Happy Panda – 快乐熊猫

Meleg tavaszi napfényben sietős léptekkel kanyarodok be a jól ismert kis utcába. Az Urániától nem messze a Vas utcai Happy Panda (快乐熊猫 Kuàilè xióngmāo) az úticélom.

Ezúttal nem egyszerű vendégként érkezem, mint ahogy tettem ezt a járvány előtt legalább hetente, most a Boldog Panda műhelytitkait kutatom.

 

Törzsvendégként minden látogatásom alkalmával szívélyes fogadtatásban részesültem, ezúttal a Happy Panda megálmodója és tulajdonosa, Duan Chao (段超 Duàn Chāo) már vár.

Az utóbbi időben a járványhangulat a Happy Pandában is érződik: régen mindig csak egy-két szabad hely volt, a pici étterem tele volt a minden nemzetiségű (meglepően multikulti a Panda közönsége!) új és régi vendégekkel. A vidám beülős-beszélgetős evést most az elvitelre kért ételek gyors, pontos kiadása váltotta fel.

De térjünk vissza a kezdetekhez!

 

给我五


A Happy Panda kezdetei

A mindig készséges és mosolygós Duan Chao 2017-ben érkezett Magyarországra. Korábban más szakmában dolgozott, Magyarország azonban az újrakezdést jelentette számára, így valami újjal akart próbálkozni.

Az ihletet az éjszakai piac adta, egész pontosan az a piaci rés, amelyet ügyesen kiaknázott – ez nem más, mint a kínai street food. Aki járt már Kínában, annak ismerős a 小吃 (xiǎochī) fogalma, ezek a kis adagokban felszolgált, könnyen fogyasztható, jellegzetes ételek adják tulajdonképpen a kínai street food lelkét. A kínai városokban szinte minden utcán találunk ilyet, sőt, van hogy egész utcákat elfoglalva tömörül a sok különböző ételt kínáló árus. Az éjszakai piacozásnak-eszegetésnek (夜市 yèshì) nagy hagyománya van Kínában, vannak persze olyan helyek is, ahol egész nap megkóstolhatjuk ezeket az utcai ételeket (小吃街 xiǎochījiē).

Budapesten kevés olyan helyet találunk, ahol ezeket a jellegzetes kínai street food specialitásokat megkóstolhatnánk. Ezért döntött úgy Duan Chao, hogy megismerteti a magyar közönséget a hosszú múltra visszatekintő kínai street food különlegességekkel. 2019 novemberében pedig megnyitotta a Happy Pandát.

 

Az étlap

Az étlap egészen eltér a legtöbb magyarországi kínai étteremtől: a kínai büféktől a minőségben és az íz eredetiségében, az igazi kínai éttermektől pedig a kínálatban.

A Happy Panda elsődleges célja a hagyományos, népszerű és „népies” (azaz egyszerű, minden kínai által ismert) ételek megismertetése a magyar közönséggel. Ilyen például a paradicsomos-rántottás tészta, egy észak-kínai fogás, vagy egyik személyes kedvencem, a pekingi babszószos tészta (北京炸酱面 Běijīng zhájiàngmiàn). Ide tartozik még a shaanxi zöldséges-olajos tészta (油泼面 yóupōmiàn) és a barna mustár szárával készült yibini tészta (宜宾芽菜面 Yíbīn yácài miàn), amely Szecsuán specialitása.


Kaolengmian


Ezúttal egy északkeleti specialitást, a sült tésztát (烤冷面 kǎolěngmiàn) kóstolom meg. Kínában már ettem ilyet, akkor nem ízlett különösebben, most viszont, a Happy Pandában nagyon-nagyon finom volt! A tojásos tésztán a kellően csípős szósz nagyon intenzív ízélményt nyújt.




Most először eszem azonban jiucai hezit (韭菜盒子 jiǔcài hézi), kínai metélőhagymás, tojásos töltelékkel készült batyut. A kívül ropogós, belül puha tészta, és az ízletes, mégis egyszerű töltelék nagyon kellemes összhatást kelt.


