Holdsütemény

 

Az egyik legnagyobb kínai ünnep az őszközép ünnep (中秋节 zhōngqiūjié), amely a holdnaptár szerinti nyolcadik hónap tizenötödik napjára, 2021-ben szeptember 21-re esik.

Úgy tartják az év során ekkor a legkerekebb, legfényesebb, legszebb a Hold – erre a ragyogó holdkorongra hasonlít az őszközép ünnep elengedhetetlen kelléke, a holdsütemény (月饼 yuèbǐng).


Kép forrása



Honnan ered a holdsütemény?

Már a Song-korban (960–1279) létezett a mai holdsüteményhez hasonló finomság, akkor azonban még 宫饼 (gōngbǐngpalotasütemény) néven volt ismert.

A Song-dinasztia nagy költője és az asztali örömök kiváló szakértője, az ínyenc Su Dongpo is említ egy süteményt egyik költeményében:

编萑以苴猪,瑾涂以涂之。

小饼如嚼月,中有酥与饴。

悬知合浦人,长诵东坡诗。

好在真一酒,为我醉宗资。

Szalmába tekerem a disznót, sárral óvatosan rögzítem.

Apró sütemény, akár a Hold, ropogós töltelékkel tele.

Hepui barátom felidézi majd Dongpo verseit.

Régi jó zhenyi borom mellett lerészegedik.

Bár a költő a Holdhoz hasonlítja az aprósüteményt, amelyet barátjának küld, mégis sokan cáfolják, hogy itt kifejezetten a holdsüteményről lenne szó.

 

A holdsütemény mai jelentőségét, és az ünnep dátumával (nyolcadik holdhónap tizenötödik napja) való kapcsolatát később szerezte. A néphagyomány szerint a keménykezű Yuan-dinasztia (1279–1368) uralmát megdönteni akaró forradalmárok élén álló Zhu Yuanzhang (朱元璋 Zhū Yuánzhāng a Yuant követő Ming-dinasztia első császára 洪武帝 Hóng Wǔdì néven) tanácsosa volt Liu Bowen (刘伯温 Liú Bówēn), aki ötletes javaslattal állt elő. Liu Bowen azt a hírt kezdte terjeszteni, hogy szörnyű járvány pusztít szerte az országban, amely ellen csak egyetlen orvossággal, egy különleges kerek süteménnyel lehet védekezni.

Az ötlet zsenialitása abban rejlett, hogy a felkelés részleteit a süteménybe rejtett papírokra írták, így az üzenet mindenfelé eljutott. A történet más változataiban az üzenet részleteit magára a holdsütemény tetejére nyomták mintaként, a süteményeket négyesével csomagolták, és mindegyiken több írásjegy szerepelt. Ha ezeket felvágták, és a megfelelő módon egymás mellé rendezték, kijött az üzenet: „A nyolcadik hónap tizenötödik napján felkelés.”

 

A Yuan-kort követő Ming-dinasztia (1369–1644) alatt kezdett széleskörben elterjedni a holdsütemény fogyasztása. A Ming-kori holdsütemény már formájában is hasonlított a maihoz, illetve már kialakult az a szokás is, hogy őszközép ünnepén fogyasszák.


Kép forrása



Mit szimbolizál a holdsütemény?

A holdsütemény – ahogy nevében is benne van – formájában a Holdat tükrözi, méghozzá a teliholdat, ugyanis a Holdciklusokon alapuló hagyományos kínai holdnaptár szerint a nyolcadik hónap tizenötödik napjának éjszakáján telihold van. Úgy tartják egész évben ez a legszebb telihold.

A holdsütemény kerek formája a telihold mellett a családi és baráti körre, ünnepi összejövetelekre is utal (a kínai 团圆 tuányuán összejövetel jelentésű kifejezésben ugyanúgy szerepel a kör, a kerek forma, mint a magyar családi kör kifejezésben), hiszen akkor jó az ünnep, ha az ember szerettei körében üli meg.

 

Milyen fajtái vannak a holdsüteménynek?

A holdsütemény számos különböző változatban és ízesítéssel készülhet. A következőkben a legnépszerűbbekről lesz szó – a teljesség igénye nélkül.

 

Regionális változatok

Minden vidéknek megvannak a maga hagyományos készítési technikái, töltelékei és dekorációi.

 

Guangdongi holdsütemény

A guangdongi stílusú holdsütemény (广式月饼 guǎngshì yuèbǐng) a Guangdong tartományban népszerű holdsütemények neve. A holdsütemény tetején díszes nyomott minta található, gyakran a töltelék ízesítését vagy szerencsekívánatot írnak rá.  Aranybarnára sült, csillogó és viszonylag vékony a külseje, egyértelműen a töltelék van túlsúlyban. Állaga puha, omlós.



 

Suzhoui holdsütemény

A suzhoui holdsütemény (苏式月饼 sūshì yuèbǐng) Suzhou városából és annak környékéről ered. Alakja enyhén lapított gömb. Tésztája a leveles tésztára emlékeztet, könnyed és omlós, nagyon világos színű. Tetején gyakran látható vörös színű díszítés: virágminta, szerencsekívánat stb. Tölteléke sokféle lehet, gyakori az édes, virágból vagy gyümölcsből készült töltelék, de a húsos is népszerű.



