A kínai rap / KTV a zuhany alatt – Zeneajánló VI

A kínai zenékkel ismerkedve sokszor futunk bele rap előadókba és zenékbe, mint például a Higher Brothers (海尔兄弟 Hăi’ěr xiōngdì) fenti száma. Illetve sokak számára ismerős lehet a kínai tévéből a 2017 óta futó The Rap of China (中国新说唱 Zhōngguó xīn shuōchàng). Egyesek ez utóbbihoz kötik a hip hop (嘻哈 xīhā) kultúra és a rapzene (说唱 shuōchàng) kínai elterjedését.

A rapnek azonban régre visszanyúló előzményei vannak, már a régi Kínában is találkozhatunk hasonló műfajokkal.

 

A mai rapre leginkább hasonlító régi kínai műfaj a shulaibao (数来宝 shǔláibăo). Eredetére nézve több magyarázat is létezik. Az egyik magyarázat szerint utcai koldusok próbáltak énekes rímfaragással alamizsnához jutni, majd népszerűvé vált és széles körben elterjedt ez a műfaj. Egy másik magyarázat szerint üzletek portékáit népszerűsítő utcai kikiáltók igyekeztek ilyen formában felsorolni ( shǔ előszámlálni) és szinte kincsként dicsérni az újonnan érkezett árut (来宝 láibăo). Már a Ming- és a Qing-korban voltak név szerint feljegyzett, híres művelői a műfajnak, mely egészen máig él.

A shulaibao egyik fontos jellemzője a szituáción alapuló megfigyelések, melyeket humoros, szókimondó formában tesz az előadó. Még egy szembetűnő hasonlóság a mai rapzenével az, hogy itt is előfordulhattak párbajok egy-egy előadó között.

Hasonló műfaj még a kuaiban (快板 kuàibăn, bambuszlapból készült csattogó hangot kiadó hangszerrel előadott műfaj) és xiangsheng (相声 xiàngsheng, hasonlóan nyelvi játékokra, rímekre, poénokra építő szórakoztató műfaj, azonban általában nem zenei, hanem beszélt), gyakran nem egyértelműek a műfaji határok.

Az alábbi videóban ez a három műfaj ötvöződik, a folytatás itt érhető el.



 

Nézzük most a modern kínai rapet!

Az alábbiakban a kíni női rapre koncentrálva ajánlunk néhány előadót:

Kép forrása

VAVA 2015-ben adta ki első mini-albumát (我想对你说baby), 2016-ban pedig a Listen up rapverseny országos bajnoka lett. 2017-ben részt vett a The Rap of China versenyében, ahol negyedik helyezést szerzett, és ugyanebben az évben adta ki 21 című albumát.

Alábbi számában hagyományos kínai elemeket alkalmaznak, ami nem csak klipben hangsúlyos, hanem a hangzásban is jól kivehető.



A changshai Lexie Liu 2015-ben tűnt fel először a K-pop Star 5 dél-koreai tehetségkutató műsorban. 2018-ban negyedik lett a The Rap of China versenyében. Ezután nem sokkal már saját albumot adott ki. A zene mellett a divatvilág rendszeres szereplője is.


Az alábbi számban Mulan alakját dolgozza fel:



Érdemes meghallgatni a 佳人 (Jiàrén) című számát is, ez szövegében és a hivatalos videó látványvilágában is a kínai kultúrára reflektál.

Kép forrása


Vinida (
万妮达 Wànnídá) szintén ismert kínai előadó. 2016-ban adta ki első mini-albumát, a Before címűt.


Az énkesnő több különböző műfajban is kipróbálta magát, Jay Chou számokat és 40-es évekbeli shanghai dalokat is énekelt, azonban a hip hopban van igazán otthon.



祹络岚


Megjegyzések