Pálcikák a konyhában - Ramen


Még középiskola során találkoztam a japán kultúrával, s velem is megtörtént, mint megannyi sorstársammal, hogy megismerkedtem a Naruto című animével. Ha valaki hallott már a Narutóról, biztosan ismerősen hangzik számára a ramen. Az anime főszereplőjéhez hasonlóan, első kipróbálás után én is ramenimádó lettem. Itt kezdődött a tökéletes ramen kikísérletezésének a története. Ez volt már vagy 10 éve…
A jelenlegi ramen, amit az alábbiakban is kifejtek, a saját szám ízére van tervezve, ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy sokatoknak szintúgy megragad a gasztro-emlékezetében ez a finomság.
Mielőtt nekiállnátok a ramennek, szeretnék pár szót ejteni a kulcsfontosságú hozzávalókról, amiket kihagyhatatlannak tartok.

#1: Shiitake gomba: Habár nem a legkönnyebb Magyarországon beszerezni ezt a fajta gombát, megéri a fáradozást. Ennek a gombának (a szárított verzióról beszélek) van egy különleges ízvilága, melyet az általunk, magyarok által használt gombák nem különösebben tudnak utánozni. Bioboltokban, illetve ázsiai boltokban érdemes körbenézni – ilyen helyeken nagy eséllyel rábukkanhattok a szárított shiitakére.
*Ha a boltban nem ismernék a gombát, érdemes rákérdezni ’illatos gomba’ néven is, hisz hazánkban ez az elnevezés is elterjedt.

#2: Gyömbér: Gyömbért levesbe? Első hallásra furán hangozhat, de IGEN! Az ázsiai gasztrokultúrában a gyömbér különösen nagy népszerűségnek örvend – majdnem nehezebb olyan ételt találni, amiben nincs gyömbér, mint amiben van. 😊 Csak úgy, mint a shiitake gombát, a gyömbért is kihagyhatatlannak tartom ízvilága miatt. Nélküle a ramen nem is lenne igazi ramen!

#3: Szójaszósz: Kétféle ember létezik a világon: aki szereti a szójaszószt, és aki utálja (vagy allergiás rá). Én speciel az előbbi kategóriába tartozom, bármilyen kínai étel mellé el tudom képzelni a szójaszószt.  Sőt, vannak ételek, amik nem léteznek szójaszósz nélkül – és a ramen is ebbe a kategóriába tartozik.

#4: Ramen tészta: Habár a japánoknál az igazi ramen kézzel készített tésztából készül, sajnos itt nálunk elég korlátozott lehetőségeink vannak erre.  E probléma megoldására kitűnően megfelelnek a boltokban kapható instant tésztalevesek száraztésztái. Illetve ázsiai boltokban lehet kapni szárított ramen tésztát. Ezzel pusztán annyi dolgunk van, hogy pár percig forró vízben állni hagyjuk, és már kész is.

Ha a fenti négy összetevőt sikerül megszerezni, onnantól fogva semmi sem tarthat vissza egy jó adag ramen elfogyasztásától.

Az összetevők:
·         3 ek. növényi olaj
·         3 gerezd fokhagyma
·         1 ek reszelt gyömbér
·         25-30 szem shiitake gomba (nagyságtól függően változhat a mennyiség – kb másfél maroknyi)
·         1 tyúkhúsleves kocka
·         1 egész csirkemell
·         4 ek. szójaszósz
·         1.5 ek cukor
·         1-2 csipetnyi só
·         ramen tészta
·         2 tojás
·         póréhagyma
·         baby spenót
·         Ízlés szerint egyéb zöldség (répa, kukorica, borsó, stb.)

#1: Mielőtt nekiállnánk a ramennek, fontos, hogy a szárított shiitake gombát beáztassuk kb. 1,5 l forró vízbe minimum egy órára. Ha a víznek már erőteljes illata és barnás színe van, akkor jó. Szűrjük le a vizet, ez lesz a ramenünk alapleve. A gombát, ha kihűlt, szeleteljük fel csíkokra, majd tegyük félre.

#2: Egy nagyobb lábasba öntsük bele az olajat, majd pirítsuk 1-2 percen keresztül a lereszelt gyömbért és az aprított fokhagymát. Figyeljünk arra, hogy ne égjen le! A gyömbér és a fokhagyma keverékének az olajban egy kissé orrfacsaró szaga van, ne ijedjünk meg, mindent rendben csinálunk! 2-3 perc múltán öntsük hozzá a shiitake gomba levét.

#3: Adjunk a léhez egy húsleveskockát. Kockázzuk fel a csirkemellet, majd adjuk hozzá a leveshez, a gombával együtt. Keverjünk rá, majd hagyjuk enyhén forrni fedő alatt 30-35 percig.

#4: Ha a csirkemell megfőtt, adjuk hozzá a leveshez a szójaszószt. Fontos, hogy ennél a lépésnél óvatosan adagoljunk, és folyamatosan kóstoljunk! Könnyű túladagolni a szójaszószt! Adjuk a leveshez a cukrot. Kóstoljuk meg, majd ha úgy érezzük, tegyük bele a sót is. (Nem mindenki számára szükséges a só, hisz anélkül is rendkívül ízletes a levesünk.)

#5: Főzzük tovább 5-6 percig, hogy összeérjenek az ízek. majd ezután leszűrjük a levest.  Tegyük külön tálba a csirkét és a gombát. Ez tálalásnál fontos szerepet fog játszani.

#6: Főzzünk meg keményre a tojást. Ha megfőtt, rakjuk jéghideg vízbe, majd pár perc elteltével pucoljuk meg és vágjuk félbe, hosszában.

#7: Forraljunk vizet egy kis lábasban, majd tegyük bele a ramen tésztát. Hagyjuk állni 3-4 percig fedő alatt, majd szűrjük le és tegyük a tésztát egy müzlis tál méretű hőálló leveses tálba. Ezután szeleteljük fel a póréhagymát.

#8: A leveses tálban található tészta felszínét képzeletben osszuk három részre, majd a részekre helyezzünk csirkét és gombát; baby spenótot; illetve póréhagymát. Öntsük le az egészet levessel, hogy éppen ellepje. 2 fél tojással díszítjük a tetejét.

Jó étvágyat! 😊


董梦雅 (Dorka)

Megjegyzések