Kínai szakválasztó – Pázmány kínai alapszak

A Tusoló célja az ismeretterjesztés mellett a kínai kultúrával, nyelvvel, nyelvtanulással kapcsolatos hasznos információk megosztása. Kínai szakválasztó sorozatunkban feltárjuk, hogy milyen lehetőségek állnak ma Magyarországon a kínai nyelvet elsajátítani akaró, a kínai kultúra iránt érdeklődő, esetleg azt komolyabban kutatni vágyók előtt. Elsődlegesen a felsőoktatási képzéseket szeretnénk részletesen bemutatni, első kézből szerzett információk alapján, elfogulatlanul.


A sorozat harmadik bejegyzésében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem keleti nyelvek és kultúrák alapszak, kínai szakirány képzését mutatjuk be.


 


A képzés jellege, felépítése


A Pázmány Kínai Tanszék csaknem tíz éves múltra tekint vissza, a Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar egyik legnagyobb intézetének, a Nemzetközi és Politikatudományi Intézet alatt került elindításra 2012-ben. Az egyetem kínai alapképzése hivatalosan a keleti nyelvek és kultúrák kínai szakirány megnevezést viseli.

Az alapképzés alapvetően hat félévnyi időtartamra van tervezve, de a gyakorlatban ez általában +2 félévvel szokott kiegészülni, mert a hallgatók közül sokan élnek a különböző ösztöndíjlehetőségek valamelyikével, hogy Kína valamelyik egyetemén vegyenek részt intenzív nyelvi képzéseken.



Kép forrása


 

A képzésről általában

A Pázmány kínai tanszéke alapszakon átfogó alapozó ismereteket ad a klasszikus és modern kínai kultúra, történelem, földrajz, műveltség, szokások, hagyományok, vallások, művészetek, nem utolsó sorban pedig a hivatalos putonghua (普通话 pǔtōnghuà), a mandarin kínai nyelv területén.

A főszakosok tantervének gerincét olyan kurzusok jelentik, mint a több féléven átívelő Kína régi és modern történelmét, kultúrtörténetét (irodalom, filozófia), a klasszikus kínai nyelvet, japán nyelvet, modern nyelvi kommunikációt és nyelvtant oktató előadások és gyakorlati órák. 

 

A képzés elvégzéséhez 180 kredit elvégzése szüksége, a főszakosok kerettanterve viszont összesen 120 kreditet fedez, így a hallgatóknak további 60 kreditet kell megszerezniük, amelyek magukban foglalják a szakdolgozatot, az esetleg elvégzett minort és/vagy specializációt, valamint más szabadon választható tanegységeket.

A szabadon választható órák keretében a tanszék a főszakosok számára Tajvannal foglalkozó kurzust, a más szakokról áthallgatók számára pedig minor programot és külön csoportban haladó nyelvi órákat nyújt.

A legfrissebb aktuális tanterv a következő linken érhető el: Kínai Ba Tanterv 2022/2023.


 

Válaszút előtt

Minornak a hallgató bármely az egyetemen elérhető programot választhat, nem feltétlenül csak a Nemzetközi és Politikatudományi Intézethez tartozó minorokat. A tanszék kínai minorprogramja a nem főszakos hallgatóknak elérhető, amellyel így 50 kredithez juthatnak hozzá, valamint főszakirányú képzésük teljesítése után diplomájukba az elvégzett kínai minor program is bekerül.

A minor helyett (vagy mellett) a kínai fordító- és tolmácsképzés specializáció is választható opció azoknak a kínai szakos hallgatóknak, akik különösen intenzíven szeretnének kínai nyelvet tanulni, az első tanévben pedig megfelelően teljesítették kurzusaikat, és az első évet lezáró alapvizsgát. A specializáció 25 kredit értékben tartalmaz mai kínai nyelvi tanegységeket.