Baozi és jiucai heti


Szintén először eszem töltött rizsgombócot (饭团 fàntuán), ebből három különböző ízesítés van: kínai, koreai és japán stílusú. Ránézésre nem is gondolná az ember, hogy mennyire tartalmas egy ilyen gombóc.

Az étlapon olyan, a magyar közönség számára is ismertebben hangzó ételek is szerepelnek, mint a baozi (包子 bāozi) és a jiaozi (饺子 jiǎozi), amelyek különböző húsos vagy zöldséges töltelékekkel is elérhetők. Sőt, az interjú alkalmával lehetőségem volt megkóstolni az egészen új mapo tofus baozit (麻婆豆腐 mápó dòufu), amely már nem egy hagyományos étel, hanem a séf saját, ötletes és rendkívül ízletes találmánya – a csípős tofuragut használja a baozi töltelékeként.

Szintén találunk az étlapon leveseket (paradicsomos tojásleves, miso, wonton és zöldségleves) és salátákat (uborka-, hínár-, tofu-, és marhahúsos saláta), valamint még sok egyéb ételt, így biztosan mindenki megtalálja a neki megfelelő fogásokat.


Jianbing a Happy Pandában, még a járvány előtt


Jianbing (煎饼 jiānbing)

A Happy Panda igazi specialitása a jianbing, ezt mindenképp ki kell próbálnia annak, aki ide látogat! Budapesten jelenleg ez az egyetlen hely, ahol kapható frissen készült jianbing.

A jianbing egy hagyományos kínai harapnivaló, amely eredetileg Shandong tartományból származik, innen indult hódító körútjára, és vált az egyik legnépszerűbb kínai street fooddá.

Vaslapon késztik a hatalmas palacsintára hasonlító tésztát, amelyre ráütik a tojást, megszórják fekete szezámmaggal, megfordítják, és megkenik különböző szószokkal – ez az alap. Ezután kerülhet még rá tájegységtől és személyes ízléstől függően sok egyéb feltét is, például virsli, sonka, youtiao (油条 yóutiáo) stb. Pekingben – és a Happy Pandában is ­– például baocuit (薄脆 báocuì) tesznek bele, valamint pirított hagymát, zöldhagymát és koriandert.

Sok mindent kipróbáltam már az étlapról, mégis szinte mindig jianbinget eszem, ha a Happy Pandába látogatok, mikor leadom rendelést, már tudják is, hogy „hagyma nélkül, jó sok korianderrel”.

 

A Happy Panda és a járvány

A többi étteremhez hasonlóan a Happy Pandát sem kerülték el. járvány hatásai. Szomorú látvány az üres helyiség, ahol azelőtt vendégek nyüzsögtek.

Viszont elvitelre továbbra is lehetőség van, illetve online is rendelhetünk a Happy Pandából, már a járvány előtt is elérhetőek voltak a Wolton.



 

A Happy Panda jövője

A Happy Panda legfőbb célja, hogy elhozza a magyar közönség számára az igazi kínai ízeket, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre, illetve a gyors és pontos kiszolgálásra.

A hagyományos kínai ízvilág mellett a folyamatosan bővülő étlap egyéb ázsiai különlegességeket is tartalmaz (pl. koreai és japán stílusú töltött rizsgolyók, teriyaki csirke rizzsel). A jövőben további újdonságokra is számíthat a lelkes közönség. Az első szerencsések között kóstolhattak meg a mapo tofuval töltött baozit, ezt az egészen új kreációt.

A színvonal fenntartása és a kínálat bővítése mellett egy nagyobb projekt is alakulóban van. Akik gyakran megfordulnak a Keleti közelében, talán már látták is, hogy a Thököly udvar átalakul. Itt alakítják ki azt az új kínai street food udvart, ahol majd a Happy Panda is helyet kap.

Én személy szerint már lelkesen várom!

 

 

 

祹络岚

Megjegyzések

Megjegyzés küldése