Nagy holdsütemény-kóstolás


2020-ban október elsejére esik az őszközépünnep (中秋节 zhōngqiūjié). Az Ázsia több országában ismert ünnepséget a holdnaptár nyolcadik hónapjának tizenötödik napján tartják.

Az őszközépünnep hagyománya szorosan kapcsolódik a termények betakarításához és a teliholdhoz, mely az évben ilyenkor a legragyogóbb.

 

A holdról pedig Chang’e (嫦娥 Cháng’é) legendája juthat eszünkbe. A történet számos változatban él, ezek közül az egyik legismertebb így szól:

Akkoriban az égen tíz nap volt, melyek úgy égették a földet, hogy a nép csak nagy nehézségek árán tudott megélni. Chang’e férje, az íjász Hou Yi (后羿 Hòu Yì) ezek közül lelőtt kilencet, szolgálatai fejében pedig az élet elixírjének ajándékában részesült. Hou Yi ezt nem fogyasztotta el azonnal, hanem feleségére bízta. A nyolcadik hónap tizenötödik napján Hou Yi vadászni ment, és amíg nem volt otthon, Chang’e kíváncsiságával nem bírva megitta a varázsitalt. Végül felrepült a holdra, nehogy a férje megtalálja, és azóta is ott él, magányosan.

 

Más változatokban Hou Yi túlságosan szereti feleségét, és nem bírná elviselni, hogy nélküle legyen halhatatlan, ezért inkább nekiadja az italt. Hou Yi távolléte alatt jobbkeze, Peng Meng betör Chang’e házába és követeli tőle, hogy adja át az elixírt, ő azonban inkább megissza azt, és a holdra menekül, semmint hogy Peng Meng szerezze meg a bűvös italt.


Chang'e


Mégsem olyan magányos azonban a holdon Chang’e, hiszen ott él még a holdbéli nyúl is. A régi kínaiak a Hold krátereiben egy nyúlalakot véltek felfedezni. A Jádenyúl (玉兔 yùtù) Chang’e állandó kísérője, fő foglalatossága pedig az életelixír köpülése vagy gyógynövények őrlése.

Jádenyúl a Holdon, kép forrása

苏轼:中秋月

暮云收尽溢清寒,

银汉无声转玉盘。

此生此夜不长好,

明月明年何处看。

 

Su Shi: Őszközép ünnepén a hold

A felhők szétoszlottak, esti hideg kél,

A Tejúton hallgat az ezüst holdtányér.

Most először látok ehhez fogható éjt,

Vajon jövőre honnan nézem a holdfényt?

 

A holdsütemény

Az őszközépünnep egyik jellegzetessége a holdsütemény (月饼 yuèbĭng). Számos különböző ízesítésben kapható ez az 5-10 cm átmérőjű, gyönyörű díszítéssel ellátott sütemény, melyet leggyakrabban kerek formájúra készítenek, hogy alakjával is a teliholdat jelenítse meg.

A holdsütemény tésztája viszonylag vékony, lehet a linzertésztához hasonlóan omlós, hasonlíthat a levelestésztára, de akár puha, ruganyos állagúval is találkozhatunk.

Belsejében enyhén édes vagy sós tölteléket találunk. Különösen népszerűek a lótuszmagból vagy azukibabból készült pasztás (莲蓉 liánróng és 豆沙 dòushā), a közepén tojássárgáját rejtő (蛋黄 dànhuáng), az ötmagvas (五仁 wǔrén), a különböző gyümölcsökkel és a hússal készült töltelékek. Tájegységenként eltérő típusai is van a holdsütinek, pekingi, guangdongi, suzhou-i stb.

A holdsütemény egyik legjellegzetesebb jegye a rajta megjelenő finoman kidolgozott mintázat. Sokszor láthatunk rajta virágokat, geometriai mintákat, szerencsés jelentéssel bíró írásjegyeket, illetve a töltelék megnevezését is.

 

Az alábbiakban a magyar piacon fellelhető néhány holdsütemény értékelése következik. Igyekeztünk a sütemények minél szélesebb választékát felvonultatni, így több márka és ízesítés is megjelenik. Háromfős csapatunk az alábbi szempontok szerint egytől ötig terjedő skálán pontozza a süteményeket:

  • ·         csomagolás
  • ·         minta
  • ·         tészta
  • ·         töltelék
  • ·         összhatás

A pontokat ezután összeadjuk és átlagot számolunk.

 

Hol kapható holdsütemény?

Budapesten több helyen is találunk holdsüteményt, leginkább kínai élelmiszerboltokban és bobázókban. A mi fő beszerzési pontjaink a Dunapanda szupermarket (Budapest, Jegenye u. 26-28, 1107), a Rákóczi téri kínai élelmiszer bolt (Budapest, Rákóczi tér, 1084), illetve a Chali bubiteázó (Budapest, Paulay Ede u. 1-5, 1061) voltak.

 

Íme a választék:



Három különböző márka tizenegy különböző ízét kóstoltuk meg, összesen tizenöt darabot (volt, amelyikből kettő volt), ami a süteményeket három részre osztva is hatalmas feladatnak bizonyult, hiszen olyan édességről van szó, ami nagyon könnyen eltelíti az embert. Kis csapatunk azonban hősiesen állta a sarat, és mindvégig kitartottunk.

 

Egyes számú versenyző (a fenti képen: második oszlop alsó)



A Xianggang Dihuang (香港帝皇 Xiānggăng Dìhuáng) márka azukibabos (豆沙 dòushā) holdsüteményével indítjuk a kóstolást, mely a Rákóczi téri boltban kapható. Ez egyike a legnagyobbaknak és az ára is a legdrágábbak között van (a márka mindhárom íze 1200-1500 Ft, íztől függően), a babpaszta mellett tojássárgája is van a belsejében.

杨康: Kellemes, jó enni. Csomagolás: 5, minta: 5, tészta: 3, töltelék: 4, összhatás: 4.

叶灵儿: A tészta műízű, alkoholos hatású, talán valamilyen adalékanyag van benne. A tojás mmmmmm, jó sós! Csomagolás: 4, minta: 4, tészta: 1, töltelék: 5, összhatás: 3.

祹络岚: A tojás meglepően jó benne, viszont van egy érdekes aromája. A csomagolás nálam a műanyag miatt minden holdsütemény esetében háromról indul; ha tetszik, akkor maximum négyet adok rá. Csomagolás: 4, minta: 5, tészta: 3, töltelék: 5, összhatás: 4.

Összpontszám: 19.6

 

Kettes számú versenyző (második oszlop középső)



Szintén a Xianggang Dihuang márka terméke, ezúttal lótuszmagpasztás (莲蓉 liánróng) a töltelék, szintén tojássárgájával. Lássuk hogy alakulnak a pontok!

: Csomagolás: 5, minta: 5, tészta: 3, töltelék: 3, összhatás: 4.

: Olyan, mint a… marcipán? Esetleg mandulaaroma van benne? Csomagolás: 4, minta: 4, tészta: 1, töltelék: 3, összhatás: 3.

: A töltelék elég ragacsos, kicsit nehéz nyelni, de különben finom. Csomagolás: 4, minta: 5, tészta: 3, töltelék: 4, összhatás: 3.

Összpontszám: 17.6

 

Hármas számú versenyző (második oszlop felső)



A Xianggang Dihuang utolsó süteménye. Az ötmagvas (五仁 wǔrén) töltelék az egyik legmegosztóbb íz a holdsütemények között, vagy nagyon jó, vagy nagyon rossz; vagy szereti valaki, vagy nem. Nos, nekünk ez most nem annyira tetszett.

: Egy TCM potencianövelőnek tudok elképzelni hasonló ízt… Csomagolás: 5, minta: 5, tészta: 3, töltelék: 1, összhatás: 1.

: Erős illat. Beleizzadtam. Csomagolás: 4, minta: 4, tészta: 1, töltelék: 1, összhatás: 1.

: Nekem a kedvenc ízem az ötmagvas, de ez most nem. Ehhez a töltelékhez szerintem nem illik a tojássárgája. Viszont ennek a márkának van a legkidolgozottabb mintája. Csomagolás: 4, minta: 5, tészta: 3, töltelék: 1, összhatás: 2.

Összpontszám: 13.6

 

Négyes számú versenyző (első oszlop felső)



A negyedik holdsütivel a második márkához, a Huatianhez (花田 Huātián) érkeztünk, mely a Dunapanda szupermarketben kapható három ízválasztékban, darabonként 1000 forintos áron. Az első ebből a márkából a zöldbabos (绿豆 lǜdòu) töltelékkel készült édesség.

: A tészta nekem száraz. Az összhatásra is csak jóindulattal adok hármast. Csomagolás: 3, minta: 5, tészta: 3, töltelék: 3, összhatás: 3.

: A csomagolás színei nem illenek össze. A tészta viszont nagyon omlós, puha. Csomagolás: 3, minta: 5, tészta: 5, töltelék: 5, összhatás: 5.

: A csomagolás kicsit csiricsáré. A tészta vastagabb, mint az előző márkánál, az íze viszont elég kommersz. Bár a tojás nem illik bele, de a zöldbabpaszta nagyon jó, ezért adtam ötöst a töltelékre. Csomagolás: 2, minta: 4, tészta: 3, töltelék: 5, összhatás: 4.

Összpontszám: 19.3

 

Ötös számú versenyző (első oszlop alsó)



A Huatian márkánál maradunk, a következő sütemény taro (香芋 xiāngyù) ízű, ennek a burgonyához hasonló növénynek enyhén édes gumója gyakori összetevője az ázsiai édességeknek.

: Ez nagyon tetszik! Csomagolás: 3, minta: 5, tészta: 4, töltelék: 5, összhatás: 5.

: Ami a csomagolást illeti, a kevesebb néha több. Kicsit emlékeztet a kókuszos győriédesre, de mindenképp a „vinnék haza a családnak kategóriába” sorolom. Csomagolás: 3, minta: 5, tészta: 5, töltelék: 5, összhatás: 5.

: Miután rájöttem, hogy a csomagolás színei megfelelnek az töltelék színének, kicsit jobban tetszik, viszont így sem a legszebb… A tészta nem az igazi, túlságosan hasonlít a linzertésztára, a töltelék viszont nagyon kellemes. Csomagolás: 3, minta: 5, tészta: 3, töltelék: 3, összhatás: 5.

Összpontszám: 22

 

Hatos számú versenyző (első oszlop középső)



Szintén a Huatian márka terméke a mangós (芒果 mángguǒ) ízű holdsütemény, melynek nagy várakozásokkal indultunk neki. Vajon megállja a helyét?

: A csomagolás – kínai giccs. A töltelék viszont ízlett. Csomagolás: 4, minta: 4, tészta: 4, töltelék: 5, összhatás: 4.

[saját bevallású mangó-rajongó]: A csomagolás vonzza a tekintetet, de nem azért, mert szép. A tölteléknek sajnos köze nincs a mangóhoz. Csomagolás: 2, minta: 5, tészta: 5, töltelék: 1, összhatás: 2.

: A tészta túl omlós, szétfoszlik, a töltelék pedig cukros, leginkább egy mézes cukorkához hasonlít. Ha nem lenne ennyire édes, akkor kifejezetten ízlene. Csomagolás: 1, minta: 4, tészta: 2, töltelék: 3, összhatás: 3.

Összpontszám: 16.3

 

Hetes számú versenyző (harmadik oszlop felülről az első és második)



A SWEET márkanevű, szintén a Dunapanda szupermarketben kapható márkához érkeztünk, darabját íztől függően  600-800 Ft közötti áron vehetjük meg. Ezt a márkát kaphatjuk a legtöbb ízben, méretre a korábbiaknál kisebb. Az első ilyen sütemény pedig nem más, mint az ötmagvas.

: A csomagolás semmi extra. Ízre jobb, mint a korábbi ötmagvas. Csomagolás: 4, minta: 4, tészta: 4, töltelék: 4, összhatás: 4.

: A színek jók, viszont zavar, hogy a többi íztől eltérően nincs felcímkézve. A mintának karamellizált hatása van, majdnem ötös. Az íz viszont nem nyerte el a tetszésemet. Csomagolás: 4, minta: 4, tészta: 3, töltelék: 1, összhatás: 2.

: A minta egyszerű, de nagyszerű. A tészta unalmas, a töltelék kicsit száraz, de finom, mérföldekkel jobb, mint az előző ötmagvas. Csomagolás: 3, minta: 5, tészta: 3, töltelék: 4, összhatás: 4.

