A zürichi Chinagarten

 A Zürichi-tó türkize, a tiszta égbolt nyári kobaltja, a környező dombok smaragdja közé ékelődik egy apró vörös-sárga zug, a Chinagarten.

A soknemzetiségű városban nincs jelentős kínai lakosság – mégis, ott a város szívében a Chinagarten (中国园 Zhōngguóyuán), amit minden valamirevaló zürichi látványosságokat összegző írás megemlít.




 

Zürich lakossága

Zürich város lakossága meghaladja a négyszázezret, agglomerációjával együtt pedig több mint 1,8 millió lakossal rendelkezik, ezzel a 8,6 milliós Svájc legnagyobb városa. És az egyik legnemzetközibb is: a lakosság több mint 30%-a nem svájci.

Zürichben kínaiak is laknak, viszont nincs kifejezetten kínai negyed, csupán néhány kínai étterem (inkább fúziós jellegűek, mint autentikusak), illetve egy-két kínai élelmiszerbolt szolgálja ki a helyi kínai lakosság igényeit.



 

A kert története

A fentiek alapján meglepő, hogy éppen Zürich városában épült fel (Kínát természetesen nem számítva) a világ egyik legautentikusabb és legszebb kínai stílusú kertje.

Ahogy a bejáratnál lévő tábla is jelzi, a kert Kunming város ajándéka volt a zürichi lakosság részére. A két város – Zürich és a yunnani Kunming – ugyanis testvérvárosok.

A kert létrejöttét pedig egy további támogató is segítette, a Zürichi Vízszolgáltató (Wasserversorgung Zürich), amely a kert megnyitásakor ünnepelte 125. születésnapját.

A kert 1994. tavaszára készült el, ekkor nyitották meg a nagyközönség számára, és a mai napig ingyenesen látogatható, sőt, különböző rendezvények számára bérelhető is.



 

A fal

A kertet vörösre festett fal veszi körül, amelyen kerámiával díszített rácsos ablakokon pillanthat be a látogató. A fal tetejét a császári palotát idéző sárga mázas porceláncserepek borítják.

A falat a bejárat közelében mázas porcelánkorongok díszítik, ezeken egy-egy mitikus lény, a sárkányfejű, pikkelyes szarvas, qilin (麒麟 qílín) látható.

Az idelátogatót először a vörös fal előtt, a díszes kapu két oldalán őrt álló fehér kőoroszlánok köszöntik. A hagyományos kínai oroszlánpár mellső mancsa alatt golyót tart.




Hamis hegyek

Az impozáns kapun áthaladva kínai módra rögtön egy kőfal állja utunkat, arra buzdítva, hogy ne egy pillantásra fogadjuk be az egész kertet, hanem lassanként pontról pontra haladva. Nem is egyszerű falról van szó, hanem vad sziklákról, a kínai sziklakertek (假山 jiǎshān – szó szerint hamis hegyek) elengedhetetlen kellékéről, amelyek a természetben található hegyek kicsinyített másai. A szikla pedig alagutat rejt – szintén a hagyományos kínai kertek kelléke – amely vadregényes útvonalon egy újabb térbe visz: a tó partjára, ahol a sekélyesben szívesen napoznak a pontyok.



 

Folyosó és pavilon

A bejárattól jobbra egy köves ösvény bambuszligethez vezet. A kert sarkában meghúzódó kávézóban harmonikus hangulatban élvezhetjük a kert csendjét. A bambuszsor másik oldalán elhaladva hagyományos kialakítású, díszesen festett színes folyosóhoz (回廊 huíláng) érünk. A folyosó szintén két tér közötti átjáróként funkcionál, amíg a gazdag mintákat figyeljük, máris egy pontjára értünk a kertnek.




