhetünk tejszínhabot vagy "sajtos" tejhabot. Ezen kívül variálhatjuk a hőmérsékletet és a cukortartalmat is.

Jobboldalt pedig kész italkombinációkat láthatunk, amik a választást segítik, ha bizonytalakodnánk. A fenti két sorban a bubiteázók klasszikus teáit találjuk – mintha csak Kínában lennénk!

A harmadik sorban pedig csak a Ti Tea’s üzletében kapható különleges italok szerepelnek, melyeket a fiúk saját ízlésük szerint kísérleteztek ki és alkottak meg.

Szorgos kezek munkája: készül a rendelés


A fiúk ajánlása

Egyenként végigkérdeztem a fiúkat, hogy ők személy szerint mit ajánlanának. Az első választás a Sanpin Tea-re esett, ami nekem is személyes kedvencem: választható tea, boba, puding, fűzselé – tökéletes összeállítás, melyet három fivér (三兄弟 sān xiōngdì) néven is ismernek.

Érkezett egy szavazat az Osmanthus Lane-re, a Ti Tea’s saját kreációjára: kávés tejes tea, osmantusszal készült oolongból, tejszínhabbal, mogyorószórással.

A harmadik szavazatot a Cheese Tea kapta: választható tea, boba, tejből és tejszínből készült "sajtos" tejhab (芝士奶盖 zhīshì nǎigài), mogyorószórás.

A negyedik pedig nem más, mint a menün még nem szereplő újdonság, ami a bejegyzésünk megjelenését követő néhány napon belül lesz elérhető. Ez az ital rózsás oolong teával készül, tetején tejszínhab lesz.

Nem tudtam ellenállni, a fiúk szíves invitálására elkészítettem saját kreációmat: jázmin zöldtea tejjel, fűzselé, bobo (寒天啵啵 hántiān bōbō), szójazselé (豆花 dòuhuā), 25%-os cukortartalommal, melegen – és mondhatom nem fogtam mellé. Be kell valljam, bobóval most találkoztam először, és nagyon tetszett! Az állaga ropogósabb, mint a bobáé, az íze pedig friss, enyhén gyümölcsös, egy kissé a licsire emlékeztetett.

 

Tudatos táplálkozás

Sokan kifogásolják a bubitea magas kalóriatartalmát. A Ti Tea’s üzletében éppen ezért lehetőségünk van cukor helyet monin sziruppal kérni az italunkat, ezt előre jeleznünk kell rendeléskor.

A Ti Tea’s üzletében jelenleg kísérleteznek különböző növényi tejek széles választékával, így a jövőben a laktózérzékenyeknek sem kell aggódniuk.

 

A Ti Tea’s tervei

A legtöbb kínai bubitea üzlethez hasonlóan a Ti Tea’s közönségének nagyrészét is kínaiak teszik ki. A hazai fogyasztók körében kevésbé ismert a kínai bubitea. A Ti Tea’s egyik célja, hogy a magyarokkal is megismertesse a bubiteázás örömét, a tea melletti lazítást.

Egyelőre egy üzletben vannak jelen Budapesten – büszkén mutatják, hogy az egész berendezés a saját ízlésüket dicséri, jelenleg „to go” rendszerben működik a teázó. Később, ha az üzlet engedi, szeretnének nagyobb helyiségbe költözni, hogy üzletpolitikájuk – a lazítás, a nyugalom – még jobban érvényesülhessen.


Papírpoharas kiszolgálás, egyelőre próbaüzemben


Fenntarthatóság

A Tusolónál fontos számunkra a fenntarthatóság, ezért mindenképpen rá akartunk kérdezni, hogy a Ti Tea’s milyen álláspontot képvisel ebben a kérdésben. Még fel sem tettem azonban a kérdést, a fiúk maguktól mondták, hogy 2021-től poharaik és a pohárfedők is mind papírból lesznek. Egyelőre vegyesen használnak műanyag és papír poharakat. Nagy örömömre kérésre saját üvegbe is kiszolgálnak.

 


A beszélgetésnek néhány vevő érkezése vet véget. Még végignézem, ahogy a fiúk gőzerővel dolgoznak a rendelésen, aztán egy csoportkép erejéig kihívom őket az üzlet elé, ahol épp újabb vásárlók tanulmányozzák az itallapot. Úgyhogy nem is tartom fel tovább a Ti Tea’s csapatát, elköszönök.

Íme a kis csapat!


Közösségi média

Weboldal: Ti Tea's

 

A Ti Tea’s címe és nyitvatartása

1085 Budapest, József krt. 31.

H-V: 12.00 - 20.00

 

Kapcsolódó bejegyzések:

A bubiteáról általában

Kalandjaim a bubiteával 


A fenti bejegyzés a Tusoló személyes tapasztalata alapján alkotott szubjektív véleményeket (illetve az üzletvezetéssel készült interjú során gyűjtött anyagot) tartalmazza, fizetett promóciót nem tartalmaz.


祹络岚


Megjegyzések