Összpontszám: 17.6

 

Nyolcas számú versenyző (negyedik oszlop felső)



A SWEET márka azukibabos süteménye a következő, kis csapatunk egyik kedvenc tölteléke, lássuk hogy alakulnak a vélemények.

: A minta nekem túl egyszerű. Ízre közepes. Csomagolás: 4, minta: 3, tészta: 3, töltelék: 3, összhatás: 3.

: Nem tetszik a minta, szerintem jobb lenne, ha keresztben lenne a felirat. A tészta kicsit száraz, de mindenképp ajánlanám! Csomagolás: 4, minta: 3, tészta: 4, töltelék: 5, összhatás: 5.

: Szeretem az azukibabot, de ez most a szokásosnál sósabb volt. Csomagolás: 3, minta: 5, tészta: 3, töltelék: 4, összhatás: 3.

Összpontszám: 18.3

 

Kilences számú versenyző (harmadik oszlop felülről a harmadik)



A fenti márka ananászos (凤梨 fènglí) süteménye következik, a mangó után a második gyümölcsös íz. Vajon ez nagyobb sikert arat?

: Összességében nagyon ízlett! Csomagolás: 4, minta: 3, tészta: 5, töltelék: 5, összhatás: 5.

: Az állaga túl ragacsos, az ízesítése pedig mű. Csomagolás: 4, minta: 3, tészta: 4, töltelék: 3, összhatás: 3.

: Nekem pont ez a zselés állag tetszik, és eltalálták az ananász ízét is. Csomagolás: 3, minta: 4, tészta: 2, töltelék: 5, összhatás: 5.

Összpontszám: 19.3

 

Tízes számú versenyző (negyedik oszlop felülről a harmadik)



Szintén SWEET, ezúttal matcha (抹茶 mǒchá) ízben. Mivel mindhárman szeretjük a matchát, ezért nehéz lesz megfelelnie az elvárásainknak.

: Hiányolom róla az írásjegyeket, nagyon japános hangulatú. Az íze kicsit semmilyen, nem éreztem rajta a matchát. Csomagolás: 4, minta: 4, tészta: 4, töltelék: 3, összhatás: 3.

: A minta letisztult és szimmetrikus, nagyon tetszik. A matcha pedig pont kellő mennyiségben van jelen, könnyű eltúlozni, de itt nem ez történt. Csomagolás: 4, minta: 5, tészta: 5, töltelék: 5, összhatás: 5.

: Őszintén, alig éreztem ki belőle a matchát, de utólag belegondolva nem is feltétlenül jó párosítás a holdsütemény és a matcha. A tészta túl édes, a minta tetszik: szép, egyszerű. Csomagolás: 3, minta: 4, tészta: 2, töltelék: 2, összhatás: 2.

Összpontszám: 18.3

 

Tizenegyes számú versenyző (ötödik oszlop alsó)



A SWEET márka lila édesburgonyás (紫薯 zĭshŭ) íze meglepetéseket tartogatott mindhármunk számára, főleg az egyszerű külső után.

: A mintája ennek most nem tetszett, viszont a töltelék lila színe igen! És finom volt. Csomagolás: 4, minta: 1, tészta: 4, töltelék: 3, összhatás: 4.

: Ez a minta... Elsőben szebbet rajzoltam. A töltelék túl tömény. Csomagolás: 4, minta: 1, tészta: 4, töltelék: 2, összhatás: 3.

: A tészta elválik a tölteléktől, ami pedig különben nagyon jó! Pont olyan, amilyennek lennie kell, nem túl édes, de gazdag íz. Csomagolás: 3, minta: 1, tészta: 3, töltelék: 5, összhatás: 5.

Összpontszám: 15.6

 

Tizenkettes számú versenyző (harmadik oszlop alsó)



Érdekes íz a következő, a SWEET márka custard (奶黄 năihuáng) azaz tejes-tojásos töltelékű holdsüteménye. Lássuk mit gondol a kiscsapat!

: Tőlem nagyon távol áll ez az ízvilág, ez most nem ízlett. Csomagolás: 4, minta: 4, tészta: 4, töltelék: 2, összhatás: 3.

: Nem, nem, nem. Csomagolás: 4, minta: 3, tészta: 4, töltelék: 1, összhatás: 2.

