Kínai szépségideálok régen és ma – Testalkat és bőrszín


A külső megjelenés minden kultúrában és minden korban fontos tényező volt. Ez alól természetesen Kína sem kivétel, a kínai kultúrában is megvannak az általánosan szépnek tartott tulajdonságok. Ugyanakkor a szépségideál változik a korral, ami régen szépnek számított, ma mér nem az, vagy fordítva.

Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy a kínai kultúrában mely tulajdonságot tesznek széppé valakit, és hogy ezek hogyan változtak az idők során.


Yuan-kori festmény részlete, kép forrása


 

Testalkat régen

Az ideális testalkat fogalma az európai kultúrában is rengeteg változáson ment keresztül, elég csak a telt barokk dámákra, vagy a beteges, fűzős viktoriánus hölgyekre gondolnunk. Kínában is sokat változott az ideálisnak vélt termet a történelem folyamán.

Kína hosszú történelme során egyes korszakokban a soványság, máskor pedig a teltkarcsú termet volt a szépségideál.


Li Gonglin Song-kori festő alkotása, kép forrása


Chu állam Ling királya (楚灵王 Chǔ Língwáng uralkodott i.e. 541–529.) a vékony alakot szerette. A következőket jegyzeték fel róla és minisztereiről:

昔者楚灵王好士细腰,故灵王之臣皆以一饭为节,胁息然后带,扶墙然后起。比期年,朝有黧黑之色。

„Régen a Chu-beli Ling király azt szerette, ha a hivatalnokok dereka vékony volt, ezért Ling király miniszterei mind napi egy étkezést engedtek meg maguknak, lélegzetüket visszafojtva kötötték szorosra övüket, és a falnak támaszkodva álltak fel. Egy év múltán az egész udvar arcszíne beteges lett.”

A derék mellett a vállak és a testtartás is a szépségideál részét képezték. A régi festményeken az előkelő hölgyeket gyakran keskeny, csapott vállal, enyhén előre görnyedő testtartásban ábrázolták.


Qian Xuan Song-kori festő alkotása, kép forrása


A Tang-kor (618–917), azon belül is leginkább az érett Tang-kor (盛唐 shèng Táng) teltkarcsú szépségideáljáról híres. A korszakban keletkezett ábrázolások az előkelő társadalmi státuszú hölgyeket telt orcával, kerek vállakkal, dús keblekkel, sőt többszörös tokával jelenítik meg. A molett alak egyértelműen kedvelt és kívánatos volt ebben az időszakban, ez abból is látható, hogy a falfestményeken és egyéb ábrázolásokon a központi, azaz magasabb rangú alakok testesebbek, mint például a szolgálók, vagy egyéb, kevésbé rangos alakok. Az egészséges kövérség kihangsúlyozására szolgált a korabeli sminkdivat is, amely az orcákra felvitt rúzzsal igyekezett az arcot pirospozsgássá tenni.


Kép forrása


Ez a szépségideál a férfiakra ugyanúgy vonatkozott. A Tang-kor császárairól készült portrék szinte kivétel nélkül terebélyes férfiként ábrázolják az Ég fiát.

A 20. század fontos változásokat hozott a szépségideálban. A politikai és társadalmi változások mellett fontos kulturális változások is zajlottak. A Nyugat kultúrája, divatja ekkor kezdett teret nyerni Kínában. Az ekkor megjelenő női divatlapok és a Kínában bemutatott külföldi és hazai filmek révén kialakuló sztárkultusz is hatott az öltözködésre és a szépségideálra. A 20. század első felében az egyre szűkebb szabású ruhák kezdtek elterjedni, valamint a tengeren túlon tanult diákok révén megjelent az amerikai flapper girl fiúsan szögletes alakja. Részben ezen tényezők befolyásolták a mell-lekötés divatját.


A 20. század elejének ikonikus ruhadarabja, a qipao szűk szabása is kedvezett e mell-leszorítás terjedésének, Linglong magazin 222. szám


Ugyanakkor erre válaszként, a női egyenjogúsági eszmék kibontakozásával egyidőben kezdett megjelenni a női sportot, az egészséges testet népszerűsítő mozgalom is, amely számos, a korszakban népszerű női magazinban terjedt. A divatlapok tornagyakorlatokat mutattak be, valamint szabadban sportoló nők képeit közölték, ezzel is népszerűsítve a testmozgást, és az egészséges alakot.


Úszást népszerűsítő cikk a Liangyou magazin 38. számából


Szintén az egészséges test volt az ideál az új Kína megalapítását (1949) követő évtizedekben is, ez viszont egészen más okokra vezethető vissza. Az országépítés és a szocialista ideológia megvalósításához erős munkáskezekre volt szükség, akik a fizikai megterhelést is bírják, így például a korszak propagandaplakátjain is erős férfiakat és nőket láthatunk.


