Szépségőrület


Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akinek a közösségi média hírfolyamaiban időről időre felbukkanak a legújabb és legelvetemültebb módszerek, amelyekkel – persze a szinte már kötelező filtereken túl – kínai hírességek és influenszerek még vonzóbbá és a valóságtól még elrugaszkodottabbá teszik külsejüket.

A kínai szépségideálok változásáról korábban már írtunk, számba vettük a testalkattal és a bőrszínnel, valamint az arccal és hajjal szemben támasztott régi és modern kívánalmakat. A korábbi bejegyzésekben is kitértünk néhány praktikára, amelyekkel a tökéletes (vagy még annál is tökéletesebb) megjelenést próbálják elérni azok, akiket a természet nem áldott meg az éppen divatos külső jegyekkel.

Most csak a legújabb trendekre és legfurcsább segédeszközökre koncentrálunk a teljesség igénye nélkül.

 

Pomelóparóka

A dús haj a régi korokban és ma is a szépségideál része. Azonban nem mindenkinek adatik meg a gyönyörű hajkorona, így sokan kénytelenek egyéb eszközöket igénybe venni ennek elérésére. Az egyik ilyen eszköz egészen természetes eredetű, bár alapvetően nem sok köze van a hajápoláshoz vagy frizurakészítéshez. Az utóbbi időben a kínai közösségi média oldalakon felbukkant a félbevágott pomeló héja (柚子皮扎头发), amelyet sapkaként a fejtetőre húznak, a hajat ráfésülik, ettől pedig dúsabbnak tűnik a frizura, kerekebbnek tűnik a fejforma.


Kép forrása


 

V-áll

A V alakú áll már évezredes szépségtrendnek számít Kínában, ahol már a régi időkben is a dinnyemag- (瓜子脸) és a kacsatojásarc (鹅蛋脸) volt az etalon. Ennek az elérésére a filtereken túl fizikai praktikák is léteznek, mint pl. a különböző arcformáló készülékek és maszkok.


Kép forrása: Taobao


 

Manófülek

A mai közösségi média felületeken már az egyébként kevés figyelmet érdemlő fülek sem mindegy, hogy milyenek. Az utóbbi időben a manófül (精灵耳) a divat. Akit gyerekkorában csúfoltak elálló fülei miatt, az most örülhet, mert Kínában épp ez a népszerű, ugyanis úgy gondolják, hogy az elálló fül fiatalos, üde megjelenést kölcsönöz. Az se aggódjon, akinek természetszerűleg nem elállóak a fülei, erre is van megoldás: fülre ragasztható szilikon- vagy műanyagcsíkok, amelyek megemelik a fület. Ezen a Taobao oldalon az eszköz használatát videó is segíti.


Kép forrása: Taobao


 

Nyerget az orra

Az orr sem maradhat érintetlenül. Most éppen a magas, egyenes orrnyereg divatos, és persze ezt is többféle módon lehet elérni. Aki már látott kínai sminkelős vagy sminkleszedős videót, az nagy valószínűséggel találkozott már azzal a jelenséggel, mikor az orrba tömött szalagok/zsebkendő emeli meg az orrnyerget. De persze a kapitalista piac ezt a lehetőséget sem hagyhatta ki, számos különböző alakformáló orrcsipesz kapható kifejezetten erre a célra.




 

Párnaizmok és szilikonvállak

Nemcsak a nőket érintik a külső megjelenést illető elvárások. Férfiak esetében általában a kidolgozott, izmos test a szépségideál. Persze sokan ezt is egyszerűbb módon szeretnék elérni. erre nyújtanak megoldást a szilikon kiegészítők, amelyeket a bőrre lehet tapasztani, így ruhán keresztül úgy hatnak, mint az igazi izmok.


Kép forrása: Taobao


Ugyanezt használják a vállakra is, ugyanis most épp a nyakkal derékszöget bezáró vállak (直角肩) divatosak. A szilikonon kívül textilből készült kiegészítők is kaphatók ugyanerre a célra – trikókba, melltartókba is beépíthetik a kívánt testrészt nagyobbnak vagy formásabbnak feltűntető párnákat, legyen szó akár vállakról, akár hasizmokról.


Izmok a Taobaóról - talán kedvenc kosztümös drámád sztárja is innen vette...


 

Fenék és mell

A soványságkultuszáról ismert Kínában is felbukkannak a feneket és melleket kiegészítő segédeszközök. Míg öt-tíz évvel ezelőtt a Kardashian-alakot bálványozó nyugati trendek egyáltalán nem voltak jellemzőek Kínában, ma már ott is a slim thick azaz sovány, de formás alkat a trend. Bár Kínában ebben kevesebb szerepe van az amerikai kultúrának; itt inkább a japán magák és animék hatására terjed ez a trend.

Ritka ugyanakkor, ha valaki természetesen ilyen alakkal rendelkezik. Persze ezen is lehet segíteni, hasonló eszközökkel, mint az izmok és vállak esetében. Mind a mell (外扩内衣), mind a fenék (提臀裤) formálására létezik fehérnemű, vagy ruha alá vehető kiegészítő.


Kép forrása: Taobao

 

Nyomda és ragasztó

Nem, nem technikaórán vagyunk; ezek mind a külső megjelenést teszik még különlegesebbé. A nyomdázás az utóbbi időben a szempillák, különösen az alsó szempillák esetében népszerű. A ragasztott vagy mágneses szempillák helyett nyomdával odapecsételt szempillák, nem térbeli szempillák hódítanak.

A ragasztót az influenszerek a pillák helyett a testékszerek rögzítésére használják. A hagyományos kínai kultúra szerint az ember testét a szüleitől kapja, ezért a szülőkkel szembeni tisztelet részeként elutasítja a test maradandó módosítását, így a tetoválásokat és testékszereket is. Ezek a mai napig kevéssé elfogadottak, ugyanakkor a szülőtisztelő influenszerek sem akarnak kimaradni a trendből, ezért ragasztóval rögzítik ideiglenesen a különböző ékszereket, piercingeket.


Kép forrása: Taobao


 

Köldöktetoválás

A fent említett szülőtiszteletből fakadóan a tetoválás sem annyira elfogadott a kínai társadalomban, mint nyugaton. Így persze itt sem igazi tetoválásról van szó, hanem a nálunk leginkább a tetkósrágóból ismert lemosható tetoválásról. És hogy miért pont a köldök, az egyébként kevés figyelmet kapó testrész esetében jelenik meg az ideiglenes tetoválás? A válasznak kevés köze van magához a köldökhöz. Valójában arról van szó, hogy az influenszerek minél hosszabbnak akarják feltűntetni a lábukat. Ha rövid felsőt és magasderekú alsórészt viselnek, és a kettő között kilátszik a köldök, akkor valóban hosszabbnak tűnnek a lábak.


Kép forrása: Taobao


 


A fentiek csak az utóbbi időben legnépszerűbb néhány praktikát mutatták be, természetesen még számtalan egyéb trükk létezik, amellyel a kínai közösségi média felhasználói a felületek elérhetetlen szépségideáljaihoz igyekeznek hasonlítani.

Márpedig ezek a szépségideálok nemcsak a biológia, de gyakran a fizika törvényeinek is ellentmondanak. Szerencsére egyre több az olyan közösségi média tartalom is, amely ezeket az elérhetetlen ideálokat kritizálja vagy a groteszk nevetségességig fokozza.

 



Kapcsolódó bejegyzések

Kínai szépségideálok régen és ma – Testalkat és bőrszín

Kínai szépségideálok régen és ma – Az arc és a haj

 


祹络岚

Megjegyzések