 

Pekingi holdsütemény

A pekingi holdsütemény (京式月饼 jīngshì yuèbǐng) az édesség Pekingben, Tianjinben és Hebei tartományban népszerű változata. Alakja majdnem teljese gömbszerű, csak alul lapított. Tetejét piros minta vagy szezámmagszórás díszíti. Tésztája omlós, könnyű, sokféle töltelékkel (magvas, gyümölcsös, húsos) készülhet.



 

Shanxi holdsütemény

Shanxi tartomány egyike a holdsütemény első előfordulási helyeinek, már a Ming-korban készítettek itt holdsüteményt. Egy érdekes történet is fűződik az édesség egyik Shanxiból származó változatához. A Ming-kor végén három nagy süteménykészítő élt Taiyuan városában, vezetéknevük szerint Guo, Du és Lin. Egy este összegyűltek, és borozgatással múlatták az időt. A hangulat olyan emelkedett volt, hogy megfeledkeztek a másnapi tésztáról. Mire azonban eszükbe jutott, már késő volt, a kelni hagyott tészta már túl sokáig állt. A mesterek nem akarták kidobni, hát gyorsan összegyúrták még néhány maggal és egyébbel, készítettek friss tésztát, és abba töltötték bele a már megkelt tésztát (tehát az első, „tönkrement” tésztából lett a töltelék), majd úgy adták el másnap. Meglepetésükre a sütemény még jobban fogyott, mint bármi, amit korábban csináltak. A három mester tiszteletére később Guodulin süteménynek kezdték nevezni ezt a változatot, sőt, néha részegsüteménynek is hívták.

Hosszú fejlődéstörténete nyomán a shanxi stílusú holdsütemény (晋式月饼 jìnshì yuèbǐng) számos alváltozattal rendelkezik, sokféle ízben készítik. Gyakoriak a magvakkal (szezámmag, mogyoró, dinnyemag) készült töltelékek.





Anhui holdsütemény

Anhui specialitása az anhui holdsütemény (徽式月饼 huīshì yuèbǐng). Tésztája puha, tetején gyakran van aprólékos minta. Különlegessége töltelékében rejlik, ez ugyanis zöldségből készül.



 

Quzhoui holdsütemény

A zhejiangi Quzhou városában készült holdsütemény (衢式月饼 qúshì yuèbǐng) különlegessége, hogy töltelékének legfontosabb összetevője a szezámmag. Formája lapított, széles, tetejét gazdag szezámmagszórás díszíti.





Chaoshani holdsütemény

Guangdong Chaoshan régiójából származik a chaoshani holdsütemény (潮式月饼 cháoshì yuèbǐng), melynek formája gömbölyded, tésztája pedig csigaszerűen tekeredik. Sokféle töltelékkel készülhet: lótuszmagos, tojásos, édes babos, magvas töltelékekkel.


Illusztrációk forrása



Különleges változatok

A hagyományos regionális változatokon kívül léteznek egészen különleges holdsütemények is.

 

Hegyikristály holdsütemény

Az ún. hegyikristály holdsütemény (水晶月饼 shuǐjīng yuèbǐng) átlátszó „tésztájának” köszönheti költői nevét, amelyen sejtelmesen áttetszik az élénk színű töltelék. Tésztája sima liszt helyett keményítőből készül, ettől lesz áttetsző, csillogó.


Kép forrása



Jeges bőrű holdsütemény

A jeges bőrű holdsütemény (冰皮月饼 bīngpí yuèbǐng a kínaiban bőrnek hívják a holdsütemény tésztáját) színéről és tálalási hőmérsékletéről kapta nevét. Ragacsos rizslisztből (mochi) készül, és hűtve szokás fogyasztani.


Kép forrása


 

Folyékony töltelékes holdsütemény

Az utóbbi néhány év egyik különösen népszerű változata a folyékony töltelékkel rendelkező holdsütemény (流心月饼liúxīn yuèbǐng). Számtalan népszerű ízben kapható, ebben az esetben a kevésbé hagyományos ízesítések fogynak a legjobban, mint például matcha vagy kávé.


Kép forrása


 

Fagylaltos holdsütemény

Ez a modern változat pontosan az, aminek hangzik: fagyiból készült holdsüti, amelynek „tésztája” vagy „bőre” gyakran csokiból van.


Kép forrása

  



Reméljük a fentiek olvasása meghozta az olvasó kedvét, hogy kipróbáljon legalább néhányat a holdsütemények gazdag választékából!

Kellemes őszközép ünnepet kívánunk minden kedves olvasónknak!






Kapcsolódó bejegyzés:

A nagy holdsütemény-kóstolás



Felhasznált források:

https://www.meishij.net/diangu/yuebingdeyoulai.html

https://www.jucanw.com/mszx/jfff/3436.html

 



祹络岚


Megjegyzések