Nagy holdsütemény-kóstolás 2022

 


Kép forrása

Egy év kihagyás után ismét megkóstoltuk az őszközép ünnep (中秋节 zhōngqiūjié) ikonikus édességét, a holdsüteményt.

2022-ben szeptember 10-ére esik a hagyományos kínai naptár szerinti nyolcadik hónap 15. napja.

 

Az őszközép ünnep eredete

Az ünnep eredetét egy legenda magyarázza, amely szerint akkoriban az égen tíz nap volt, melyek úgy égették a földet, hogy a nép csak nagy nehézségek árán tudott megélni. Chang’e (嫦娥 Cháng’é) férje, az íjász Hou Yi (后羿 Hòu Yì) ezek közül lelőtt kilencet, szolgálatai fejében pedig az élet elixírjének ajándékában részesült. Hou Yi ezt nem fogyasztotta el azonnal, hanem feleségére bízta. A nyolcadik hónap tizenötödik napján Hou Yi vadászni ment, és amíg nem volt otthon, Chang’e kíváncsiságával nem bírva megitta a varázsitalt. Bűntudatától űzve azonban végül felrepült a holdra, nehogy a férje megtalálja, és azóta is ott él.


Kép forrása


Más változatokban Hou Yi túlságosan szereti feleségét, és nem bírná elviselni, hogy nélküle legyen halhatatlan, ezért inkább nekiadja az italt, hogy őrizze meg. Hou Yi távolléte alatt jobbkeze, Peng Meng betör Chang’e házába és követeli tőle, hogy adja át az elixírt, ő azonban inkább megissza azt, és a holdra menekül, semmint hogy Peng Meng szerezze meg a bűvös italt.

Az őszközép ünnep hagyománya pedig úgy indult, hogy a feleségét hiányoló Hou Yi Chang’e Holdba emelkedésének (嫦娥奔月 Cháng’é bēn yuè) évfordulóján áldozatot mutatott be a Holdnak. A történetet meghatódva pedig mások is elkezdték utánozni ezt a szokását.


Kép forrása


 

A Hold mint szimbólum

Az ünnep központi motívuma, a Hold, nem annyira sivár, mint ahogy a Földről látszik. Chang’e a holdbéli palotában (月宫 Yuègōng vagy 广寒宫 Guǎnghángōng) él.

Chang’e nem is magányos a Holdon, hiszen él ott még más is. A régi kínaiak a Hold krátereiben egy nyúlalakot véltek felfedezni. A Jádenyúl (玉兔 yùtù) Chang’e állandó kísérője, fő foglalatossága pedig az életelixír köpülése vagy gyógynövények őrlése.


Kép forrása


 

A holdsütemény

Az őszközépünnep egyik jellegzetessége a holdsütemény (月饼 yuèbĭng). Számos különböző ízesítésben kapható ez az 5-10 cm átmérőjű, gyönyörű díszítéssel ellátott sütemény, melyet leggyakrabban kerek formájúra készítenek, hogy alakjával is a teliholdat jelenítse meg.




A holdsütemény tésztája viszonylag vékony, lehet a linzertésztához hasonlóan omlós, hasonlíthat a levelestésztára, de akár puha, ruganyos állagúval is találkozhatunk.

Belsejében enyhén édes vagy sós tölteléket találunk. Különösen népszerűek a lótuszmagból vagy azukibabból készült pasztás (莲蓉 liánróng és 豆沙 dòushā), a közepén tojássárgáját rejtő (蛋黄 dànhuáng), az ötmagvas (五仁 wǔrén), a különböző gyümölcsökkel vagy a hússal készült töltelékek. Tájegységenként eltérő típusai is van a holdsütinek, pekingi, guangdongi, suzhou-i stb.




A holdsütemény egyik legjellegzetesebb jegye a rajta megjelenő finoman kidolgozott mintázat. Sokszor láthatunk rajta virágokat, geometriai mintákat, szerencsés jelentéssel bíró írásjegyeket, illetve a töltelék megnevezését is.



 

Hol kapható holdsütemény?

Budapesten több helyen is találunk holdsüteményt, leginkább kínai élelmiszerboltokban és bobázókban. Idei beszerzési pontjaink a Dunapanda szupermarket (Budapest, Jegenye u. 26-28, 1107) és a MongKok Teaház (Budapest, Bihari János utca 17, 1055) voltak.


Dunapanda holdsütemény díszdoboz


Mi idén a Dunapanda szupermarket díszdobozos nyolcdarabos holdsütemény-csomagját választottuk. A csomagolás díszes, kínai stílusú, viszont nem megfelelő rajta a tájékoztatás. A címke szerint durian, matcha, cseresznyevirág és rózsaízű holdsüteményeket tartalmaz a doboz, viszont, ahogy az alábbi kóstolóból kitűnik, teljesen más ízeket kaptunk. Négy íz (két-két darab) helyet hét íz volt a dobozban (az egyikből kettő darab), egyik sem volt azonos a dobozon feltünetettel.