A kert egyik központi látványossága a nagy pavilon; szemöldökgerendáján olvasható: 掩映金碧 (yǎnyìng-jīnbì) azaz smaragd és arany emelik egymás szépségét. A pavilon belsejében a parkjeleneteket ábrázoló festmények között egy írástudói pihenőszoba berendezése látható: aprólékos műgonddal faragott faparaván, faragott karosszékek, asztal.



 

Holdkapu

A pavilon mögött ismét rejtett zugra bukkanunk: a bambuszokkal szegélyezett ösvény egy holdkapuhoz (月亮门 yuèliangmén) teljes kör alakú átjáróhoz vezet. A kapun áthaladva hátulról is megszemlélhetjük a pavilont, és a folyosóra is pontról nézhetünk.



 

A tó

A pavilon előtt faragott kőkorláttal szegélyezett terasz nyúlik be a tó vize fölé, innen az egész kert belátható a maga teljességében. A víz fontos eleme a kínai kerteknek; a hagyományos kínai táj a hegy és a víz együttese (山水 shānshuǐ). A kettő tökéletesen kiegészíti egymást: a folyton mozgásban lévő víz és az állandóságot megjelenítő hegy, átlátszó és tömör, csillogó és matt.



 

A körpavilon és a hidak

A kert középpontjában áll a kör lakú pavilon, felirata 池芳 (chífāng) a tó illata. A pavilonból 360 fokos kilátás nyílik a kertre.

A pavilont egyik oldalról egy kínai stílusú ívelt kőhídon, a másik oldalon pedig cikcakkban haladó vízre simuló kőösvényen lehet megközelíteni – mindkettő a hagyományos kínai kertek gyakori eleme.



 

A szögletes pagoda

A kert egyik hátsó sarkában, apró dombon áll a szögletes pagoda. Az emelvényről lenézve a tóra látunk, felfelé tekintve pedig tiszta estéken a holdat figyelhetjük – ahogy a klasszikus kínai költők teszik.



 

Kiskapu

A pagodától a fal mentén haladva néhány díszszikla mellett a kiskapuhoz jutunk. A vörösre festett kapun átjárni nem lehet. A pirosra festett faajtó azonban nagyobb tér képzetét kelti, és hozzájárul a kert titokzatosabbá tételéhez.

 

Lépőkövek

A tó körül futó kövekkel kirakott kanyargós ösvény végül lépőkövekhez vezet, amelyek izgalmasabbá és természetközelibbé teszik a kertjárás élményét.


 


Flóra és fauna

A kert növény és állatvilága is Kínát tükrözi, mintha nem is alpesi országban lennénk, hanem Kínában.

A növények között megtalálható a tél három barátja (岁寒三友 suì hán sān yǒu): bambusz, fenyő és szilva is. Ősszel a vöröslevelű juharban, tavasszal a cseresznyevirágban gyönyörködhetnek a látogatók, nyár elején pedig a rododendronokban és peóniákban.

A növényzet elrendezése mind a látogató kényelmét és az esztétikumot szolgálja. A magasabb, termetesebb fák árnyéka enyhet ad, és egyszerre gondoskodik róla, hogy a szűrt napfény titokzatosabbá tegye a kertet. A virágos bokrok a színek és az illat mellett alakjukkal ahhoz is hozzájárulnak, hogy a kertet járó mindig épp csak az utolsó pillanatban pillantsa meg a következő zugot.

A kertet nemcsak növények lakják, hanem állatok is. A tó élővilágát színes pontyok és szitakötők gazdagítják, a bokrokat pillangók látogatják, az idilli csendet pedig olykor madárcsicsergés töri meg.



 


A zürichi Chinagartenben megvan a hagyományos kínai kertek minden kelléke: mind az építmények, mind a növény- és állatvilág igazi kínai hangulatot teremt – kínai idill a nagyváros forgatagában. 

 



Felhasznált források:

https://www.coe.int/en/web/interculturalcities/zurich

https://chinagarten-zuerich.ch



祹络岚


Megjegyzések