Asian Street Food udvar




Nemrég nyitott az Asian Street Food udvar (亚洲小吃街 Yàzhōu xiǎochījiē) a Keletinél, amit persze azonnal ki kellett próbálnunk! Az elmúlt két hétben több alkalommal is benéztünk ide. Gasztrotúránk célja az volt, hogy ha nem is tudjuk végigkóstolni a teljes kínálatot (ez emberfeletti vállalkozás lenne ennyi idő alatt), de legalább minden üzletben megkóstoljunk valamit, és kicsit többet tudjunk meg a projekt hátteréről is.



 

Szeptember 21-én nyitott az Asian Street Food, aznap az utcán állt a sor, és egyes üzletek már kora délután kifogytak az alapanyagból. „Nem számítottunk ekkora kezdeti sikerre” tudtam meg a projekt megálmodójától, Fan Guoyutől (范国宇 Fàn Guóyǔ).

 

Belépve az első, ami feltűnik az az egyedi dekoráció – ezt megint csak Fan Guoyu tervezte meg. Színes papírernyők, aranyos fahidacska, látványos falfestmény, meleg fényű lampionok, csobogó szökőkutak, és az étkező udvar közepén álló cseresznyefa mind a keleti stílusvilágot idézik. Az egyes éttermek fakeretes ablakát is ázsiai stílusú cseréptető fedi, tovább fokozva a keleti hangulatot. Azt pedig talán említeni sem kell, hogy az egészet a hangszórókból szóló kínai zene kíséri.



 

Mikor arról kérdeztem, hogy honnan jött az ötlet, Fan Guoyu elmesélte, hogy a feleségével már nagyon unták a mindennapos munka utáni ötletelést, hogy mit egyenek: KFC? Meki? Nem volt túl nagy a választék... Arról nem is beszélve, hogy igazi, minőségi, autentikus kínait nemigen találni a belvárosban. Úgyhogy megszületett az Asian Street Food terve: egy street food utca azaz 小吃街 (xiǎochījiē), amely Kínában a nagyvárosi kultúra szerves részét képezi, és most végre nálunk is nyílik egy ilyen! A street food utca lényege, hogy egy helyen sok kisebb üzlet kínálja azt a néhány ízletes fogást, amely az ő saját specialitása. A látogatók pedig körbejárnak, körbenéznek, itt esznek egy kis ilyet, amott egy kis olyat, leülnek, beszélgetnek.



 

Emellett az Asian Street Food udvar létrehozásánál az ismeretterjesztés is fontos szerepet játszott. Az éttermek tulajdonosai remélik, hogy a magyar közönség felfedezi, hogy a sarki magyaros gyorskínain túl sokkal-sokkal többet tud nyújtani az ázsiai gasztronómia, és hogy a magyarok is megismerik az autentikus ázsiai ízeket és specialitásokat.

 

Jelenleg hat különböző stílusú és sajátos kínálattal rendelkező étterem várja a látogatókat. A tervek szerint ez a későbbiekben tízre fog bővülni.

 

Tai He Lou

A Tai He Lou lanzhou-i stílusú tésztákat (azaz tésztás leveseket) kínál többféle ízben és többféle tésztával. A tészták különlegessége, hogy helyben készülnek, így nagyon finom, házias ízük van. Az én személyes kedvencem a fűszeres-csípős marhahúsos tészta (麻辣牛肉拉面 málà niúròu lāmiàn), mindenképpen széles tésztával! Érdemes megkóstolni a baozit (包子 bāozi), illetve a jiaozit (饺子 jiǎozi) is!


Csípős-fűszeres marhahúsos tészta


YY Liangpi

Ez az étterem szintén kínai tésztákra specializálódott, melyeket különböző tésztaalappal, ízesítéssel és feltéttel kérhetünk. Emellett kapható itt még „kínai hamburger” azaz roujiamo (肉夹馍 ròujiāmó) is. Ez különösen jó választás azoknak, akik most ismerkednek az autentikus kínai konyhával.


A YY Liangpi tésztája

Roujiamo azaz "kínai hamburger"


Happy Panda

A Tusoló olvasóinak már ismerős lehet a Happy Panda, amely most megújult étlappal várja itt régi és új látogatóit. A közönségkedvenc kínai palacsinta továbbra is kapható, valamint továbbra is elérhetők a töltött gombócok, piték, levesek és saláták, és a sült hideg tészta. Új tételként megjelentek az étlapon a nyársak (串串 chuànchuan).

Sült hideg tészta


 

Shumai House

A Shumai House-ban Hong Kong-i stílusú gőzölt dim sum falatkákat (点心 diǎnxin) kóstolhatunk meg. Három féle dim sum közül választhatunk: shumai (烧卖 shāomai), samossa (三角春卷 sānjiǎo chūnjuǎn) és sült tekercs (炸春卷 zhá chūnjuǎn), mindegyik több különböző töltelékkel elérhető, és minden rendeléshez kapunk egy szószt is: rizsecetet, édes-savanyú szószt, vagy vietnámi halszószt.


Ezekben a bambuszgőzölőkben készül a dim sum


 

Dong Do Quan

Különösen nagy választékkal rendelkezik a vietnami konyhát reprezentáló Dong Do Quan. Az igazi vietnámi ízeket nyújtó pho levesek mellett sokféle wokban sült üveg- vagy búzatésztás, illetve rizses és pirított rizses ételeket is találunk itt. A legtöbb ételben variálható, hogy csirke-, marha-, vagy kacsahússal, esetleg rákkal kérjük. És persze tavaszi és nyári tekercseiket is megkóstolhatjuk.


Pho a Dong Do Quanből


 

Addictea

Budapest legújabb bubiteázója igen nagy választékkal nyitott meg. A hagyományos ízek mellett kreatív újdonságok is megjelennek, mint például a gyümölcsös frappék. A match kedvelői örülhetnek, nem kevesebb, mint négy matchaalapú ital közül választhatnak. De az is talál magának megfelelőt, aki nem szereti sem a tejes, sem a gyümölcsteákat, ugyanis klasszikusabb teák és kávévariációk is kaphatók az Addictea-nél. Az én kedvenceim a szőlős frappé, a karamellás brulée krémes tejes tea, illetve a taro tejes tea voltak.


Mangófrappé és tarós bubitea


Szőlőfrappé



 

A fentiek fognak később még négy étteremmel kiegészülni. A tervek szerint lesz még egy japán étterem sushifélékkel, egy koreai üzlet, illetve egy kíni barbeque is.

 

Mikor arról kérdeztem, hogy mit ajánlana a magyar foodie-knak, Fan Guoyu a lanzhou-i tésztát ajánlotta. Az ázsiai ízekkel ismerkedőknek pedig a kínai palacsintát, illetve a roujiamót javasolta. Valamint hozzátette, hogy érdemes megkóstolni a bubiteát is.

 


Ami engem illet, eddig minden alkalommal teli gyomorral, és elégedetten távoztam az Asian Street Food udvarból, úgyhogy a későbbiekben biztos sokszor jövök még! Pláne, ha megvalósulnak Fan Guoyu további tervei is; ugyanis a street food udvar projekt várhatóan nem áll meg az ételeknél – a jövőben tervben van még az udvart körülvevő épületekben egy kínai stílusú bár, illetve egy karaokebár létesítése is. Kíváncsian várom!

 

 


 

Cím:

1076 Budapest, Thököly út 18.

 

Nyitvatartás:

Kedd-Vasárnap: 11-21 óráig (konyhák zárása: 20:30)

Hétfő: zárva

 

A helyszínen minden üzletben lehetőség van bankkártyás fizetésre, egyes üzletekben csak erre van lehetőség. Emellett a bejáratnál lévő pultnál kártyát is válthatunk, amelyet tetszőleges összeggel töltünk fel, ami minden üzletben levásárolható.

 

Közösségi média:

Weboldal: https://asianstreetfood.hu

Instagram: @asianstreetfoodbudapest

 

 


祹络岚

Megjegyzések