Emellett a MongKok Hong Kong-i stílusú teaház és pékség kézműves holdsüteményét kóstoltuk meg, ezt egy ízben (taró).




 

Kóstolás

Az alábbiakban a magyar piacon fellelhető néhány holdsütemény értékelése következik. Igyekeztünk a sütemények minél szélesebb választékát felvonultatni, így több márka és ízesítés is megjelenik. Háromfős csapatunk az alábbi szempontok szerint egytől ötig terjedő skálán pontozza a süteményeket:

  • csomagolás
  • minta
  • tészta
  • töltelék
  • összhatás

 

1. Tojássárgája és lótuszmagpaszta (蛋黄白莲蓉)

Kóstoló csapatunk nem rajong túlzottan a tojássárgájával készült töltelékekért, ennek ellenére kellemes ízzel találkoztunk, a lótuszmagpaszta jól ellensúlyozta a tojás töménységét.




叶灵儿: A tojás íze tetszik, a töltelék összhatása valahogy enyhén marcipános... Csomagolás: 5 Minta: 4 Tészta: 3,5 Töltelék: 5 Összhatás: 4

杨康: Nekem kicsit szintetikus ízű. Csomagolás: 5 Minta: 5 Tészta: 3,5 Töltelék: 4 Összhatás: 4

祹络岚: A tojás továbbra sem szimpatikus, a lótuszmagpaszta meg nekem túl édes, de az összhatás azért egészen tetszik. Csomagolás: 4 (a Dunapanda mindegyik sütijére csak négyet adok a nem megfelelő tájékoztatás miatt) Minta: 5 Tészta: 3 Töltelék: 2 Összhatás: 3


 

2. Vörösáfonya (蔓越莓)

Vörösáfonya hallatán valami savanykás, fanyarabb ízre számítanánk, ennek ellenére nagyon édes töltelékről beszélünk. A jellegzetes vörösáfonya ízt kevéssé lehet érezni, bár az tény, hogy így is finom.




: Kicsit tömény, de nagyon ízlik. Tudom, hogy nem sok gyümölcsöt láttot, de így is tetszik. Csomagolás: 5 Minta: 3 Tészta: 3,5 (átlagos...) Töltelék: 5 Összhatás: 4,5

: Mint a gumicukor, kicsit műízű, édes, de nagyon finom. Csomagolás: 5 Minta: 4 Tészta: 4 Töltelék: 5 Összhatás: 4,5

: Hiányoltam a vörösáfonyaízt, illetve nekem ez túl cukros volt. Csomagolás: 4 Minta: 3 (átlagos, egyszerű) Tészta: 3 Töltelék: 2 Összhatás: 3




3. Hagyományos ötmagvas (伍仁)

Legutóbbi kóstolásunkból negatív élményeink kötődnek az ötmagvas holdsütihez, de ezeken felülemelkedve új esélyt adtunk neki. Lássuk, mit tud!




: Uhh... Nekem ez nagyon nem (nem bírta lenyelni). Tömény, de annyira, hogy még a tészta ízét sem érzem. Csomagolás: 5 Minta: 4 Tészta: 0 Töltelék: 0 Összhatás: 0

: Nagyon... érdekes utóíze van – mentolos? A kicsit görögös minta viszont tetszik. Csomagolás: 5 Minta: 5 Tészta: 3 Töltelék: 3 Összhatás: 3

: Bizalmatlanul álltam hozzá, de ahhoz képest kellemes meglepetés volt, kicsit grillázsszerű talán? A tészta viszont unalmas, és a töltelékkel együtt kicsit száraz. Csomagolás: 4 Minta: 5 Tészta: 3 Töltelék: 3 Összhatás: erős 3


 

4. Ananász (凤梨)

A gyümölcsös ízeket szeretni szoktuk, igaz, hogy ezek kevésbé hagyományosak, inkább a holdsütemény modern feldolgozásáról van szó, de ezekkel az ízekkel nehéz melléfogni.




: Jellybeans... vagy gumicukor... Kicsit mű, de finom! A tészta tetszett, a többihez képest nem sütötték olyan sokáig. Csomagolás: 5 Minta: 4 Tészta: 4 Töltelék: 5 Összhatás: 5

: Finom, édes. Csomagolás: 5 Minta: 4 Tészta: 4 Töltelék: 5 Összhatás: 4

: Nekem túl édes, és megint nem annyira éreztem a gyümölcsízt. Csomagolás: 4 Minta: 5 Tészta: 4 Töltelék: 2 Összhatás: 4



 

5. Azukibab-paszta (粒粒豆沙)

Legutóbbi kóstolásunkról kellemes emlékeket őrzünk az azukibab-püré iránt, klasszikus íz, amit nehéz elrontani. Lássuk most milyen!