: A tészta unalmas, a töltelék meg valahogy egy avas édességre emlékeztet. Csomagolás: 3, minta: 3, tészta: 3, töltelék: 1, összhatás: 2.

Összpontszám: 14.3

 

Tizenhármas számú versenyző (ötödik oszlop felülről a harmadik)



A korábbi SWEET márka utolsó íze a lótuszmagpasztás töltelékű sütemény, lássuk jobban teljesít-e, mint az előző lótuszmagos sütemény!

: Jobb, mint az előző lótuszos. Csomagolás: 4, minta: 5, tészta: 4, töltelék: 4, összhatás: 4.

: Egyetértek, a másik lótuszosnál jobb. Csomagolás: 4, minta: 3, tészta: 5, töltelék: 4, összhatás: 4.

: A tészta itt is elválik a tölteléktől. A töltelékben tetszik, hogy kevésbé ragacsos, mint a másik márkánál, viszont kicsit túl édes. Csomagolás: 3, minta: 3, tészta: 3, töltelék: 4, összhatás: 3.

Összpontszám: 19

 

Tizennégyes számú versenyző (ötödik oszlop felülről a második)



Elérkeztünk az utolsó márkához, a Chali üzletében kapható, "sweet love" felirattal ellátott holdsütikhez, melyeknek darabja 700 Ft. Az első töltelék a korábbiakból ismerős lótuszmagpaszta.

: Eddig egyértelműen ennek van a legjobb tésztája, a töltelék viszont sajnos gombára emlékeztet, ezért adok az összhatásra jóindulattal hármast. Csomagolás: 4, minta: 5, tészta: 5, töltelék: 2, összhatás: 3.

: A csomagolás túl nagy a süti méretéhez képest, de letisztult, kompakt. A tészta volt benne a legjobb, viszont így sem ajánlanám, nekem kicsit fura. Csomagolás: 4, minta: 4, tészta: 4, töltelék: 1, összhatás: 2.

: Tetszik a csomagolás, a többivel összehasonlítva egyedi. A tészta nagyon-nagyon jó! A töltelékben túl erős a tojássárgája, enélkül jobb lenne. Csomagolás: 4, minta: 5, tészta: 5, töltelék: 1, összhatás: 2.

Összpontszám: 17

 

Tizenötös számú versenyző (ötödik oszlop felső)



Holsüteménykóstoló akciónk utolsó darabjához érkeztünk, ez előzővel megegyező márka kókuszos (椰蓉 yēróng) sütijéhez.

: Olyan, mint a kókuszgolyó, nagyon finom! Van viszont valami kínai utóíze. Csomagolás: 4, minta: 4, tészta: 4, töltelék: 4, összhatás: 4.

: Diabétesz, gyere! Nagyon édes, nagyon omlós, nagyon finom! Csomagolás: 4, minta: 5, tészta: 5, töltelék: 5, összhatás: 5.

: A minta fantáziátlan… Meglepő ízkombináció, egy kicsit túl édes, de kellemes. Csomagolás: 4, minta: 3, tészta: 5, töltelék: 3, összhatás: 5.

Összpontszám: 19.6

 

Személyes kedvenceink és ami a legkevésbé ízlett

: Nekem egyértelműen a taro és az ananász ízlettek leginkább! Legkevésbé pedig az első ötmagvas…

: Legjobban az azukibabos és kókuszos tetszett, mondjuk az utóbbi lehetne kevésbé édes. Jó volt még a matcha és a taro is. A mangó hatalmas csalódás volt… És nem ízlett az első ötmagvas sem.

: A lila édesburgonya volt az abszolút kedvencem! Nagyon jó volt még a taro is, illetve a gyümölcsösek. És szintén az ötmagvas ízlett legkevésbé, pedig azt a tölteléket nagyon jól meg lehet csinálni…

 

A pontszámok alapján az első helyet a Huatian márka tarós íze nyerte el. Ezt követte a Xianggang Dihuang azukibabos süteménye és a Chali kókuszos holdsütije holtversenyben. A dobogó harmadik helyére pedig a Huatian zöldbabos és a SWEET ananászos édessége került. A listát pedig a Xianggang Dihuang ötmagvas holdsüteménye zárja.


Mindenkinek kellemes ünnepet, és jó sütizést kívánunk!

中秋节安康!

 


杨康、叶灵儿、祹络岚

 

Megjegyzések