Kép forrása


 

Testalkat ma

A jelenlegi szépségideál ennek éppen az ellenkezője. A filmekben, sorozatokban megjelenő színészek, valamint az énekesek, idolok mind egytől egyig nagyon soványak. A Tang-kor kerekded, érett formáival szemben ma a kamaszosan nyúlánk, sovány testalkat a legnépszerűbb. Ennek egyik legszemléletesebb jelképe az ún. pálcikaláb (筷子腿 kuàizi tuǐ vö. magyar „pipaszárláb”). A kínai hírességek körében népszerű trend szerint a szép láb lehetőleg minél egyenesebb, minden ívtől, domborulattól mentes, és minél vékonyabb – éppúgy, mint egy pár evőpálcika.


Evőpálcikaláb, kép forrása


A K-pop hatására egyre népszerűbb az úgynevezett derékszögváll is (直角肩 zhíjiǎojiān). Ennek az a lényege, hogy a váll nem lejt, hanem minél egyenesebb, és a nyakkal 90 fokos szöget zár be.


Tornagyakorlatok a derékszögváll eléréséhez, kép forrása


Az ideális láb és vállforma elérésére az interneten számos tornagyakorlat is kering, amelyek látványos eredményeket ígérnek (akár az egész csontozat megváltoztatását, ha hihetünk a mellékelt, természetesen bizonyára szerkesztetlen képeknek). Ha ezekkel sem sikerül a kívánt eredményt elérni, akkor még mindig van megoldás – legalábbis a vállak esetében – kaphatók válltömések, sőt, szilikon vállmagasítók is.


Szilikon vállmagasító, kép forrása


A soványság fitogtatására az utóbbi években rengeteg internetes kihívás jelent meg. Az egyik legismertebb kihívásban egy A4-es papírlapot (A4 A4 yāo) tartanak a résztvevők derekuk elé, a papírlapnak pedig lehetőleg el kell takarnia azt, hogy bizonyítsák soványságukat. Ugyanezen az elven alapul az iPhone-láb kihívás (iPhone iPhone tuǐ): ennek során egy iPhone 6-ost kell a két egymás mellé rédre helyezni, ha eltakarja, az a kihívás kitalálói szerint azt jelentené, hogy szép az illető.


Kép forrása


Egy másik hírhedt kihívásban a résztvevők azon versengenek, hogy kinek fér több pénzérme a kulcscsontjára (锁骨挑战suǒgǔ tiǎozhàn). De a kulcscsont nemcsak pénzérmék tárolására kiváló, tehetünk rá tojást, egyensúlyozhatunk rajta rúzst, de még halat is nevelhetünk benne – hogy ezeknek milyen praktikus haszna van? Azt mindenki saját megítélésére bízom.


A kulcscsont-kihívás egy változata, kép forrása


Hasonlóan irreális trend a 4 cm-es csukló (4cm手腕 4cm shǒuwǎn) kihívás – szerencsére legalább nem kerületre hanem átmérőre mérik. A csuklókerület mérésére pedig mi is lehetne ideálisabb, mint egy százyuanes bankjegy (100元手腕 100 yuán shǒuwǎn)?


Egy Weibo felhasználó véleménye a 4 cm-es kihívásról, kép forrása


Az egyik legnevetségesebb szépségkihívás: jobb kézzel a hát mögött átnyúlva bal oldalról megérinteni a köldököt, vagy fordítva, kinek hogy tetszik (反手摸肚脐挑战 fǎnshǒu mō dùqí tiǎozhàn).


Kép forrása


Egy további kihívásban a résztvevők megrohamozták egyes divatáruházak gyerekosztályát, és az ott talált ruhadarabokat felöltve pózoltak a próbafülkében. A kihívás lényege, hogy ha valaki még a gyerekruhákba is belefér, akkor biztosan kellően sovány.

Sajnos a soványságkultusszal és az értelmetlen kihívásokkal együtt az étkezési rendellenességek is egyre nagyobb teret hódítanak napjaink Kínájában, és számos fiatal válik ezek áldozatául. A testpozitív mozgalom Kínában is megjelent, viszont egyelőre nagyon csekély mértékben van jelen.

Az interneten böngészve sokszor annyi elképesztően egészségtelen testmagasság-súly táblázatot találunk, mint a testalkat elfogadására bíztató tartalmat. Ezek a táblázatok a sokat kritizált BMI-n alapulnak, ráadásul gyakran szuggesztív nyelvezetet is használnak, például a „normál súly” mellett feltüntetnek az egészségesnél alacsonyabb értéket is, amelyet pozitív jelzőkkel látnak el, mint például „kiváló súly” (超棒体重 chāobàng tǐzhòng), „szép súly” (美体体重 měitǐ tǐzhòng), vagy „modell testsúly” (模特体重 mótè tǐzhòng). Sőt, egy ilyen táblázat egy képletet is kigondolt az ún. „Hamupipőke súly” kiszámolására. A kitalálók szerint:

灰姑娘体重是可以让身材看起来很美的体重

„A Hamupipőke súly az a testsúly, amitől a testalkat szépnek látszik.”