: A minta kifejezetten tetszik, jól olvasható, hogy milyen töltelékű a süti. A töltelék viszont kicsit tömény. Csomagolás: 5 Minta: 5 Tészta: 3 Töltelék: 3 Összhatás: 3

: Érdekes utóíze van, kicsit mandulás. Csomagolás: 5 Minta: 4 Tészta: 3 Töltelék: 5 Összhatás: 4

: A töltelék állagával nem vagyok teljesen elégedett, kicsit túl ragacsos, szájpadlásra tapadós. A tészta íze elveszik a töltelék töménysége mellett. Csomagolás: 4 Minta: 4 Tészta: 3 Töltelék: 2 Összhatás: 3


 

6. Áfonya (蓝莓)

Egy újabb gyümölcsös töltelék, ezúttal (kék)áfonya. Eddig nagyjából elégedettek voltunk a gyümölcsízekkel, úgyhogy most hasonló eredményre számítunk.




: Nagy várakozásokkal néztem elébe, és tetszett is. Talán egy gyümölcslekvárra vagy dzsemre hasonlít leginkább. Mű, de lecsúszik azért  Csomagolás: 5 Minta: 4 Tészta: 3,5 (kicsit túl vékony, száraz) Töltelék: 5 Összhatás: 5

: Kicsit műízű, mint eddig a többi gyümölcsös töltelék, de azért finom. Csomagolás: 5 Minta: 5 Tészta: 4 Töltelék: 4 Összhatás: 5

: A minta kicsit a taotie maszkokra emlékeztet, kreatív. A tészta rendben volt, a töltelék semmi extra, kicsit ragacsos; összességében nem rossz. Csomagolás: 4 Minta: 4 Tészta: 4 Töltelék: 3 Összhatás: 3



7. Tojássárgája, azukibab (蛋黄豆沙)

A tojássárgája, amit nem szoktunk szeretni, és az azukibab, amit viszont nagyon – vajon együtt milyen lesz a kettő?




: Már az íz hallatán éreztem, hogy ez jó lesz! Mindent összevetve nem rossz, de tojás nélkül azért jobb lenne, és a tészta is túl vékony. Csomagolás: 5 Minta: Tészta: Töltelék: Összhatás:

: Ettem ma jobbat is, nekem ez most közepes. A tojás íze túl intenzív. Csomagolás: 5 Minta: 3,5 Tészta: 3 Töltelék: 3 Összhatás: 3,5

: Nem vagyok egy tojásrajongó, de ez ahhoz képest tetszett, mert a vörösbab enyhíti a tömény tojássárgáját. Csomagolás: 4 Minta: 5 Tészta: 4 Töltelék: 3 Összhatás: 4



8. Taró (芋香)

Ez az íz a MongKok pékség kézműves holdsüteménye. Adagra nagyjából fele akkora, mint a korábban kóstoltak, viszont mivel a holdsütemények általában intenzív ízűek és tömény állagúak, ezért nem találtuk kevésnek.




: Mmmm ebben biztos vaj van! Nagyon omlós a tészta. És a töltelék is nagyon tetszik. Csomagolás: 2 (a helytelen angol fordítás miatt, sajnálom) Minta: 3 Tészta: 5 Töltelék: 6 (igen 6 az ötfokú skálán!) Összhatás: csillagos ötös

: Nem lilás a töltelék, mint a taró ízű dolgok általában (azaz valódi taróból készült, nem mesterséges taróporból). Csomagolás: 4 (mint egy ufó!) Minta: 3 Tészta: 5 Töltelék: 5 Összhatás: csillagos ötös

: Azt hiszem én megtaláltam a kedvencemet! Enyhe, nem tömény íz, finom, omlós tészta, és az adag mérete is tökéletes. Csomagolás: 5 (aranyos) Minta: 3 Tészta: 5 (az eddigi legjobb) Töltelék: 5 Összhatás: részemről is csillagos ötös.





Összegzés

Összességében az idei felhozatallal is elégedettek voltunk, sőt, az idei kóstoló sokkal jobban alakult mint a múltkori. Ebből több tanulságot is leszűrhettünk.

  • Kóstolónak bőven elég a sütemény negyede-hatoda. A holdsütemények kalóriatartalma, cukor- és zsírtartalma egyaránt magas, és mivel nagyon tömények, ezért hamar eltelítenek.
  • A kézműves termékek nem hiába kézműves termékek, jól érezhető különbséget tapasztaltunk ebben a kategóriában.
  • Nem mindig az ízesítés a döntő, nagyon meghatározó az elkészítés módja, az összetevők aránya. Például a korábban nem kedvelt tojásos töltelékek is és az ötmagvas is okozott néhányunk számára kellemes meglepetést.

 

Az idén kóstolt süteményekből végül közös megegyezéssel a MongKok tarós holdsütijét választottuk kedvencünknek. Emellett a csapat nagyrésze egyetértett abban, hogy a gyümölcsös, és azon belül is az áfonyás sütik voltak a legjobbak.


 


Mindenkinek kellemes ünnepet, és jó sütizést kívánunk!

中秋节安康!

 


Kép forrása



Kapcsolódó bejegyzések:

Nagy holdsütemény-kóstolás 2020.

Holdsütemény


 

杨康、叶灵儿、祹络岚

Megjegyzések