Még középiskola során találkoztam a japán kultúrával, s velem is megtörtént, mint megannyi sorstársammal, hogy megismerkedtem a Naruto című animével. Ha valaki hallott már a Narutóról, biztosan ismerősen hangzik számára a ramen. Az anime főszereplőjéhez hasonlóan, első kipróbálás után én is ramenimádó lettem. Itt kezdődött a tökéletes ramen kikísérletezésének a története. Ez volt már vagy 10 éve…
A
jelenlegi ramen, amit az alábbiakban is kifejtek, a saját szám ízére van
tervezve, ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy sokatoknak szintúgy megragad
a gasztro-emlékezetében ez a finomság.
Mielőtt
nekiállnátok a ramennek, szeretnék pár szót ejteni a kulcsfontosságú
hozzávalókról, amiket kihagyhatatlannak tartok.
#1:
Shiitake gomba: Habár nem a legkönnyebb Magyarországon beszerezni
ezt a fajta gombát, megéri a fáradozást. Ennek a gombának (a szárított
verzióról beszélek) van egy különleges ízvilága, melyet az általunk, magyarok
által használt gombák nem különösebben tudnak utánozni. Bioboltokban, illetve
ázsiai boltokban érdemes körbenézni – ilyen helyeken nagy eséllyel
rábukkanhattok a szárított shiitakére.
*Ha
a boltban nem ismernék a gombát, érdemes rákérdezni ’illatos gomba’ néven is,
hisz hazánkban ez az elnevezés is elterjedt.
#2:
Gyömbér: Gyömbért levesbe? Első hallásra furán hangozhat, de IGEN!
Az ázsiai gasztrokultúrában a gyömbér különösen nagy népszerűségnek örvend –
majdnem nehezebb olyan ételt találni, amiben nincs gyömbér, mint amiben van. 😊
Csak úgy, mint a shiitake gombát, a gyömbért is kihagyhatatlannak tartom
ízvilága miatt. Nélküle a ramen nem is lenne igazi ramen!
#3:
Szójaszósz: Kétféle ember létezik a világon: aki szereti a
szójaszószt, és aki utálja (vagy allergiás rá). Én speciel az előbbi
kategóriába tartozom, bármilyen kínai étel mellé el tudom képzelni a
szójaszószt. Sőt, vannak ételek, amik
nem léteznek szójaszósz nélkül – és a ramen is ebbe a kategóriába tartozik.
#4:
Ramen tészta: Habár a japánoknál az igazi ramen kézzel készített
tésztából készül, sajnos itt nálunk elég korlátozott lehetőségeink vannak
erre. E probléma megoldására kitűnően
megfelelnek a boltokban kapható instant tésztalevesek száraztésztái. Illetve
ázsiai boltokban lehet kapni szárított ramen tésztát. Ezzel pusztán annyi
dolgunk van, hogy pár percig forró vízben állni hagyjuk, és már kész is.
Ha
a fenti négy összetevőt sikerül megszerezni, onnantól fogva semmi sem tarthat
vissza egy jó adag ramen elfogyasztásától.
Az összetevők:
Az összetevők:
· 3 ek. növényi olaj
· 3 gerezd fokhagyma
· 1 ek reszelt gyömbér
· 25-30 szem shiitake gomba (nagyságtól függően változhat a mennyiség – kb másfél maroknyi)
· 1 tyúkhúsleves kocka
· 1 egész csirkemell
· 4 ek. szójaszósz
· 1.5 ek cukor
· 1-2 csipetnyi só
· ramen tészta
· 2 tojás
· póréhagyma
· baby spenót
· Ízlés szerint egyéb zöldség (répa, kukorica, borsó, stb.)
#1:
Mielőtt nekiállnánk a ramennek, fontos, hogy a szárított shiitake gombát
beáztassuk kb. 1,5 l forró vízbe minimum egy órára. Ha a víznek már erőteljes
illata és barnás színe van, akkor jó. Szűrjük le a vizet, ez lesz a ramenünk
alapleve. A gombát, ha kihűlt, szeleteljük fel csíkokra, majd tegyük félre.
#2:
Egy nagyobb lábasba öntsük bele az olajat, majd pirítsuk 1-2 percen keresztül a
lereszelt gyömbért és az aprított fokhagymát. Figyeljünk arra, hogy ne égjen
le! A gyömbér és a fokhagyma keverékének az olajban egy kissé orrfacsaró szaga
van, ne ijedjünk meg, mindent rendben csinálunk! 2-3 perc múltán öntsük hozzá a
shiitake gomba levét.
#3:
Adjunk a léhez egy húsleveskockát. Kockázzuk fel a csirkemellet, majd adjuk
hozzá a leveshez, a gombával együtt. Keverjünk rá, majd hagyjuk enyhén forrni
fedő alatt 30-35 percig.
#4:
Ha a csirkemell megfőtt, adjuk hozzá a leveshez a szójaszószt. Fontos, hogy
ennél a lépésnél óvatosan adagoljunk, és folyamatosan kóstoljunk! Könnyű
túladagolni a szójaszószt! Adjuk a leveshez a cukrot. Kóstoljuk meg, majd ha
úgy érezzük, tegyük bele a sót is. (Nem mindenki számára szükséges a só, hisz
anélkül is rendkívül ízletes a levesünk.)
#5:
Főzzük tovább 5-6 percig, hogy összeérjenek az ízek. majd ezután leszűrjük a
levest. Tegyük külön tálba a csirkét és
a gombát. Ez tálalásnál fontos szerepet fog játszani.
#6: Főzzünk meg keményre a tojást. Ha megfőtt, rakjuk jéghideg vízbe, majd pár perc elteltével pucoljuk meg és vágjuk félbe, hosszában.
#7: Forraljunk vizet egy kis lábasban, majd tegyük bele a ramen tésztát. Hagyjuk állni 3-4 percig fedő alatt, majd szűrjük le és tegyük a tésztát egy müzlis tál méretű hőálló leveses tálba. Ezután szeleteljük fel a póréhagymát.
#8: A leveses tálban található tészta felszínét képzeletben osszuk három részre, majd a részekre helyezzünk csirkét és gombát; baby spenótot; illetve póréhagymát. Öntsük le az egészet levessel, hogy éppen ellepje. 2 fél tojással díszítjük a tetejét.
Jó
étvágyat! 😊
董梦雅 (Dorka)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése