Kínai sorozatzenék / KTV a zuhany alatt - Zeneajánló III



Ezalkalommal két kínai sorozatot és az azokban szereplő zenéket mutatjuk be.

Rush to the Dead Summer (夏至未至Xiàzhì wéizhì) egy 2017-es kínai sorozat, mely a kínai ifjúsági író, Guo Jingming (郭敬明; Guō Jìngmíng) romantikus regényén alapul. Az író nagyon megosztó híresség Kínában, többek között plágiummal is megvádolták egy másik regénye miatt.



A történet egy tízéves periódust ölel fel a főszereplő baráti társaság középiskolás éveitől kezdődően a nagybetűs életbe való kilépésen át egészen a ki csapat felbomlásáig. A sorozat a baráti kör tagjai közötti viszonyok ábrázolására fókuszál. A diákéleten és a karrierépítésen kívül megjelenik benne barátság, szerelem, elidegenedés, ellenségeskedés és árulás is.





A másik sorozat az Addicted vagy Heroin (上瘾Shàngyĭn) néven futó webdráma. A Heroint 2016 januárjában kezdték vetíteni, de nagyon hamar, mindössze három rész után betiltották Kínában.





A sorozat azért egyedülálló – és ez betiltásának oka is – , mert nyíltan ábrázol homoszexuális kapcsolatot.
Az LGBT mozgalom érzékeny téma a kínai online felületeken. A talán legnagyobb visszhangot kiváltó eset Kína egyik legismertebb közösségi felületéhez kapcsolódik. 2018 áprilisában a Weibo közösségi oldal adott ki egy közleményt, melyben kijelentették, hogy – többek között – a homoszexuális tartalmakat is szigorúan fogják kezelni az elkövetkezendő periódusban. Ez a kínai LGBT mozgalomban tiltakozást váltott ki. A közösségi médiát ellepték a #melegvagyok (#我是同性恋, wŏ shì tóngxìngliàn) és #törvénytelenvagyok (#我违法, wŏ wéifă) címkével ellátott tartalmak.



A Heroin azonban Kínán kívül továbbra is elérhető a legnagyobb videómegosztón.

További hallgatásra ajánlott a Rush to the Dead Summer egy másik dala.



祹络岚

Megjegyzések