A fentiek tükrében talán mondanom sem kell, hogy ez a testsúly messze elmarad az egészségestől, ezért a képlet megosztásától megkímélném az olvasókat.


A kínai TikTokon külön műfajt alkotnak nyakigláb lányokról készült videók.

 

Bőrszín régen

A hagyományos kínai kultúra a régi Európához hasonlóan a minél halványabb bőrszínt részesítette előnyben. A világos bőr társadalmi rangjelző lehetett, ugyanis aki megtehette, hogy nem dolgozik a földeken, hanem az időjárástól védett helyen tölti a napjait, annak nagyobb valószínűséggel volt világosabb árnyalatú a bőre.

一白遮三丑。

„Egy fehér három rondával felér.”

A fenti szólásban szereplő fehér a bőrszínre utal, míg a három ronda a az arcra, a testalkatra és a magasságra utal, azaz ha ez a három nem is ideális, azt ellensúlyozza a világos bőrszín. A szólás viszont folytatódhat is:

一白遮三丑,长斑毁所有。

„Egy fehér három rondával felér, de tönkretenni egy szeplő is elég.”

Vagyis nem csak, hogy minél világosabbnak, de makulátlannak is kellett lennie az ideális bőrnek.


Részlet Li Song Song-kori festő alkotásából, kép forrása


Ennek elérésére a régi kínaiak különböző szépítőszereket használtak. Az egyik ilyen kedvelt szépítőszer a fehér színű púder volt, amely többféle anyagból készülhetett, például rizsből, de akár ólomból is, ez utóbbi azonban hosszútávú használat mellett igen káros élettani hatással bírt, bőrelszíneződést, sőt, akár halált is okozhatott.

A fehér bőrt a lírai alkotások is megénekelték. Például egy Song-kori vers így ír:

白玉肌肤,清冰神彩,仙妃何事烟村。

自然标韵,羞入百花群。

„Jádefehér bőr, jeges modor, ilyen tündér mit keres a ködös faluban?

Kecses mozdulattal libben a száz virág közé.”

A világos bőr különösen a nők esetében volt fontos. A hagyományosan férfiközpontú társadalomban a nőknek kevés esélyük volt a társadalmi helyzetük javítására. Ezen kevés lehetőségek közé tartozott az előnyös házasság, amelynek egyik feltétele a hozomány mellett a szépség volt. Így a szépségideál részét képező világos bőr közvetve a nők társadalmi állásának és esetleges felemelkedésének kulcsa lehetett.


Song-kori császárnék portréi, kép forrása


Bőrszín ma

A világos bőr népszerűsége napjainkban sem csökken, elég csak a közelmúltban elterjedt, az ideális partner tulajdonságait tömören összefoglaló 白富美 (báifùměi) azaz fehér–gazdag–szép kifejezésre gondolnunk.


Arcmaszk reklámja, kép forrása



Ma már óriási arzenál áll a fehér bőrre vágyók rendelkezésére a sminktermékektől és bőrfehérítő kozmetikumoktól kezdve, az akupunktúrás, lézeres és injekciós kezeléseken át a pirulákig és az ecetes arcmosásig mindenfélét kipróbálhatnak a világos bőrre vágyók. Egyesek még a fényérzékeny növények fogyasztását (pl. burgonyafélék, papaya) is kerülik attól tartva, hogy sötétebbé teheti a bőrt. Egyes növények kizárása az étrendből még nem jelent problémát, az egyéb bőrfehérítő kezelések azonban akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Számos bőrfehérítő készítmény tartalmaz például higanyt, ami hosszútávon olyan tünetekhez vezethet, mint végtagfájdalom, fej- és hasfájás, álmatlanság és veseproblémák.

A bőrfehérítő szereken felül a világos bőrre vágyók lehetőleg kerülik a napfényen való barnulást, ami ellen napfényvédő szereken túl napernyőt, napfényvédő ruhaujjakat (防晒袖套 fángshài xiùtào), felragasztható arcvédőt (防晒脸贴 fángshài liǎntiē), és a világszerte elhíresült facekinit (脸基尼 liǎnjīní) is hajlandók felvenni.


Napfényvédő tapasz sportoláshoz, kép forrása


Facekini, kép forrása


A szépség fogalma nem merül ki az ideálisnak tartott testalkat és bőrszín elérésében. Ezeken felül még számos követelményt támaszt a divat szeszélye a szépségre vágyókkal szemben. Különösen a rendszerezésre hajlamos Kínában jellemző, hogy minden apró részletet pontosan körülír, mindennel szemben elvárásokat támaszt. Egy későbbi bejegyzésben további szépségkritériumokra is kitérünk majd.



Ajánlott bejegyzések:

 Higiénia a régi Kínában

A mell-leszorítás divatja

Tang-kori frizura- és sminkdivat


 

Felhasznált források:

https://zhuanlan.zhihu.com/p/348512580

https://studycli.org/chinese-culture/chinese-standards-of-beauty/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5742931/

https://daxueconsulting.com/body-positivity-in-china/

 

 


祹络岚

 

Megjegyzések