 

Nyelvi képzés

A modern kínai nyelv oktatása az első félévben a nulláról indul, így mindenki számára elérhető, az előképzettséggel rendelkezők viszont különbözeti vizsga teljesítésével a haladóbb évfolyamok óráin is részt vehetnek, aktuális nyelvi szintjüktől függően. A nyelvórák egyik részét magyar anyanyelvű tanár oktatja (alapozás, filológia, nyelvtan, szókincs, fordítás), másik részét pedig kínai anyanyelvi lektor tartja, jellemzően a beszédkészség, és hallás utáni szövegértés fejlesztését. A hallgatók az induló évfolyam méretétől függően 10-20 fős csoportokban vesznek részt a gyakorlati nyelvi stúdiumokon, az előadásokon jellemzően összevont formában, évfolyamosan tömbösítve zajlik a képzés.

Az első félévet alapvizsga zárja, amely az első nagy próbának számít a tanulók további lehetőségeinek szempontjából. A Pázmány kínai tanszékének gyakorlata szerint az vehet részt az alapvizsgán, aki nyelvi tárgyait és félévzáró nyelvi vizsgáit teljesíti. Segítség, hogy az alapvizsga írásbeli fordulóját megelőzően próba-alapvizsga is írható, a nyelvtanárok az év végén az alapvizsgára fókuszálva oktatják és kérik számon a tananyagot. Az alapvizsga írásbeli fordulóját szóbeli vizsga követi, amelyen a tanszék tanári kara előtt kell számot adni, a két vizsga átlaga adja az alapvizsga végső eredményét.

Az alapvizsgát évente egyszer, a tavaszi félév végén tartják, így ugyanabban az évben újra próbálkozni nem lehet. A bukás önmagában nem tartja fel teljesen a tanulmányokat, de hátrányt jelenthet kínai ösztöndíj elnyerésénél, illetve a bukott tárgyakat ismételni kell, viszont van lehetőség tovább haladni a tanterv kulturális tárgyaival.

 

Külföldi ösztöndíjlehetőségek

Az alapszakos tanulmányok alatt több ösztöndíj megpályázására van lehetőség. A legnépszerűbbek a szárazföldi Kínába irányuló lehetőségek: a Konfuciusz Intézet ösztöndíja, illetve a Tempus Közalapítvány ösztöndíja a China Scholarship Council támogatásával kiegészítve, utóbbi CSC ösztöndíjak önmagukban is pályázhatók, mindezek mellett pedig tajvani ösztöndíjlehetőség is van.

A hallgatók többsége a második év utánra időzíti kínai ösztöndíját, a Covid-járványt megelőző években pedig egyre kedveltebb volt az 1-2 féléves ösztöndíjak előtt egy három hetes „ízelítő” kínai nyári egyetemen is részt venni. Általában a kint töltött félévek alatt a tanuló itthon passzíválja tanulmányait, a Tempus Közalapítvány kiegészítő ösztöndíja mellett viszont aktív státuszban párhuzamosan kell folytatni a tanulmányokat Magyarországon és Kínában is.

 

Szabadidő, kutatás, lehetőségek

A Pázmány tanszékén rendelkezésre áll egy „svájci bicskányi” könyvtár: mindent megtalálsz, ami jellemzően szükséges és fontos szokott lenni, egyes területeken pedig ritkaságnak számító kötetek is fellelhetőek. Emellett pedig egyedi DVD gyűjteménnyel is bír a könyvtár, amely többségében kínai sorozatokat takar, amely kiaknázható forrás a nyelvi készségek fejlesztésénél. A könyvtár különlegessége, hogy a tanári szobában van kialakítva, a praktikai körülmények miatt ezért a kölcsönzés preferált.

A közösségi életet mind alulról, mind felülről szerveződő kezdeményezések tartják mozgásban. A tanári közösség jellemzően igyekszik havi több alkalommal nyitott előadásokkal platformot biztosítani a kutatásoknak, aktuális Kínával kapcsolatos kérdések megválaszolásának, ezek többségét a PEACH kutatócsoport szervezi.

Lehetőség szerint fél évente megrendezésre kerül a PEACH junior nyílt diákkonferencia, amelyen Kínához és a kelet-ázsiai régióhoz kapcsolódó változatos témákban adhatnak elő intézményi hovatartozásuktól függetlenül Ba, Ma és doktorandusz hallgatók.

A tanszék egyik legnevezetesebb eseménye az évente megrendezésre kerülő Holdújévi vacsora, amelyen a tanszék oktatói, kínai lektorai, Ba és Kelet-Ázsia Tanulmányok Ma-szakos hallgatói vehetnek részt. Az 50–100 fő közötti részvételt produkáló esemény a gólyák számára jó lehetőség a kínai kultúra legszimbolikusabb alkalmával és a kínai konyhával való megismerkedésre, a tapasztaltabbak számára pedig kínai élményeik megosztása mellett jó lehetőség újabb barátságok és ismeretségek megkötéséhez.

Közösség

A Pázmány kínai tanszékének egyik húzóereje a közösség, ezt építendő a tanszékvezetés lehetőségei szerint támogatja a hallgatói kezdeményezéseket, órákon kívüli társasági programok szervezését, a hallgatói öntevékeny szerveződések megvalósítását.

2015-től rendszeres időközönként a kínai szakosok társasjáték alkalmakon vehetnek részt. Salát Gergely tanszékvezető szervezésében a modern zene iránt érdeklődő hallgatók különböző formációkban évek óta már koncerteken is felléphetnek, 2018-ban pedig Kelet-Ázsia filmklub is működött a szakon.

A tanszék közösségének évekig meghatározó eseménye volt a hosszúhétvégés „táborozós” formában megszervezett PEACH junior konferenciája, amely egésznapos programjaival szórakoztató módon, közösségi szinten tágította a résztvevők Kelet-Ázsiával kapcsolatos ismereteit.

 

Összegzés

Mellette

A Pázmány képzése a hagyományos értelemben vett sinológiától eltérően a modern Kína-ismeretekre fókuszál, ami egyben a Kelet-Ázsia tanulmányok Ma képzésre való felkészítését is szolgálja. A nyelvoktatás elsőre tankönyvközpontú, de a tanárok révén a diákok aktuális szükségleteihez alkalmazkodik. Felkészíti őket a vizsgákra és a mindennapi életre is, biztos alapokat ad, hogy a tanuló később saját belátása szerint tudja fejleszteni nyelvtudását munka, kutatás vagy érdeklődése szerinti területeken.

Előnyt jelent a Nemzetközi és Politikatudományi Intézet is, amelynek programjai a modern, aktuális nemzetközi kérdések megválaszolására sok programot, kurzust, és rendszeresen megjelenő publikációkat is kínálnak, így a kínai szakosok újabb kutatási területekkel és módszerekkel tudják párosítani ismereteiket.

Erős nyelvi alapokat lehet szerezni, ami segít könnyen alkalmazkodni új helyzetekhez, munkakörülményekhez, szakszókincs fejlesztéséhez, és rugalmasan párosítható más foglalkozásokkal.

Erősen a Pázmány mellett szól a sok elérhető program és a közösség, amely révén a tanuló szociális rugalmasságát is fejlesztheti, ez pedig nagy előnynek számít a kínaiakkal végzett közös munkában is.

 

Szemben

A képzés hátránya, hogy bár a modern ismeretek kapnak nagyobb hangsúlyt, a sok területen felszedett tudás birtokában a hallgatók jellemzően nehezen orientálódnak kutatói területre, a sok ismeret között nehezen találják meg saját kutatási érdeklődésüket.

A hallgatók jellemzően a munkaerőpiac vállalkozói, vállalati szektorában remélnek pályán maradni, amelyhez viszont szaknyelvi ismeretet szűkösen biztosít a tanterv.

Hátrány, hogy bár a tanszéken elérhető alap- és mesterképzés is, doktori tanulmányokhoz más szakot vagy egyetemi intézményt kell választani.





Kínai szakválasztó:

ELTE keleti nyelvek és kultúrák alapszak, kínai szakirány 

ELTE osztatlan tanárképzés: a kínai nyelv és kultúra tanára




庞博


Megjegyzések